7 неща, които вече не ме впечатляват

Ето какво споделя писателят Джошуа Бекер за съвременните критерии за успех и престиж в кратък текст, публикуван и адаптиран от Bright Side.

Започнах да гледам на света малко по-различно, откакто реших да имам по-малко неща. Погледнах различно на начина, по който обществото измерва успеха. Твърде често онези, които печелят, харчат и спестяват повече пари, автоматично се броят за „успешни“.

Но това е зле. Познавам страхотни хора, които са решили да не се фокусират върху материалните неща – и това е причината да ги смятат за „неуспели“.

Зависимостта от публичното одобрение може да вреже дълбоко в ума ни. Това е причината много хора да търсят „престижни“ професии, за да градят имидж.

Ето списък с нещата, които вече не ме впечатляват:

1. Модният етикет

Никога няма да разбира защо са толкова важни марките и етикетите. Твърде често хората плащат, за да се превръщат в двукрак билборд. Не ме изненадва, когато видя лого върху тениска, портфейл или часовник. Възхищавам се от онези, които умеят да впечатлят с характера и личността си.

2. Броя карати в бижутата

Браян и Никол са женени от пет години и се лишават всеки ден, за да изплащат дълга аз един годежен пръстен. Може би някой се възхищава от размера на скъпоценния камък, но повечето хора изобщо не му обръщат внимание. Дали си е струвал усилията?

3. Цената на колата

Със сигурност безопасността е важно нещо, особено ако често шофираш. Но днес скъпите коли са се превърнали в нещо повече от транспорт – по-скоро в средство да впечатлиш непознатите на светофара в продължение на цели 60 секунди.

4. Площта на жилището

Домът е спокойствие и стабилност и аз се гордея, че успях да купя дом за семейството си. Но преди няколко години се преместихме в по-малък и не съжалявам дори за миг. Когато минавам покрай разни просторни имения си припомням колко сме щастливи в нашия малък, но уютен дом.

5. Размерът на банковата сметка

Днес абсолютната мярка за успех е размерът на личното богатство. Не сме първите, които прилагат този критерии – било е така и в други епохи. Но и винаги е имало и по-смислен измерител – броят на добрите дела, които можем да извършим през живота.

6. Моделът на смартфона

Наскоро се разхождах в парка с децата и приятелите им. Изуми ме факта, че основната им тема на разговор беше техниката. Какъв Айфон имаш? Кой модел Айпод е това? Познай на кого му подариха нов телефон за рождения ден! Деца, по-малки от 10 години, прекарват времето си в обсъждане на модерните технологии – тъкмо щях да се намеся, за да ги прекъсна, и се сетих, че ние, възрастните, сме същите.

7. Снимките в социалните мрежи

Почти всеки публикува красиви снимки от живота си – от шумното парти, през новите дрешки и вкусното ястие в ресторанта. Тези снимки обаче са резултат от селекция – публикуват се само най-добрите. Странно е, че обвиняваме лъскавите списания, че подменят реалността с Photoshop, когато самите ние редактираме снимките си, преди да ги пуснем в интернет.

Нека се опитаме да впечатлим и вдъхновим хората около нас не с начина, по който изглеждаме и нещата, които имаме, а с нещата, които правим и преживяваме.