5 предизвикателства, които да изпълниш веднъж в живота

Пътешествия, които ще останат завинаги в спомените ти.

Има пътешествия, преживявания и емоции, които да изпиташ веднъж в живота си. Някои са трудно достъпни, други изискват кураж в двойни дози, трети – просто добро планиране. Това, което със сигурност получаваш, е по-интересно пътуване и спомени за цял живот.
 
Ето 5 идеи за пътешествия, които да включите в списъка си „Веднъж в живота”, споделени от авторите на книгата „203 предизвикателства за пътешественици”. 
 
 
1. Спусни се с борд по активен вулкан или пясъчна дюна
 
Бордът отдавна не е само сноуборд и не е предназначен само за сняг. С дъска можеш да се спуснеш и на доста по-интересни места.
 

 
Вулканбордингът се появява в Никарагуа. Там се намира и най-популярната дестинация за практикуването му – вулканът Серо Негро, най-младият активен вулкан в Южна Америка – висок само 728 м. До кратера се стига пеша, а после следва интересната част – спускането със специална дъска по вулканични камъни и пепел със скорост, достигаща 75 км/ч. Не забравяй да носиш нужната екипировка – каска, очила и специален комбинезон.
 
Сандбордингът те праща на друго, не по-малко топло място – пустинята. Този спорт включва спускането по пясъчна дюня с крака, закопчани за дъска. Практикува се в Перу (Арекипа и Наска), както и по Дуна Гранде (с два маршрута – единия от 700 м, другия – от 1 км). В Австралия отидете на дюните Лъки бей, където има и подготвени инструктори за начинаещите. В Чили посетете Вале де ла Муерте, в Дубайската пустиня също се организират спускания, както и в пустинята Намиб. В Европа за момента има едно място за сандбординг – изкуствените дюни в Хиршау, Германия.
 
 
2. Мини по най-тесните улици в света
 

 
Прескочи закуската в деня, в който ще се провираш през някои от най-тесните улички в света, повечето приличат повече на процепи, отколкото на нещо, което би трябвало да има официално име на картата на града. 
 
Няколко идеи:
 
Шпройерхофщрасе (Spreuerhofstraße) в Стария град на Рютлинген, Германия. В най-тясната си точка тя е широка едва 31 см и това е най-тясната улица в света според Книгата на Гинес. Шпройерхофщрасе е построена през 1727 г. 
 
Страда Сфории в Брашов, Румъния се стеснява до 109 см в най-тясната  си част. В превод името ѝ означава „улица въже“. Построена е през XV век като коридор за пожарникарите.
 
Най-тясната уличка в Италия дори си няма име. Щом пристигнеш в средновековното градче Рипатрансоне, попитай местните или следвай табелите към алеята, която е едва 35 см в най-тясната си част. От туристическия офис можеш да вземеш сертификат за преминаването ѝ.
 
Парламент Стрийт в Екзитър, Великобританияq е 64 см в най-тясната си част. Преди време жителите на района поискали разширяването ѝ от местните власти, но очевидно това така и не се случило. 
 
 
3. Танцувай на карнавала в Рио (или на друго емблематично място)
 

 
Танцувай с местните по улиците или в клубове по света там, където танците са измислениq или са по-важни от религия за хората.
 
Няколко идеи: Впусни се в уличната лудост на самбата на карнавала в Рио. Танцувай танго по улиците на Буенос Айрес. Или сиртаки в гръцка таверна. Може и фламенко в Испания. Или пък салса в клубовете на Куба. А може и хоро на Рожен или на гайдарския събор в Гела… 
 
 
4. Посети концлагер… за да не се връщаме никога там
 

 
Туризмът не е само пиене на кафета, разхождане по музеи и релакс на шезлонг под сянката на някоя палма. Той включва и онези исторически места, които може да ти се сторят ужасяващи, но неусетно променят начина, по който разбираш света. Да, това са лагерите на смъртта и да, те не са най-предпочитаните дестинации в света. Много хора дори ги избягват, за да не се натоварват излишно. Но част от тези лагери са превърнати в музеи с една цел: да ги посетиш, за да не се връща светът никога повече там.
 
Няколко идеи: Концлагерът Аушвиц – известен още като Освиенцим, е най-големият лагер на смъртта, на няколко километра от полския град Краков. Концлагерът Дахау е на 10 км от Мюнхен, Германия. Захсенхаузен е на 30 минути от Берлин, Германия. Концлагерът Бухенвалд е на 10 км от Ваймар, Германия. 
 
 
5. Открий пустиня, където най-малко очакваш
 

 
Понякога пустините ни правят номера и се появяват тъкмо там, където най-малко ги очакваме. Объркай сетивата си с някой от следващите пустинни пейзажи на неочаквани места или просто пустини-не-на-мястото-си.
 
Няколко идеи:
 
Голямата дюна на Пилат във Франция е най-висока пясъчна дюна в Европа. Широка е около 500 метра, дълга е 3 километра, има средна височина от 107 метра и постоянно е в движение. Дюната навлиза навътре в сушата и поглъща гората зад себе си, околните къщи и близкото шосе. Понякога се мести с 10 метра на година, а друг път само с метър. Ако имаш късмет, може да я видиш и покрита със сняг. Намира се на 60 км от град Бордо, Франция.
 
Лоонсе ен Дрюненсе Дуинен е национален парк в Холандия, само на няколко километра от Тилбург, който силно напомня на пустиня със своите пясъци и дюни. Интересно е, че пътят към дюните преминава през малка иглолистна горичка.
 
Салар де Уюни, Боливия е едно от най-емблематичните места, заради което хората пътуват хиляди километри за снимка. Това е най-голямата солна равнина в света, която при падането на дъжд се превръща в огромно огледало, отразяващо небето.
 
*
Идеите са откъс от „203 предизвикателства за пътешественици”. Книгата е събрала предизвикателства за начинаещи и напреднали, за почитателите на градски, плажни и планински дестинации. Съдържа полезни съвети и идеи, които ще ви вдъхновят да си стегнете багажа веднага или просто по-често да излизате навън. Започнете с теста „Какъв пътешественик си” в сайта на книгата www.203.bg.