Как да познаем, че сме емоционално зависими от партньора си?

Любовта е една от най-силните и всеобхватни емоции, които преживяваме през живота си. Невероятно е да разтворим сърцето си за другия, да се потопим в любовта, да й се отдадем напълно. Но какво се случва, когато преживяваме това прекрасно чувство заедно с едно огромно количество несигурност в себе си? Е, тогава сме изправени пред риска да станем емоционално зависими от другия. Тогава не говорим толкова за любов, а за страхове и липси, които опитаме да запълним в себе си чрез другия. Как да разберем, че сме емоционално зависими?

Страхувате се, че ще го загубите

Този страх е толкова дълбок, че предизвиква силна емоционална реакция, която плаши дори вас самите? Е, трябва да приемем, че не притежаваме никого, затова не можем никого да изгубим. Другият е с нас по своя воля и по своя воля може да си отиде. Това е реалността, с която се сблъсква всяка двойка, но ако сте емоционално зависими този страх доминира поведението ви, реакциите ви, живота ви и ви пречи да се радвате на присъствието на другия в тревогата си, че можете да го изгубите.

Чувствате празнота, когато не сте заедно

Факт е, че го обичате с цялото си сърце и искате да прекарвате колкото се може повече време заедно. Но ако когато го няма за няколко часа започвате да изпадате в паника, чувствате неопределена тревога и празнота в себе си – това е знак, че сте позволили да зависите от другия повече, отколкото е необходимо.

Мълчанието между вас ви подлудява

Нормално е да има моменти, в които си говорите ентусиазирано на различни теми. Нормално е и да мълчите и всеки да си прави нещо, което му харесва. Ако във втория случай започвате да се притеснявате дали има проблем, дали ви отхвърля, дали ви се сърди вероятно сте емоционално зависими от партньора си.

Ревнувате го

Ревността в някаква степен е присъща на всяко човешко същество. Когато става дума за огромно количество ревност, която предизвиква конфликти и проблеми в отношенията ни говорим за патологична ревност и емоционална зависимост.

Контролирате го

Ако имате много страхове вероятно ще опитвате да направите партньора си малко по-предвидим, т.е. ще започнете да правите опити да го контролирате. Проверяване на социални мрежи, следене и т.н. Естествено, напълно несъзнателно. Най-прекият начин да разберем, че го правим е да чуем партньора си, когато ни го казва, че го правим. Често разбираме това постфактум.

Ако осъзнаем, че сме станали твърде зависими от другия можем да променим това като насочим вниманието си към себе си и собствените си нужди. От какво имате нужда вие? Как можете да се погрижите за себе си, за да се чувствате по-комфортно в кожата си и в живота си? Помнете, вашата емоционална стабилност е основата на здравословните взаимоотношения и личното ви щастие. Погрижете се за нея!

Източник: https://frida.bg