10 знака, че желанието да угодите на всички, ви превръща в лесни мишени за манипулиране и използване

Желанието да правим другите щастливи е достойно за възхищение.

Много от хората, на които с лекота им се отдава да бъдат мили, грижовни и сърдечни, създават атмосфера на доверие и позитивизъм, където и да отидат. Но има и такива, при които желанието да угодят на всички съвсем не е вследствие на душевен мир. Според психолозите стремежът на някои хора да задоволят желанията и потребностите на всички от обкръжението си, а дори и на тези извън него, е тревожен симптом.

В определени случаи желанието да задоволяваме произтича от проблеми със самооценката ни. Надяваме, че ако кажем “Да” на всичко, което се иска от нас, това ще ни помогне да се чувстваме приети и харесвани.

Понякога посвещаваме живота си на чуждото щастие от страх да не бъдем изоставени. По някаква причина развиваме онзи детски страх, че ако не сме “достатъчно добри”, никой няма да ни обича и да иска да бъде около нас. Винаги се стремим да впечатлим хората с качеството на своята работа, с уменията си и талантите си от страх, че можем да бъдем изоставени или отхвърлени. Това би било унизително и болезнено. Всъщност повечето хора често правят неща, които напълно противоречат на разбиранията и ценностите им, само за да не дават причина да бъдат отхвърлени.

Има случаи, в които пренебрегваме себе си и собствените си нужди, за да угодим на другите, и защото вярваме, че сме добри, че сме силни, мъдри и всеотдайни. Убедени сме, че да вършиш добро с цената на всичко, е закон на Вселената, който не бива да нарушаваме. Но много често се случва така, че правейки саможертви за другите, ние всъщност им вредим, не им помагаме.

В други случаи постоянно „задоволяващите” хора имат история на малтретиране, а някъде по пътя си те са решили, че най-добрият начин да излекуват наранената си психика и да се предпазят от болка в бъдеще, е да се опитат да угодят на всички, включително на хората, които са ги малтретирали. С течение на времето това се превръща в техен начин на живот.

Съвсем естествено е тези хора да са изключително уязвими. При тях вариант „Не” не съществува, напротив – с цената на собствения си комфорт, те са готови да направят и невъзможното, за да услужат на хората около себе си. Следователно те позволяват на други да се възползват от тях.

Вижте 10 знака, които ще ви подскажат, че желанието ви да угодите на всички, ви превръща в изключително удобни и лесни да за манипулиране и използване.
Съгласявате се с всички

Да изслушвате мнението на другите, дори когато не сте съгласни – е добро социално умение. Но да се преструвате, че сте съгласни, само за да се харесате, може да ви затвори в капана на опасно поведение, което е изцяло в угода на другите, но напълно противоречи на вашите ценности.
Загрижени сте за това как се чувстват другите хора

Хубаво е да се замисляте как се отразява поведението ви върху околните. Да вярвате, че сте отговорни за нечие щастие или нещастие, обаче, е много нездравословно. Грижата за управлението на емоциите не е ваша, а на събеседника ви. Вие може деликатно да споделите неприятна информация, но просто нямате силата да промените фактите, само за да не развалите нечий комфорт.
Често се извинявате

Независимо дали се обвинявате прекалено много, или се страхувате, че други хора винаги ви обвиняват, честите извинения могат да бъдат знак за по-голям проблем. Не е нужно да се извинявате за това, което сте, за това, в което вярвате, и за мечтите, които имате.
Чувствате се обременени от нещата, които трябва да правите

Вие сте отговорни за начина, по който прекарвате времето си. Но ако животът ви е подчинен на това да угаждате на другите, графикът ви ще е изпълнен с неща, които трябва да правите за другите, което означава, че винаги ще бъдете по-скоро изтощени и под стрес, отколкото удовлетворени и истински щастливи.
Не можете да казвате „НЕ”

Независимо дали казвате “да” и след това действително се впускате да изпълните поисканата от вас услуга или се преструвате на болни, за да се освободите от ангажимента, който сте поели, вие никога няма да живеете пълноценно, ако не се научите да казвате „Не”.
Чувствате се неудобно, ако някой ви е ядосан

Само защото някой е ядосан, не означава непременно, че сте направили нещо нередно. Но ако не можете да издържите на мисълта, че някой е недоволен от вас, то това е сигурен знак, че пренебрегвате собствените си ценности заради другите.
Държите се като хората около вас

Нормално е хората около нас да провокират различни страни на личността ни. Но ако сте склонни на саморазрушаващо поведение, само защото смятате, че ще помогне на другите да се чувстват по-комфортно, това вече е проблем.
Нуждаете се от похвала, за да се почувствате добре

Похвалите и любезните думи могат да накарат всеки да се чувства добре, но при хората, които са готови на всичко, за да се харесат, те са от особена важност, защото именно от тях зависи самоуважението им. Ако обаче основавате самооценката си на това, което другите мислят за вас, вие ще се чувствате уверени и силни, само когато получавате комплименти.
Избягвате конфликтите на всяка цена

Едно е да не искаме да влизаме в конфликт, съвсем друго е да избягваме конфликт на всяка цена, дори когато това означава да защитим хората и нещата, в които вярваме.
Не признавате, когато чувствата ви са наранени

Невъзможно е да създадете истински и дълбоки взаимоотношения с хората, ако не сте готови да говорите за себе си, за чувствата си, за нещата, които ви нараняват. Да отричате, че сте ядосани, тъжни, притеснени или разочаровани – дори когато сте емоционално ранени – означава, че сами се обричате на повърхностни отношения.

Съветът на психолозите е да вложите усилията си в преодоляване на тези навици, защото в дългосрочен план те няма да доведат до нищо добро. Напротив. Ако продължавате да подчинявате живота си на нуждите и щастието на другите, рискувате:

Да пренебрегвате себе си, което ще доведе до емоционално и физическо изтощение.

Да сте недоволни от себе си и живота си – ненавиждате другите и това, че постоянно търсят услугите ви (което е последствие от всеотдайното ви поведение). В същото време сте толкова заети, че нямате възможност да правите нещата, които действително искате.

Да спрете да се радвате на любимите си хора и хобитата си – логична последица, имайки предвид че изтощеният емоционално и физически човек постепенно губи желание за всичко.

Да увеличите нивото на стреса и опасността от депресия – тъй като поемате ангажименти, които са извън вашите сили, вие сте под постоянно напрежение, докато депресията се появява вследствие на факта, че правите всичко, което останалите искат, но не и това, което искате вие.

Как да се освободим от нуждата да задоволяваме желанията и потребностите на всички

Макар че е важно да впечатлите шефа си и да покажете, че заслужавате доверие, да подчините живота си на това, може да се превърне не само в непосилна задача, но и да постигне обратния ефект. Никога няма да достигнете своя най-голям потенциал, ако се опитвате да бъдете всичко за всички хора.

Постарайте се постепенно да се освободите от навика да сте любезни и всеотдайни. Започнете да казвате „Не” на малки неща, изразявайте мнението си за нещо простичко, защитете позицията, в която вярвате. Всяка стъпка, която предприемате, ще ви помогне да спечелите повече увереност в умението да бъдете себе си.

Ако се затруднявате да се освободите от затормозяващата нужда да угаждате на всички за всичко, потърсете помощ. Терапевтът може да ви помогне да изградите психическата сила, от която се нуждаете, за да създадете този живот, който искате да живеете.

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от: Psychology Today
Снимки: boysbygirls.co.uk, antronio.cl

https://psychology.framar.bg