За паник атаките или модерното оправдание…

Какво е паник атака? Това е момент, в който сякаш сърцето ти ще изскочи, въздухът не ти достига, имаш нужда да не бъдеш сам… искаш да викаш, но сякаш не можеш, страх те е, че ще се случи нещо лошо… Но това е просто чувство. Не са хубаво нещо паник атаките, но не са и животозастрашаващи… Не, изобщо не ги подценявам. От първа ръка знам колко е притеснително да се събудиш нощем, или да не можеш да заспиш, защото сърцето ти бие на бързи обороти, нямаш въздух, имаш чувството, че ще се случи нещо ужасно всеки момент… Понякога това може да продължи с часове, друг път минава за минути… При всички положения е гадно, плашещо и смяташ, че или умираш или полудяваш. Дотук всичко е ясно, поне за тези, които през последната половин година прекаляват с натрапването на паник атаките си… Аз не знаех, че тези мои предимно среднощни страховити преживявания са с названието „паник атака“, но напоследък е толкова модерно да се говори за това, че реших да проверя какво означават и с изненада установих, че от 10 години имам паник атаки, с които се справям сама, просто защото не съм знаела какво ме спохожда…

Не е срамно да признаеш, че получаваш паник атаки. Проблемът не е и в това, че някой има такива, проблемът е, че в последно време всяка средностатистическа кифла (извинете ме за езика) дава изявления по телевизията, как получава паник атаки, че и съвети дават точно колко лекарства трябва да пиеш, за да се бориш с тях… Мили момичета, ако си търсите повод да пиете шепи хапчета, или пък да привличате вниманието към себе си, не е това начинът… Паник атаките не ви правят интересни, атрактивни или модерни, по-скоро будят съжаление, страх… а даже у някои и подигравка…

Не търсете лекар, който да ви предпише една шепа хапчета, а такъв, които ще търси причината за вашите проблеми, ако наистина има такива. Паник атаките се появяват в миг на покой, не когато имате куп задължения… Паник атаките могат да бъдат провокирани не само от емоционален проблем, но и от физически. Преди да започнете да пиете успокоителни, проверете дали нямате здравословен проблем, който би предизвикал евентуалните паник атаки, които смятате, че имате.

Не използвайте паник атаките, за да оправдавате пиенето, дрогата и купищата лекарства… Не изнудвайте хората, които ви обичат и ви мислят само доброто с „пристъпите си“ . Има много по-разумни и интелигентни начини да постигнете целите си!

Научно доказано е, че човек може да се справи с тези свои демони, с помощта на някои техники, които ще спомена малко по-надолу. Както и това, че те рядко са за цял живот и е препоръчително да не мислите непрестанно, че нещо може да ги отключи!

Първото и важно условия за справяне с паник атаките е да осъзнаете какво ги провокира? Да се върнете назад във времето и да си спомните кога и защо получихте първия пристъп? Понякога паник атаките не са наказание, а по-скоро са сигнал на тялото, че човекът е изгубил връзка със самия себе си.

Дишането е от изключителна важност. Колкото и да ви е трудно се опитайте да забавите дишането си, да го регулирате. Успеете ли и сърцебиенето ще се нормализира, и паник атаката ще отшуми по-бързо.

Променете мисленето си генерално. Не взимайте всяко нещо присърце. Опитайте да бъдете малко над нещата. Оттърсете се от стреса и се отдайте на релаксиращи ритуали. Слушайте само музика, която ви успокоява, не бързайте, заобиколете се от приятни хора, не се страхувайте за бъдещето – вие не може да го контролирате, така че оставете на нещата да се случат.

Източник: https://glamgirls.bg