Когато споделяш своите болезнени чувства и проблеми, тяхната сила намалява и ставаш по-силен и способен!

Нека да видим реалността. Не е възможно всеки ден да е чудесен. О, ти го знаеш вече? Ние също. Да, животът е пълен с болка, страдание, лоши времена, отчайващи предизвикателства и просто обикновени лоши моменти. О-хо! Какъв обещаващ начин да започнем размишления  за щастието и за този ключ към по-голямо удовлетворение, който си на път да откриеш. Иронично е, но само когато се сблъскаш с грубата реалност, може да прозреш нещо невероятно, прекрасно, специално, възхитително, монументално, вдъхновяващо съществуване, към което се стремиш.

Не се плаши, когато си представяш, че може да си наранен или разочарован, или ако нещата не вървят добре и не си сигурен в резултата. Вместо да се справиш с тежките болезнени обстоятелства и неудобни чувства пред теб, ги отхвърляш и действаш като че ли не са се случвали. Мислиш си, че ако  се изправиш лице в лице с тези страшилища, тези непознати, скрити чудовища, последствията ще са жестоки: някъде вътре в себе си ще се разпаднеш като купчина пепел.

Кой би искал да се изправи лице в лице с чудовищата си? Понякога дори само да знаеш, че са някъде там, е ужасяващо. Може би се тревожиш, че няма да знаеш как да се справиш с някой проблем или ситуация, с чувствата, които те пораждат?

Е, какво би направил, за да си сигурен, че ще избегнеш тези разочарования, страдания и страхове? Какво би направил, за да си сигурен, че няма да позволиш на нищо да застане на твоя път към по-добрите чувства? Ще поставиш много умно блокада на пътя, която за момент – и това е ключовата фраза – „за момент“ – да предпази сърцето ти от разочарования, притеснения и болка.

Ето така отблъскваш чувствата си и използваш безспорния Защитник на Сърцето – Отрицанието.

Въпреки че Отрицанието ти прави лоша услуга чрез игнориране и прогонване, понякога има и много положителна роля: да защитава и предпазва. Всъщност без твоя мил приятел Отрицанието ще си като открита рана – просто ще молиш за инфекция!

Отрицанието позволява да продължиш, когато си заплашен от пълно унищожение. То позволява да оцелееш при непреодолими условия. 

Отрицанието може да ни спаси не само при значими житейски събития. Отрицанието не е център на вниманието ти. То е като дишането: знаеш ( или в случая на Отрицанието, мислиш), че трябва да го правиш, за да оцелееш, но в действителност не му обръщаш голямо внимание, докато не се компрометира. Този Защитник на Сърцето  може да е животоспасяващ и да те преведе през неудобните аспекти на ежедневието, когато е необходимо.

Но както и другите Защитници, често е основа на пречка, когато те възпира от връзка с чувствата ти. Използвано за тази цел, Отрицанието е опасно, защото те изолира от околните и още по-важно – от собствените ти нужди, желания и искания. Лишава те от възможност за процъфтяване.

Защитници на Сърцето – Мерилин Кейгън, Нийл Айнбънд, hayhouse.com/authorbio/neil-einbund-ph-d

Издателство: Сребърно звънче, srebarnozvanche.bg

Източник: https://mostzaknigi.com