10 въпроса, които да зададете на някого, за да го опознаете

Ако искате да надградите приятелството си с някого отвъд повърхностното ниво, да разберете дали да се обвържете с човека, с когото излизате, или да се свържете отново с отчужден член на семейството, ето как да го направите:

Задавайте дълбоки въпроси!

Дълбоките въпроси са обратното на разговорите. Те ви помагат истински да опознаете някого, като разберете неговите страсти, ценности и притеснения.

Провокиращите мисли въпроси също могат да ви помогнат да се почувствате по-близо до някого и дори да увеличат интимността в романтична връзка.

И така, какви въпроси трябва да зададете?

Ето моите топ 10 въпроса за разчупване на леда и създаване на автентични и значими връзки.

1) Какво беше вашето детство?

Независимо дали ни харесва или не, ние сме оформени от нашето минало. 

Според д-р Луси Мадокс, автор на „ Как нашето детство ни прави това, което сме “, нашето детство може да определи как се показваме във взаимоотношенията и как реагираме на стрес и предизвикателства. 

Нещо повече, изследване на детската устойчивост установи, че децата, които са израснали без стабилна връзка дете-родител, е по-малко вероятно да развият умения за справяне. Те включват способността да планират и регулират поведението си като възрастни. 

За разлика от това, ако някой е израснал с любяща, стабилна връзка с единия или двамата родители, е по-вероятно да се справи добре в лицето на трудностите и разнообразието. 

Така че, ако искате да разберете поведението и мисловните модели на някого, научете за миналото му.

2) Какво е вашето определение за успех?

Отговорът на този въпрос разкрива много за вярванията и ценностите на човека . 

Отговорът на нещо като „правете много пари“ или „имате финансова свобода“ показва, че парите са техният основен двигател в живота.

Като алтернатива, ако някой отговори „започвам бизнес“ или „работя за себе си“, това показва, че той силно цени свободата и независимостта.

Разбира се, отговорът на този въпрос може да варира значително, тъй като всеки има различна версия на успеха. 

За някои хора успехът може да е свързан със здравето, семейството или пътуването, а не с кариерата или парите, поради което въпросът може да ви помогне да научите много за нечии ценности.

Ето още един въпрос, който може да ви помогне да разберете какво някой цени най-много…

3) Ако знаехте, че утре ще е последният ви ден на земята, как бихте го прекарали?

Много хора казват, че биха прекарали качествено време с всички свои близки. Но можете също да получите някои много интересни отговори, като например:

 • Щях да направя всички неща, които ме беше страх да направя досега
 • Да се освободя от всички обиди и да изградя мостове с тези, с които съм имал трудности 
 • Да се извиня на някой, когото съм наранил

Интересното при тези отговори е, че всички те включват отказ от нещо, за да намерите мир. Защото, разбира се, всички искаме да почиваме в мир в отвъдния живот. 

Ето защо отговорът на този въпрос не разкрива само ценностите на някого, но и какви болки и неразрешени проблеми се държат.

Като странична бележка, аз също обичам да задавам на хората този въпрос, тъй като ги кара да се замислят върху текущото си положение и да започнат да живеят така, сякаш утре ще е последният им ден!

4) Какво ви държи буден през нощта?

фрази, които да избягвате, ако искате да звучите като силен и уверен човек 1 10 въпроса, които да зададете на някого, когато искате да го опознаете като човек

Това е един от моите лични любими въпроси за опознаване на някого на по-дълбоко ниво. 

Това е по-скоро метафоричен въпрос, отколкото буквален, тъй като преиграването на събитията от деня е основното нещо, което държи хората будни през нощта.

Това, което наистина питаме някого, е кое е единственото нещо на света, което би искал да промени най-много. 

Твърдо вярвам, че всеки има кауза, която го интересува, независимо дали става дума за световен глад, бездомни животни или социална несправедливост. 

Така че намирам това за отличен въпрос за научаване каква е нечия кауза. 

5) Кой е най-големият ви страх?

Ако искате да се сближите с някого, поканете го да се отвори и бъдете уязвими с въпрос като този.

Без значение колко смели или уверени искаме да изглеждаме пред света, всички имаме притеснения и страхове дълбоко в себе си.

Това не трябва да е фобия като страх от паяци или височини. Може да е страх от нещо, което ще се случи, като например смърт на любим човек или провал на бизнес.

Например най-големият ми страх е да умра с несбъднати мечти.

6) С кое минало постижение се гордеете най-много?

Този въпрос може да ви помогне да научите много за миналото на някого, тъй като отговорът може да е начало на интересен разговор, ако той разкрие нещо, за което не сте имали представа.

Като този:

Задавате този въпрос на чичо си и той казва: „На турне по света с тази група.“ От това разбирате, че той е бил в доста успешна група в началото на двадесетте си години, но никога не е говорил за това, защото групата се разпада поради голям спор.

Или задавате този въпрос на колега, който изглежда тъп, и те ви казват, че най-голямото им постижение е пробягането на ултра маратон!

Така че виждате, този въпрос може да ви накара да видите някого в съвсем нова светлина. 

7) Какво ви кара да се чувствате живи?

Това е страхотен въпрос, за да научите за нечии интереси и страсти и да разберете дали ще бъде съвместим партньор или приятел.

Ако човекът, когото питате, наистина мисли за отговора си, това може да отвори очите му (и вашите) за страст, която е потиснал или пренебрегнал.

Ето един пример:

Да кажем, че на двадесет години сте обичали да пътувате и сте прекарали няколко години в разходка с раница в различни части на света. Но преди да се усетите, вие остаряхте, намерихте стабилна работа и се установихте.

Сега, ако някой ви зададе този въпрос, умът ви може незабавно да ви върне в дните ви на пътуване, тъй като тогава сте се чувствали най-живи.

Това може да ви накара да осъзнаете, че сте били толкова заети с живота, че не сте пътували никъде от няколко години. И сега помислете за това; не се чувстваш много жив напоследък…

Силно, нали?!

8) Ако можехте да правите всичко, което искате, с неограничени пари, време и ресурси, какво бихте направили?

Това е по-дълбок начин да попитате някого: „Коя е най-голямата ви мечта?“ 

Намирам този въпрос за по-ефективен, отколкото ако просто попитате някого каква е най-голямата му мечта. С този въпрос те могат да отговорят въз основа на това, което смятат за реално възможно.

Ако обаче оформите въпроса около хипотетична ситуация, в която парите, времето и ресурсите не са проблем, е по-вероятно те да мечтаят за по-големи. 

Така че виждате, това е страхотен въпрос за проникване в сърцето на някого.

Също така ви помага да разберете колко амбициозен е някой , заедно с този…

9) С какво искаш да те запомнят, когато умреш?

Задайте този въпрос на някого и ще научите какво вижда някой като цел в живота си . 

Тъй като всички имаме различни цели, отговорът може да варира значително. Може да е едно конкретно постижение или набор от ценности, като например:

 • Внасяне на разлика в конкретна кауза чрез тяхната благотворителна дейност
 • Стартиране на множество успешни бизнеси
 • Да измъкнат семейството си от бедността чрез създаване на богатство за поколенията 
 • Бъдете полезни и състрадателни към всеки, когото срещнат

10) Ако спечелите от лотарията утре, какво бихте направили с парите?

Задаването на този въпрос на някого ще ви даде добра представа за паричните навици на някого. 

Ето как:

Ако отговорят нещо като „купете си голяма къща“ или „пътувайте по света“, това предполага, че са по-скоро прахосници. Това също показва, че може да са импулсивни и да нямат умения за управление на парите.

Въпреки това, ако те кажат, че биха инвестирали парите или биха ги поставили в спестовна сметка с висока лихва, това показва, че спестяват и следователно вероятно са доста добри в управлението на парите. 

Според Klontz-Money Script Inventory всеки има едно от четирите начина на мислене за пари:

 • Паричен статус – Хора, които свързват парите със самооценката и е вероятно да харчат твърде много като начин да се покажат пред връстниците си.
 • Поклонение на парите – хора, които свързват парите с щастието. Тези хора се опитват да решат проблемите си чрез харчене на пари.
 • Бдителност към парите – Хора, които се тревожат за финансовото си здраве и свързват парите със сигурността. Тези хора са склонни да избягват да харчат пари, освен ако не е абсолютно необходимо. 
 • Избягване на пари – хора, които вярват, че парите са зло или че не ги заслужават. Поради това те могат да саботират финансовия си успех, като раздават получените пари или правят прекалено големи дарения.

Имайки предвид това, задаването на този въпрос на някого е чудесен индиректен (и подъл) начин да разберете нечие мислене за пари.

Последни мисли

Говорейки от личен опит, ако започнете да разпръсквате тези въпроси в разговорите си с близките си, бързо ще почувствате по-силна връзка с тях.

И ако сте попаднали в капана на разговорите с колегите и искате да се освободите от ежедневието „как мина денят ви?“ въпрос, вместо това задайте един от тези.

Хората често остават изненадани, когато им зададете провокиращ размисъл въпрос. Но след момент те започват да мислят за това и това отваря красива и дълбока дискусия. 

И не е ли това, което всички искаме повече в живота – автентични връзки?