Напълняваме ли наистина, когато откажем цигарите?

Много хора отлагат решението да спрат цигарите заради един немаловажен въпрос – легендарното пост-тютюнево напълняване. Реалност ли е то и какво се случва в организма ни, когато му спрем никотина? На този въпрос отговаря британският лекар д-р Дан Ръдърфорд в публикация за в. „Дейли Телеграф”.

Много пушачи забелязват, че натрупват килограми, след като откажат цигарите. Тази тенденция отчасти се приписва на способността на никотина да потиска апетита. И макар че при такива случаи се качват средно 4-5 кг, вариациите са разнообразни и има хора, които наддават още повече.

Никотинът, както и хилядите други химикали в тютюневия дим, влияе по редица други начини на метаболизма и хормоните, които могат да се отразят на теглото. Трафикът не е еднопосочен – 16 на сто от отказалите цигарите всъщност губят килограми.

След като спрат пушенето, много хора изпитват нужда от заместител на цигарите и на ритуалите, свързани с пушенето – вземането на 10-минутна почивка, запалването и др. Един от най-честите заместители е допълнителното похапване. Съществуват доказателства, че хората, които използват медикаменти, за да се откачат от навика (хапчета, никотинови лепенки, специални дъвки и спрейове) напълняват по-малко от онези, които спират рязко и наведнъж. Ако усетите необичайно повишаване на апетита – говорете с личния си лекар, за да ви предпише някое от тези помощни лечения. Въпросът много често се оказва психологически.

Проучване сред пушачи, отказали цигарите от три месеца, показа, че организмът им произвежда повече инсулин (хормонът, който регулира нивата на кръвната захар) след ядене и те поемат повече въглехидрати, когато имат избор какво да ядат, отколкото през времето, когато са пушили. Повишаването на инсулиновите нива може да свали кръвната захар и да ни накара да копнеем за въглехидрати – сладкиши, тестени изделия, ориз и др. Както всички знаят, именно този тип храни провокира най-сериозно напълняване. Повишаването на инсулиновите нива и съответното увеличаване на въглехидратите в диетата обаче е временно явление след отказването. То трае максимум 6 месеца и, ако знаете за него, можете съзнателно да го контролирате.

Заместете бялото брашно и бонбоните с пълнозърнест хляб и продукти с високо съдържание на фибри. Те също съдържат въглехидрати, които ще ви накарат да усетите доволство и засищане, но тези въглехидрати са от типа, който освобождава бавно енергия в организма и ни кара да се чувстваме сити и енергични по-дълго време. Те предотвратяват резките пикове и спадове на кръвната захар и по този начин намаляват „вълчия глад”, който понякога ни преследва, след като откажем пушенето. Известно повишаване на физическата активност също ще допринесе много към усещането ви за комфорт.

Ползите от отказването на цигарите са толкова големи, че значително надминават негативите от качването на няколко килограма, така че не оставяйте този страх да ви спира, съветват лекарите. Съвсем малко себеконтрол може напълно да елиминира дори тази опасност. Не се колебайте!

Източник: https://www.obekti.bg