Как да останем психически силни по време на криза

В един или друг момент от живота ние се оказваме изправени пред криза: наш любим човек е диагностициран с терминално заболяване, бракът ни приключва, в тежко финансово положение сме… Списъкът може да продължи до безкрай.

Без значение кои сте, колко печелите, колко стабилен усещате живота си, кризите са неизбежни. Начинът, по който реагирате на тези кризи обаче, е въпрос на избор.

Да останете силни по време на криза е от ключово значение за преминаването през трудните моменти. Ето някои предложения как да го сторите:
1. Приемете реалността

Например, когато първоначално се сблъскаме с лоша новина, лесно изпадаме в дълги разсъждения за това защо не може или не трябва да се случва на нас. В подобен момент не е време да губите жизненоважните си ресурси, тормозейки се с въпроси за справедливостта.

Приемете ситуацията. Това не означава, че сте съгласни със случващото се, а по-скоро, че сте готови да признаете реалността. Само тогава можете да предприемете действия.
2. Не мислете за това, че трябва да сте силни

Да се опитвате да изградите психическа сила в разгара на криза е като да вдигате тежести, точно преди да се опитате да вдигнете тежък кашон. Не е време да се тревожите за изграждането на сила – време е да приложите силата, която вече имате.
3. Потърсете подкрепа

Говорете с приятелите си. Потърсете помощ от професионалист. Обърнете се към любимите си хора. Каквото и да правите, уверете се, че задавате въпроси, съобщавате на другите от какво имате нужда и получавате емоционалната подкрепа, която би могла да ви помогне.
4. Грижете се за себе си

Да, трудно е да се храните и спите нормално в разгара на криза, но е важно да се грижите за тялото си. Правете кратки разходки, когато можете. Направете здравословното хранене ваш приоритет, дори когато сте притиснати от времето. Осигурявайте почивка на тялото и ума си.
5. Попитайте се какъв съвет бихте дали на приятел

Понякога кризата изисква да вземете трудни решения. Проблемът е, че когато сте смазани от силни емоции, тези трудни избори често изглеждат невъзможни, особено когато трябва да ги направите бързо.

Независимо дали трябва да решите коя медицинска процедура да изберете, или трябва да намерите нов дом, запитайте се какъв съвет бихте дали на доверен приятел. Това помага да премахнете емоцията от уравнението, което е от ключово значение за вземането на възможно най-доброто решение (дори когато се чувствате между чук и наковалня).
6. Създайте си полезна мантра

Измислете си утвърждение, като „Преживявал съм тежки моменти преди. Ще преживея и това.“, и си го повтаряйте при необходимост. Това може да облекчи негативните мисли, които се вихрят в ума ви, и да поддържа силата ви да продължите напред.
7. Приоритизирайте задачите си

Когато сте в период на криза, се налага да се откажете от някои неща, за да съсредоточите енергията си върху други. Създайте списък със задачи, който да ви помогне да приоритизирате. Записвайте си всичко, тъй като е нормално паметта да ви предава в моментите, когато нивото на стрес е високо.
8. Намерете време да преживеете емоциите си

Въпреки че не бихте искали да потиснете емоциите си завинаги, има и моменти, в които се налага да регулирате чувствата си, за да можете да бъдете продуктивни. Плачът в лекарския кабинет може да възпрепятства възможността да зададете въпросите, от чиито отговори имате нужда. По същия начин оставянето на страха да ви владее може да ви попречи да предприемете действия.

Понякога може да се наложи да продължите напред бързо – нямате време дори да помислите как се чувствате. Това е ОК, когато сте в остра криза. Но не забравяйте да отделите време по-късно, за да си позволите да изживеете тези болезнени чувства – това е решаваща част от заздравяването на емоционалните рани.
9. Предприемайте малки стъпки

Кризата може да ви накара да се чувствате смазани от идеята за всички неща, които трябва да промените, постигнете или решите. Разбийте тези големи задачи на малки стъпки.

Независимо дали трябва да подредите вещите на любимия човек, който току-що сте загубили, или да свалите сериозно количество килограми, за да разрешите криза, свързана с вашето здраве, определете кое е онова, върху което можете да започнете да работите още днес.
10. Правете нещо, което ви помага да запазите чувството си за нормалност

Когато сте в криза, може да чувствате, че целият свят е наопаки. Може би прекарвате деня си в болницата до любимия човек или кандидатствате за работа от сутрин до вечер.

Правенето на (едно) нещо, което ви помага да се чувствате „нормални“, може да ви помогне да останете психически по-силни. Гледайте любимото си шоу преди да заспите; разхождайте се сутрин, както винаги сте правили, преди да настъпи кризата. Каквото и да е, потърсете частичка от нормалността, която можете да продължите, дори когато усещате живота си като всичко друго, но не и нормален.
Изградете сила след приключването на кризата

След като острата криза приключи, отделете време да се отпуснете от стреса, на който сте издържали. Независимо дали това означава планиране на екскурзия през уикенда в планината или насрочване на среща с психотерапевт, който да ви помогне да продължите напред, Предприемете всички необходими стъпки, които да ви помогнат да израснете от опита си.
Източник:

https://psychology.framar.bg