5 съвета как да бъдете щастлива работеща мама

Знаем, че да си щастлива, уверена и спокойна работеща майка не е лесно начинание. Рядко можете да се посветите изцяло на работата или отглеждането на детето и крайният резултат е изтощена и недоспала мама, която не се чувства пълноценна на нито един “фронт”. Но пък има трикове, които несъмнено помагат при “жонглирането”.

Отървете се от майчината вина

Майките често се чувстват като “предатели”, когато трябва да се върнат на работа след майчинство. А още по-често получават неодобрителни погледи, цъкане с език и реплики от сорта на “Ами детето ти кой ще го гледа?” Чудим се защо този стереотип все още присъства в нашето прогресивно общество? Някои жени нямат финансова възможност да гледат детето си две и повече години, а други решават да се върнат на работа, защото не искат да се откажат от кариерата си. Каквато и да е причината, решението да бъдете работеща майка е избор, с който трябва да се гордеете. Бъдете уверени, че правите най-доброто за цялото си семейство, включително и за себе си.

Пестете време

Не се опитвайте да сте изрядна домакиня, перфектна майка и “служител на месеца”, ако просто сте на предела на силите си. Вместо това, планирайте стратегически действията си и не губете излишно време. Пазарувайте хранителни продукти онлайн, поръчвайте храна от близкия ресторант, когато нямате време за готвене или пък помолете съседката да ви помогне с миенето на прозорци. Никой няма нужда от това да сте перфектна.

Намерете ясла/детегледачка, на която вярвате

Да знаете, че детето ви е в любяща среда, е от решаващо значение да сте спокойни и пълноценни, когато сте на работа. Намерете детегледачка, ясла или роднина, на които имате пълно доверие. Не тръгвайте на работа още в деня на раздяла, оставете си период на адаптация.

Говорете открито с работодателя си

Всички знаем колко често се налага майката да взима болнични, докато детето е още малко. Бъдете открити с работодателя си и помолете за по-гъвкаво работно време. Разбира се, това съвсем не означава, че няма да сте продуктивни в офиса. Напротив, изследване показва, че именно жените, които скоро са се върнали от майчинство, са най-амбициозните служители. Те са по-склонни да пропускат обедните почивки и да идват по-рано на работа.

Поддържайте силна връзка с партньора

Ключът към щастливия дом започва с щастлив брак. Не пренебрегвайте връзката си, за сметка на останалите активности, които имате. Ако е възможно, намерете време поне 2 пъти месечно да излизате само двамата на кино или ресторант. Организирайте си домашни вечери без телевизия и телефони, когато децата заспят. Така ще се чувствате спокойни, уравновесени и подкрепени.

Източник: https://www.iwoman.bg