Музиката, като култура, магия или начин на възпитание?

Има далеч по – вещи личности от мен спрямо музиката, нотите, композирането и всичко в тази сфера. Но аз имам своя позиция по въпроса относно музикалното изкуство. Годините, прекарани в танцовите зали, са ме научили да имам по-особено отношение  и усет към различните стилове и да се потапям в нея с цялата ми същност.

В този текст, може би, ще бъда на моменти по-рязка, по-радикална и неприемлива от голяма част на аудиторията, но това е моето мнение и докато знам, че то съвпада с друга голяма част от читателите, с радост ще го довърша.

Първо бих искала да ви загатна да обърнете внимание как се чувствате и какви вибрации излъчва тялото ви, когато слушате определен стил музика? Например- класика, опера, рок, джаз, българска народна музика и т.н. А като слушате определен инструмент- пиано, китара, саксофон, цигулка, арфа, флейта и т.н.  Убедена съм, че още докато изчитате някои от тези наименования, тялото ви вече долавя вибрацията им, а мозъкът се настройва на Алфа вълните. И това се случва абсолютно инстинктивно. Това е защото музиката е ЖИВА. Тя е преобраз на композитора. Тя е отражение на чувствата, емоциите и преживяванията. Както тялото чрез танца обрисува душевна картина, така и музиката навлиза дълбоко в съзнанието и подсъзнанието.

Освен като изкуство, музиката е и КУЛТУРА! Да, това значи, че да слушаш Чалга, настройката ти към света става точно такава- Чалга. Изопачената ти представа за любовта тип „ садо-мазо“  идва от там. Стилът на обличане, приоритетите в личния живот, за мъжете, за жените и още много следствия от този аспект на културата на човек. Ето, вижте как само стилът музика, който най-много слушате и харесвате е отражение на една същност, която или ще изгради по-извисени и любящи индивиди, или меркантилни и арогантни мъже и жени, които са влязли в рамката на бездушния живот. И да, чалгата е стил, но както всеки друг, тя също възпитава поколения.

Музиката изхожда чак от древните племена. Още тогава хората са усещали какво удоволствие носят звуците и ритмите. Постепенно тя се развива като култура и в наши дни като влияние на лайф стайла. Именно затова и човек ясно може да изгради мнение за дадена личност само от стила, който другият харесва.

Приканвам ви да изострим сетивата си, да отворим съзнанието си и да се потопим в Алфа вибрацията, за да познаем кое е стойностно. Защото от тази ценност се възпитаваме ние,  нашите деца и нашето поколение. Да, това не е единственият индикатор, но културата на човек се гради парченце по парченце. А магията на музиката има способността да лекува, да релаксира, да пречиства или да опорочава.

Въпрос на избор!

снимка: saveti.framar.bg