Стресово хранене: Защо го правя и как мога да спра?

  • Лошия избор на храна, когато се чувствате стресирани може лесно да се превърне в навик.
  • Жаждата за захар може да бъде свързана с неврохимични промени в мозъка ви, подобни на тези, които се случват с пристрастяващите лекарства.
  • Чувството за съжаление или срам е знак, че се храните емоционално, вместо да ядете, защото наистина сте физически гладни.

Неподходящия избор на храна, когато се чувствате стресирани, може лесно да се превърне в навик. Често този навик включва богата на захар храна или напитка, силно преработени храни и такива, съдържащи много нездравословни мазнини. Докато яденето на бонбон може да ви накара да се почувствате добре за момент, след това може да се чудите „защо го изядох?“ Това чувство на съжаление или срам е знак, че се храните емоционално, вместо да ядете, защото наистина сте физически гладни.

Какво е хранене под стрес или емоционално хранене?

Мозъкът реагира на естествените пътища за възнаграждение, за да се почувства по-добре. Когато тялото ви е подложено на стрес, то може да освободи кортизол и други „хормони на глада“, които могат да повишат апетита и глада ви. Жаждата за захар е свързана с неврохимични промени в мозъка ви. Тези промени са подобни на тези, които се случват, когато хората приемат пристрастяващи лекарства.

За да промените този пристрастяващ навик, важно е първо да разберете защо ядете, когато изпитвате стрес.

Защо ям, когато съм стресиран?

Храненето под стрес е причинено от емоционален, а не от физически глад.

  • Ако сте физически гладни вие ядете, за да заредите тялото си с гориво. След това се чувствате удовлетворени.
  • Ако сте емоционално гладни, често жадувате за храни с високо съдържание на захар или мазнини. След това може да се запитате „Защо ядох това?“ и изпитват съжаление и дори срам.

Говорете с  експерт по управление на теглото , който може да ви помогне да установите разликата между емоционалния и физическия глад.

Как мога да спра стресовото хранене?

1. Хранете се бавно и внимателно.

Устоявайте на желанието да ядете, когато се чувствате стресирани. Опитайте се да сте наясно с храните и напитките, които консумирате. Наблюдавайте как ви карат да се чувствате . Обърнете внимание на сигналите на тялото си. Наистина ли сте гладни или ядете, защото се чувствате тъжни, ядосани, отегчени или самотни?

2. Направете нещо друго.

Разхождайте се, четете, слушайте музика, работете в градината си. Направете нещо, което ви измъква от средата, която създава желанието ви да ядете. След като успеете да преодолеете първоначалното желание да ядете, за да се възнаградите, с течение на времето желанието ви може да намалее и да не ви предизвиква толкова често.

3. Изхвърлете сладките храни.

Изпразнете шкафовете и хладилника си от сладки и преработени закуски. Напълнете отново рафтовете и килера си със здравословни плодове и зеленчуци, ядки и семена, пълнозърнести и високопротеинови закуски.

4. Медитирайте, за да управлявате стреса.

Вместо да ядете, опитайте се да си вземете почивка, за да медитирате или да дишате дълбоко и да се отпуснете.

5. Наспивайте се добре.

Лошото качество на съня може да повлияе на химическите пътища в мозъка ви. Това може да повлияе на хормоните ви на глад и ситост (усещане за ситост), които могат да предизвикат преяждане.

6. Бъдете добри към себе си. Награждавайте се.

Вместо да се отдадете на пристрастяващ навик, наградете се от време на време с парче торта или сладолед. Всъщност често можете да ядете каквото искате, но внимавайте за размера на порцията. Например, изяжте едно квадратче черен шоколад. Оставете лакомството бавно да се разтопи в устата ви. Обърнете внимание на миризмата, вкуса и текстурата, за да подобрите изживяването си.