Най-бързият начин да изградим увереност

Тези пет думи са най-важни!

  • Увереността ни кара да се чувстваме добре, прави ни привлекателни и по-добри в задачите.
  • Веригата увереност-компетентност е положителен цикъл, но се разпада в междуличностни или групови ситуации.
  • В междуличностни или групови ситуации взаимоотношенията са по-важни от задачите.
  • Така че, вместо да насърчавате хората с „Ще се справиш“, опитайте с това: „Аз съм зад гърба ти“.

Очевидно увереността е нещо, което искаме.

Чувстваме се по-добре, когато сме уверени, Ставаме по-привлекателен кандидат за работа (или кандидат за среща) и сме по-добри в почти всичко, което правим.

Но също така искаме тези, на които държим, също да го имат: нашите деца, нашите ученици и нашите служители.

Така че, ние ги насърчаваме, като казваме фрази като: „Ще се справиш!“

Голяма грешка

Вината не е твоя. Всички го правят. Това е така, защото всички сме били научени на тази последователност, наречена верига за увереност/компетентност. Ето я:

За неиндоктринираните цикълът работи по следния начин: колкото по-компетентен си, толкова по-голям успех имаш и толкова по-уверен ставаш. Което от своя страна повишава вярата ви в себе си и ви прави по-компетентни. Това е добродетелен цикъл.

Тим Дейвид

Примката увереност-компетентност, Източник: Тим Дейвид

Така че предполагам, че има смисъл да се опитаме да повишим доверието на другите с думи на насърчение. Сещам се за крилатата фраза на герой на Роб Шнайдер: „Можеш да го направиш!“

Проблемът е, че цикълът на доверие обяснява само цикъла на доверие за индивиди, а не за междуличностни или групови настройки. Когато други са включени, цялата картина на увереността се променя. Нека да разгледаме тази ситуация.

Започвайки с проста концепция за това какво всъщност е увереността : очакване за успех. Като уверен човек, очаквам успех с поставената задача. Ако не успея, просто ще опитам отново, докато не успея. Ура за увереността ми.

Проблемът е, че има два различни вида успех: „успех в задача“ и „успех на връзка“. Ще спечеля ли играта? е въпрос за успех на задачата. Ще бъдеш ли още там, ако загубя? е въпрос за успех на връзката. Кой се чувства по-значим? Кое е по-важно за вас?

В междуличностните отношения успехът на връзката е по-важен от успеха на задачата. Ако се проваля със задачата си, тогава само разочаровам себе си. Но ако се проваля в нашата задача, тогава ще те разочаровам. Не съм добре с това.

Ако смятам, че загубата на мача ще накара всички да ми обърнат гръб, тогава няма да се представя на високо ниво, защото залозите са твърде високи. Ако смятам, че объркването на даден проект ще доведе до уволнението ми, тогава почти със сигурност няма да се представя на високо ниво, защото залозите са твърде високи. Това не е увереност, това е страх .

Затова казвам в изказванията си: „Спрете да казвате на хората “Ще се справиш“. Вместо това им кажете това, което наистина трябва да чуят: „Аз съм зад гърба ти“

Наричам това верига за връзка и увереност и то работи по следния начин.

Тим Дейвид

Връзката-доверие. Източник: Тим Дейвид

Истинската увереност е свободата да се провалим и очакването, че отношенията ни няма да бъдат увредени, ако това се случи.

Почти всеки наистина уверен човек има някой, който го подкрепя безусловно и независимо от неговия опит в победите/загубите. Бъдете безусловен поддръжник на някой друг. Кажете им: „Хей, ще се справиш! И дори ако това не стане – аз ще съм зад гърба ти и ще те подкрепям въпреки това.“

ДЕЙСТВИЕ: Ако имате безусловен поддръжник, отделете малко време, за да му изпратите благодарност, че ви насърчава да летите и е винаги там, за да ви хване, когато паднете.