Чувствате се блокирани и претоварени с работа? Опитайте (радикалния, но ефективен) 4-часов ударен трик

Имали ли сте някога един от онези периоди на работа, когато се чувствате сякаш се давите , сякаш никога няма да довършите всичко в чинията си или да си поемете спокойно въздух отново? Разбира се, че имате – вие сте предприемач. Какво правите обикновено, когато достигнете този етап на чувство на  претоварване ? 

Естественият отговор за много от нас – и аз включвам себе си в тази група – е да работим по-усърдно и по-бързо. Вие мислено се приковавате към бюрото/магазина/фабриката си и си мислите: „Ако мога просто да прокарам X, всичко отново ще бъде по-добре.“ 

Ако този подход е работил за вас както по отношение на вашата производителност, така и по отношение на разума ви, тогава спрете да четете сега. Нямате нужда от пресни съвети. Но ако опитът ви с метода „повече е повече“ за справяне със задръствания на работното място не винаги е вървял толкова добре, колкото сте се надявали, тогава бих искал да ви насоча към друга опция, предложена наскоро от експерта по управление на времето и популярен автор Оливър Бъркман . Предупреждавам ви, вероятно ще бъдете скептични в началото. 

Опитайте се да направите обратното на това, което идва естествено 

В последното издание на неговия бюлетин The Imperfectionist , Бъркеман, като почти всеки друг съвременен работник в областта на знанието, признава, че понякога се забива в дълбоки коловози. Наскоро „почувствах, че отново съм на ръба на претоварването“, пише той, признавайки, че в моменти като тези „естественото е да се натовариш здраво с работата, в опит да я преодолееш: да ставаш по-рано, пестете упражнения, отменяйте социални поводи и т.н.”

Но след като имаше минимален успех в излизането от предишните си коловози, като пожертва всичко останало в живота си , този път той се закле да се опита да направи точно обратното на естествения си инстинкт. За кратко време той ограничаваше работния си ден само до четири часа и се принуждаваше да излиза и да прави неща, които всъщност му харесваха, с останалото време. 

Но това е лудост, можете да отговорите. И в зависимост от типа работа, която вършите — или вида на шефа, който имате — може наистина да е пай в небето. Хирурзите не излизат по средата и не сочат нито Бъркеман, нито мен като оправдание. Но за работещите в областта на знанието с известна степен на автономност може да имате повече възможности да опитате тази радикална четиричасова шокова терапия, отколкото си мислите. 

Защо да работиш по-малко може да означава постигане на повече

Но защо бихте искали? Как по-малкото правене може да ви измъкне изпод планината от работа, която ви смазва? Защото, твърди Бъркеман, вашият проблем вероятно не е недостиг на часове. Това е недостиг на вдъхновение и мотивация. И малка доза съкратени работни дни може да ви осигури много повече от това, от което наистина се нуждаете. 

Просто като превърнете работата в “по-малка част от деня си, ще откриете, че я очаквате с повече нетърпение. Тя се премества от нещо, което трябва да правите, час след час, в нещо, което трябва да направите. Това е в съзвучие с изследването на психолога Робърт Бойс… който установи, че най-продуктивните писатели са тези, които правят писането само скромна част от графиците си, вместо да го оставят да доминира“, пише Бъркеман. 

Поемането на контрол върху графика ви по такъв драматичен начин потвърждава чувството ви за свобода на избор над собствената ви работа. И чувството, че имате свобода на избор, е свързано с повишена мотивация отново и отново. 

„Вместо да се мъчите с негодувание или да отлагате в упорит опит да се противопоставите на потисника си – вие избирате да посветите време на задачата. И четири часа, прекарани по този начин, мога да потвърдя, са много по-ефективни от осем часа, прекарани от другата страна”, твърди Бъркеман. 

Най-накрая ще се научите да пускате нещата. Достатъчни ли са четири часа, за да постигнете всичко, което трябва да постигнете? Не. Което означава, че няма да правите някои по-малко важни неща. Вероятно небето няма да падне. И това е важен урок. Липсата на някои неща „ви позволява да приемете ограничените си възможности, вместо да живеете в страх от тях“, настоява Бъркеман. 

Кратък шок на системата

Всичко това трябва да ви шокира в по-позитивна нагласа за работата, която е по-вероятно да ви измъкне от дупката, отколкото страданието от носа до мелницата. И в този момент можете да се върнете към по-нормален график. 

Никой не е толкова луд, за да предположи, че можете да работите четири часа на ден за неопределено време –  освен може би Тим Ферис  и някои антрополози . Дори работата по четири часа на ден само за няколко дни ще бъде твърде далече за някои. Но, според Бъркеман, изпробването на четиричасовия шоков трик върху себе си е по-вероятно да ви измъкне от професионалната коловоз, отколкото седмици нещастно уморяване. 

Имате ли достатъчно смелост да опитате?