16 обяснения, които не дължиш на никого (макар и да мислиш, че не е така)

Изборите, които правим, ни определят като хора, затова трябва да ги обмисляме поне малко, но не и да се обясняваме защо сме постъпили точно така. Ето и някои от нещата, за които не трябва да се чувстваш задължена да даваш обяснение:

1. За религиозните и политическите си вярвания

В какво и защо вярваш е твой избор. Това е част от теб самата, защото се чувстваш удобно и го правиш с удоволствие.

2. За връзките, които водиш

Не позволявай на другите да имат контрол над живота ти, защото само ти можеш да решаваш какви са твоите предпочитания, интереси и желания, които те правят щастлива. Не се влияй от мнението на другите около теб. Слушай сърцето си!

3. За това, че си сама

Ти си силна и независима жена, която няма нужда от критиките на близките си, защото са натоварващи и стресиращи. Може би така си по-щастлива, може би не си срещнала правилния човек или не си готова за връзка, това е лично твой избор.

4. За това, че не се извиняваш

Не си задължена да се извиняваш. Ако го правиш често несъзнателно, създаваш грешно впечатление у другия човек. Спри да го правиш.

5. За това, че не си съгласна с мнението на останалите

Може би имаш приятели, които все си мислят, че са прави и постоянно изказват мнение. Добре е, че те имат такова самочувствие, но не си задължена винаги да се съгласяваш, защото трябва да направиш така, че гласът ти да се чуе и ти да си доволна.

6. За отказа да клюкариш

Много възрастни го правят и така създават слухове, които не са истински. Ако и ти се включиш, можеш да развалиш мнението на околните за теб.

7. За прекратяването или започването на приятелство

Някои приятелства започват много добре, но след време се превръщат в кошмар. Не получаваш това, което даваш. От другата страна те обвиняват, не те уважават и те карат да се чувстваш гадно. Не се поддавай. Ако усетиш, че отношенията ви стават токсични, няма нищо лошо да ги прекратиш, но внимавай и с кого завързваш ново приятелство.

8. За външния си вид

Прави, каквото искаш с външния си вид. Единствено от теб зависи как ще изглеждаш, а не от някой друг. Имаш правото да тежиш, колкото искаш, косата ти да е в различни цветове и да имаш собствен стил. Колкото и да те критикуват, прави това, което на теб ти харесва!

9. За мястото, където живееш

Някои от нас харесват шума, други – тишината, някои – града, а други – предградията. Не е нужно да се доверяваш на стереотипите. Можеш да живееш при вашите или сама – това зависи от теб.

10. За професията ти

Ако работиш мечтаната работа, имаш голям късмет. Ако не – може и да не осъзнаваш, но по някакъв странен начин това също е с причина. Трябва да си доволна с изборите, които правиш. Може ситуацията да налага нещо, което по принцип не искаш, но трябва. Все пак искаш да живееш добре. Довери се на себе си и инстинктите си!

11. За финансовото ти състояние

Не е нужно хората да знаят какво е финансовото ти състояние. Имаш право да запазиш това в тайна.

12. За времето, през което си сама

Има разлика между това да си самотен и сам. Понякога просто имаш нужда да си сама, колкото и да те упрекват за това, никой няма право да се меси в живота ти. Няма нищо лошо от кратка почивка, на която да се насладиш. Много е важно да се чувстваш добре.

13. За начина, по който градиш семейството си и възпитаваш децата си

Техниките за възпитание са различни, както и тези, с които си служим, докато детето е още малко. Съществуват различни култури, генерации, а времената се променят, което също влияе върху тази разлика. Не позволявай на критиката да промени нещо, ако то наистина е правилно за теб.

14. За сексуалния ти живот

Никой няма право да се меси в сексуалния ти живот, защото той засяга само теб и половинката ти. Имаш правото да правиш, каквото пожелаеш. Нали не пречиш или вредиш на някого?

15. За целите в живота ти

Ако някой има проблем с твоите амбиции и мечти, вероятно те нямат такива. Не спирай да се бориш да ги реализираш, независимо в личен или професионален план.

16. За позитивизма ти

Никой не може и не трябва да те съди за държанието ти, когато е и позитивно. Това е най-прекрасното нещо в 21-ви век, затова не се влияй, запази усмивката на лицето си и не им обръщай внимание.

Източник: https://dama.bg