12 правила за по-добър живот, според световноизвестният психиатър Михаил Литвак

1. Стой далече от хора, които нямат какво добро да кажат за себе си. Те почти винаги говорят лошо за другите.

2. Ако искаш да задълбаеш в нещо, разрови се в науката и други източници на познание. Недей да се ровиш в чуждите животи.

3. Когато се чувстваш депресиран, гледай на това като най-добрия момент за да направиш интроспекция и преоценка на живота си. Това може да е истинската цел, поради която депресията се е появила в живота ти.

4. Стреми се към това да се чувстваш добре спрямо себе си и заради себе си. Успееш ли – вече не ти е нужно одобрението на другите, за да се чувстваш по този начин.

5. Прави нещо, ако и когато искаш да го направиш. Няма по-добро време да направиш нещо от момента в който го пожелаеш. А ако попиташ някого за разрешение, то е много вероятно да не го получиш.

6. И незрелите и зрелите хора притежават знание. Само че зрелият знае какво да прави с него, докато незрелият – не. Незрелият единствено ще критикува другите. Стреми се да бъдеш зрял човек.

7. Най-краткият път към провала е да се опитваш да угодиш на всеки. Прави каквото искаш, без да нараняваш никой друг и вярвай, че си добър човек. Как ще те възприемат другите си е техен проблем.

8. Проправи си път към успеха без да изпитваш нуждата да доказваш нещо на някого. Ще видиш как и обидите и омразата изчезват от живота ти по магически начин.

9. Ако трябва да прекратиш бизнес или романтична връзка, увери се, че основната причина е твоето личностно развитие и растеж. Не позволявай егото ти да разваля връзките ти и не подценявай важността им.

10. Спри да преследваш щастието и много скоро ще започнеш да откриваш местата, на които то живее. Щастието е знак, че си на прав път, а преследването му само ще те върти неспирно в кръг. Личностното развитие е най-краткия път към щастието, което търсиш.

11. Позволи на фантазиите ти да бъдат в хармония с възможностите ти. Ако мечтаеш за кариера като оперен певец, но нямаш гласовите данни за това – значи просто сънуваш. Или работи върху това възможностите ти да са релевантни на фантазиите ти, или фантазирай според възможностите си. Така много по-лесно ще постигнеш мечтите си.

12. Ако трябва да избираш между добра книга и разговор с празен човек, винаги избирай първото. От книгата ще вземеш нещо, докато всеки разговор с празен човек е само невъзвратима загуба на скъпоценното ти време.