Защо старите души са толкова трудни за обичане

Въпреки че названието „стара душа“ не е официален термин от психологията, старите души наистина съществуват. Това са хора, които са много по-зрели от възрастта си и се държат така, сякаш вече са изживели няколко живота.

Някои не вярват, че старите души съществуват, но акушерките и много възпитателки се кълнат, че това е реален феномен – някои деца просто се държат по-различно от останалите и са много по-мъдри от връстниците си.

Има много предимства в това да си стара душа, но съществува и обратната страна на монетата – много стари души имат проблем с връзките ти, а онези, които някога са излизали със стара душа, знаят, че не е никак лесно да ги обичаш. Но защо е така? Днес ще дадем отговор на този въпрос.

1. Старите души често са отгледани от самотни родители

„Стара душа“ може и да не се използва в психологията, но в детската психология съществува терминът „псевдо-зрялост“, с който се характеризират децата, тийнейджърите и младежите, които на пръв поглед са много по-зрели от връстниците си. Тези деца често се опитват да копират поведението на възрастните и ако те са отгледани от един родители, причината е, че още от малки са принудени да бъдат по-самостоятелни и да помагат повече. Разводът силно се отразява на всяко дете, а липсата на единият родител оказва влияние върху бъдещите връзки на детето. Ако имате връзка с човек, който има стара душа, попитайте го за детството и за родителите му, възможно е в душата му все още да има травми от онзи период.

2. Старите души предпочитат компанията на по-възрастни хора

Очевидно е защо: старите и мъдри души искат да общуват със себеподобни, които ги разбират по-добре. Това обаче може да е проблем за любовните им връзки, защото най-логично е да се събереш с човек, близък до твоята възраст. Логично е, но за старите души представлява огромен проблем, защото те усещат, че не могат да се впишат сред връстниците си, особено ако става дума за училище. Затова някои стари души излизат само с по-възрастни партньори, което пък води до още куп проблеми.

3. Те имат високи стандарти

Тъй като старите души сякаш имат повече опит и са по-мъдри, те не се задоволяват с малко. Старите души обикновено имат много високи стандарти и винаги сравняват партньорите си със своя идеал. Те могат да са държат доста дистанцирано в началото, тъй като преценяват дали човекът, с когото излизат, наистина е достоен за тях, а и се страхуват да не бъдат наранени. Ето защо хората, които излизат със стари души, трябва да бъдат търпеливи.

4. Те знаят кои са

Старите души много добре познават себе си и знаят какво искат, затова и по-рядко правят компромиси, което може да е пагубно за връзките им. Освен това те по-рядко се съгласяват да пробват „нещо ново“, тъй като просто знаят, че няма да им хареса. Откъде го знаят? Е, това не е ясно, може би вече са го пробвали в предишен живот? Техният инат със сигурност може да вбеси околните и половинката им.

5. Те знаят какво искат

Както вече казахме, старите души не се задоволяват с малко, те си поставят големи цели и пламенно се борят за мечтите си. Лошото е, че понякога старите души поставят връзката си на второ място. Те са твърде отдадени на себе си и на своята мисия в живота. Тяхното отношение може да причини много болка на любимите им хора, в същото време тяхната амбиция и отдаденост ги прави много интересни личности, които мотивират и околните. Онези, които имат връзка със стара душа, не бива да поучават половинката си или да омаловажат мечтите ѝ, защото тя със сигурност ще си тръгне. Много по-разумно е да я подкрепят и старата душа сама ще иска да открие баланс между любовта и работата.

Източник: https://dama.bg