9 правила за щастие в живота

Мисля, че е безопасно да се каже, че всички искаме да научим правилата как да бъдем щастливи в живота, просто защото искаме да намерим трайно щастие и да водим по-щастлив живот.

Но за повечето от нас, включително и за мен, щастието понякога може да бъде толкова неуловимо. Това е като нещо, което непрекъснато трябва да преследваме, но каквото и да правим, има чувството, че постоянно се изплъзва между пръстите ни.

От години винаги съм имал идеята, че щастието е фиксирана крайна точка. Като цел, която трябва да постигна. Винаги съм предполагал, че ако намеря по-добра работа, която обичам или постигна всичките си цели, ще бъда щастлив.

Въпреки че не може да се отрече, че постигането на тези неща определено може да ми донесе щастие, грешах да предположа, че това щастие ще продължи. Грешах, като смятах, че сбъдването на мечтите ми в крайна сметка ще ме направи щастлива.

И най-вече грешах, като предполагах, че първо трябва да постигна тези неща, за да бъда най-накрая щастлив. Защото реалността е, че щастието определено не е постоянно нещо, нито е цел, която трябва да постигнем.

След като достигнах най-ниската точка в живота си, един от най-важните уроци, които научих, е, че щастието е избор. Това е начин на мислене и ако продължим неуморно да го следваме, това само ще ни остави да се чувстваме разочаровани и емоционално изтощени.

Щастието е достъпно за нас точно тук, точно сега. Въпреки че може да не се чувстваме непременно щастливи във всеки момент от живота си, важно е да запомним, че щастието е достъпно за нас дори в най-ниската точка в живота ни.

Със сигурност не мислех, че е възможно да се чувствам щастлив, когато достигна дъното. Не и когато всичко около мен се разпадаше и непрекъснато се занимавах с проблеми един след друг всеки ден.

Но грешах, защото през този период от живота си научих, че макар да не можем да щракаме с пръсти и моментално да се почувстваме щастливи, можем да правим малки, лесни стъпки всеки ден, за да подобрим мисленето си и цялостното си благосъстояние. и ни помагат да живеем по-щастлив живот.

В тази публикация ще споделя с вас някои правила за щастие, които драстично промениха живота ми към по-добро. Надявам се това да помогне да внесем поне малко светлина в мрачните ви дни.

Мотивирам се повече. Но направи точно обратното. Просто се почувствах по-зле и честно казано, просто се почувствах безнадеждна и парализирана от чувството, че съм претоварена и стресирана.

Научих, че да си благодарен всъщност не означава да обезсмислиш борбите, през които преминаваш. Да бъдеш благодарен означава да осъзнаваш, че докато преминаваш през трудни времена, все още има надежда и все още можеш да намериш щастието в малките неща.

Практикуването на ежедневна благодарност не само помогна да подобря моето психично здраве и щастие, но и ме накара да оценявам по-добре добрите неща в живота си, които толкова често приемам за даденост, и най-важното, помогна ми да намеря надежда дори в трудни моменти .

определението за щастлив и успешен живот. Животът е твърде ценен, за да бъде пропилян за живота на някой друг. Позволете си най-накрая да се съсредоточите върху собствения си път.

Оценявайте собствените си постижения, големи или малки, и знайте, че сте достатъчни и достойни точно както сте сега.

Как да направя живота си по-щастлив

Направете деня специален

1. Отпуснете се и просто дишайте

Също така ли сте виновни, че изразходвате толкова много време и енергия, опитвайки се да контролирате всеки малък детайл от живота си? Сигурно съм.

Винаги съм имал тази идея, че ако контролирам всяко малко нещо, мога да предотвратя нещата да се объркат. И така, това направих. Влагам цялото си внимание в фокусиране върху всеки малък детайл.

Винаги съм имал план A, B, C и дори D и си мислех, че ако имам всички тези неща, мога да гарантирам, че всичко ще върви според плановете ми.

Но разбира се, това всъщност не е така, защото реалността е, че колкото и да се опитваме да контролираме всяко малко нещо в живота си, все още има толкова много неща, които могат да се объркат.

Никога няма да можем да контролираме всичко и постоянното прекарване на толкова много време и енергия в опити само ще доведе до повече неудовлетвореност и разочарование.

Напомнете си, че е напълно добре да се отпуснете и просто да си позволите да дишате. Не е нужно да контролирате всеки аспект от живота си. Научих, че когато се научим да пускаме контрола, ние най-накрая се освобождаваме от бремето на постоянните опити да микроуправляваме всеки малък детайл.

Най-накрая се научаваме да вярваме повече на себе си, да прегръщаме несигурността и да знаем, че каквото и да ни изпречи, ние сме достатъчно силни, за да се справим с него.

Трябва да продължаваме да си напомняме, че едно от правилата да бъдем щастливи е намирането на идеалния баланс между това да знаем кога да поемем контрола върху това, което можем да контролираме, и да се научим да приемаме нещата, които не можем.

2. Фокусирайте се върху собствения си път

Просто не може да се отрече, че е толкова лесно да попаднете в капана на сравнението в наши дни. Толкова е лесно да се повярва, че някои хора водят този перфектен живот и че всички ние трябва да си поставим едни и същи очаквания.

Докато растях, хората, които обичам, постоянно ме сравняваха с други хора. Бях принуден да вярвам, че за да бъда достатъчно достоен, трябва постоянно да се състезавам с постиженията на другите.

Разбира се, взех това убеждение със себе си и го поддържах най-дълго време, без да осъзнавам колко нещастно се чувствам. Докато бавно достигах дъното, най-накрая се научих да приемам, че животът не е състезание.

Работата е там, че когато постоянно се сравняваме с други хора, започваме да измерваме щастието и успеха си въз основа на техните стандарти. След това откриваме, че постоянно преследваме техните стандарти за това как да живеем, което ни кара да се чувстваме неудовлетворени и неудовлетворени от живота си.

Фокусирането върху пътищата на другите само ще ви отклони от вашия собствен път. Не е нужно да продължавате да живеете живота си въз основа на определението на някой друг.

Знайте, че пътуването на всеки е уникално и със сигурност няма универсална дефиниция за щастлив и успешен живот. Животът е твърде ценен, за да бъде пропилян за живота на някой друг. Позволете си най-накрая да се съсредоточите върху собствения си път.

Оценявайте собствените си постижения, големи или малки, и знайте, че сте достатъчни и достойни точно както сте сега.

3. Прощавайте

Знам, че по-често, отколкото искаме да признаем, практикуването на прошка (на себе си или на другите) е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Знам колко лесно е да си позволиш да таиш злоба и недоволство.

Определено съм виновен за това. Докато растях, изпитвах толкова много негодувание към важен човек в живота ми, който ме караше да вярвам, че съм безполезен без моите постижения.

Оставих тази омраза и гняв да ме погълнат и ги нося в себе си години наред. Отне ми много време, за да осъзная най-накрая, че като задържах този гняв, не само натежавах, но и се наранявах отново и отново.

Знам колко е трудно да простиш, но нещото, което наистина ми помогна с това, е да си спомня, че прошката не означава минимизиране на лошите неща, които са направили. Става въпрос за избора да се освободите и най-накрая да си дадете пространство да се излекувате и да продължите напред.

Също така не забравяйте, че прошката не е просто да прощавате на други хора. Става въпрос и за прощаването на себе си. Знам колко много обичаме да се самоукоряваме за минали грешки и провали, но моля, знайте, че въпреки че сме хора, всички трябва да правим грешки.

Важното е да поемете отговорност и да се учите от грешките си. Точно като всеки друг, вие заслужавате да ви бъде простено. Заслужавате да бъдете освободени от това тежко бреме, което сте носили най-дълго време.

Не забравяйте, че прошката не е само еднократно събитие. Ще отнеме време, бъдете търпеливи със себе си и си напомнете, че прошката е постепенен процес.

4. Прегърнете благодарността

Благодарността играе важна роля за по-щастлив и пълноценен живот. Знам колко лесно е да бъдеш погълнат от негативизъм. Когато преминаваме през трудни времена, да бъдем благодарни често изглежда невъзможно.

Определено те разбирам. Когато съм се борил в живота, намирането на нещо, за което да съм благодарен, ми се струва непостижимо. Всъщност, когато стигнах дъното, бях погълнат от толкова много негативизъм, че си позволих да се съсредоточа само върху всичко, което не вървеше добре в живота ми.

Мислех, че това ще ме направи по-отговорен и по-мотивиран. Но направи точно обратното. Просто се почувствах по-зле и честно казано, просто се почувствах безнадеждна и парализирана от чувството, че съм претоварена и стресирана.

Научих, че да си благодарен всъщност не означава да обезсмислиш борбите, през които преминаваш. Да бъдеш благодарен означава да осъзнаваш, че докато преминаваш през трудни времена, все още има надежда и все още можеш да намериш щастието в малките неща.

Практикуването на ежедневна благодарност не само помогна да подобря моето психично здраве и щастие, но и ме накара да оценявам по-добре добрите неща в живота си, които толкова често приемам за даденост, и най-важното, помогна ми да намеря надежда дори в трудни моменти .

Вашият живот е твърде ценен, за да го харчите за някой друг. Да се ​​правим на някой, който не сме, е изтощително, да не говорим, че изтощава психически и емоционално. Време е да се освободите от това бреме и да бъдете верни на себе си.

Не забравяйте, че не е нужно да получавате одобрение или потвърждение на някой друг, само за да имате достатъчно. Вие сте достатъчни и достойни точно както сте сега и единственото утвърждаване, от което някога ще се нуждаете, е вашето собствено.

Спрете да правите шоу и знайте, че сте невероятни точно такива, каквито сте. Приемете себе си с цялото си сърце. Живейте живота, който искате, и преследвайте нещата, които наистина ви правят щастливи. Спрете да си губите времето, прекарвайки живота си нещастен и нещастен, защото сте твърде заети да бъдете някой друг и да преследвате нечие одобрение.

Освободете духа си и започнете да живеете живота си автентично.

5. Живейте един ден

Също така ли сте виновни, че прекарвате толкова много време в тревоги за бъдещето или се занимавате с миналото?

Повечето от нас са виновни, че просто живеят дните си в капан, тревожейки се за всичко в бъдещето, или продължаваме да повтаряме събития от миналото, без да осъзнаваме, че времето минава покрай нас и ограбваме себе си от шанса да се наслаждаваме на всеки момент от живота си. .

Когато живеете един ден, вие си позволявате да прегърнете настоящия момент. Вместо да се увличате в миналото или да се тревожите за бъдещето, вие си позволявате да живеете и да се наслаждавате на момента, който се разгръща точно пред вас.

Да се ​​научите да отделяте ден по ден не само ще ви помогне да направите дните си по-смислени, но също така ще премахне усещането за претоварване, което обикновено изпитвате от прекаленото безпокойство за утрешния списък със задачи и несигурността.

Присъствайки, можете да се насладите на всеки момент от живота си, всяко ценно време, прекарано с хората, които обичате, и да се насладите на всеки важен момент и празник.

Като живеете ден по ден, вие си позволявате пространството да намерите щастие в настоящия момент, което в крайна сметка води до чувство на мир и удовлетворение.

6. Поставете здравословни граници

Постоянно ли се преуморявате? Колко пъти сте казвали „да“ на неща, които първоначално не сте искали да правите, защото сте се страхували да не разочаровате другите?

Озовавал съм се на едно и също място безброй пъти. Мислех, че поставянето на нуждите на другите на първо място е правилното нещо, независимо колко изцедена и изтощена вече се чувствах. Така че го правех години наред, като постоянно оставях всичките си нужди на заден план, мислейки, че всъщност не са толкова важни.

Но пак сгреших. Поставянето на граници не е егоистично. Точно както не е егоистично да приоритизирате собствените си нужди и благополучие. Това е необходимост.

Когато поставите здравословни граници, вие не само уважавате себе си и нуждите си, но и отделяте време за нещата, които наистина са важни за вас. Като казвате „не“ на неща, които вече не отговарят на вашите вярвания и ценности, сега имате време да кажете „да“ на неща, които са важни за вас и наистина повдигат духа ви.

Поставянето на здравословни граници е форма на самоуважение. Не става въпрос само за това да правите неща за себе си, за да продължите напред, а за намиране на идеалния баланс между даване и получаване. Става дума за това да помагате на други хора, без да се разширявате твърде далеч и да пренебрегвате собствените си нужди.

Не забравяйте, че заслужавате да уважавате себе си и вашите нужди да бъдат уважавани, така че не се страхувайте да поставите тези граници.

7.Не се бойте от провали

Страхувате ли се също от провал и грешки? Определено съм виновен за това и, честно казано, все още понякога се боря с това.

Докато растях, бях принуден да вярвам, че провалът е нещо лошо и този провал означава, че не съм достатъчно добър. Така че за най-дълго време прекарах толкова много време и енергия, опитвайки се да ги избегна, но разбира се това не беше възможно.

Така че всеки път, когато се проваля, в крайна сметка се мразя и се чувствам толкова безполезен. Ако се чувствате по същия начин, искам да знаете, че провалите и грешките не са присъда за вашите способности и стойност.

Провалите не означават, че не сте достатъчно добър. Всъщност това е по-скоро отклонение, обрат в пътуването ви. Въпреки че сме хора, всички трябва да се провалим и вие не сте изключение.

Научих, че страхът от провал ще доведе само до нещастие и разочарование. Трябва да признаем, че когато нещата не вървят според плановете ни или не постигаме целите си, това не определя нашите способности. Провалите всъщност са необходими, за да израснем и да станем най-добрата версия на себе си.

Не трябва да го разглеждаме като задънена улица, а като възможност за растеж, стъпало към личното развитие и успех. Така че приемете тези провали, научете се от тях и продължете напред.

8. Направете добротата своя суперсила

В свят, пълен с омраза и гняв, бъдете промяната и оставете добротата да стане ваша суперсила. Животът може да бъде предизвикателен и поразителен и ние наистина никога няма да разберем през какво преминава всеки от нас всеки ден.

Вместо да ръсим омраза и гняв, нека предложим доброта и състрадание навсякъде, където отидем. Да бъдеш любезен не само оказва огромно влияние върху твоето щастие и благополучие, но има и положителен ефект.

Не забравяйте, че добротата не трябва да бъде голям жест. Колкото и малко да изглежда, може да има голяма разлика за другите хора. Намирам, че да сме добри отваря очите ни и ни напомня колко сме благословени в живота.

Напомня ни да бъдем благодарни за нещата, които имаме, и ни позволява да намерим спокойствие в помощта за облекчаване на проблемите на другите хора.

9. Прегърнете несигурността

Животът винаги ще бъде пълен с обрати, неочаквани изненади и несигурност и промяната винаги ще бъде част от него. Знам, че повечето от нас се страхуват от несигурността и промяната. Със сигурност ще го направя.

Мразя промяната и дори не мога да започна да ви опиша колко пъти съм избрал да остана неподвижен, заседнал и нещастен, вместо да направя промяна, защото да остана неподвижен беше безопасно и удобно за мен. Нямаше значение колко нещастен се чувствах.

Но научих, че животът е твърде ценен, за да го губим, като сме нещастни всеки ден от живота си. Знам, че несигурността може да бъде плашеща и понякога непосилна, но знайте, че когато се отворим за тях, ние си позволяваме да растем, да се учим и да отключим пълния си потенциал.

Прегръщането на промяната и несигурността ви позволява да се наслаждавате на пътуването на живота, вместо да се занимавате с неща, които са извън вашия контрол. Не забравяйте, че изненадите в живота не винаги са страшни, те често могат да донесат неочаквано щастие и радост и възможности за растеж и учене.

Последни мисли

Моля, знайте, че тези правила за това как да бъдете щастливи в живота определено не са строги насоки за щастие, а по-скоро нежно напомняне, което се надявам да ви помогне да преминете през трудните моменти и тъмните моменти в живота си.

Не забравяйте, че няма универсално правило за щастие. Всички ние имаме своя собствена дефиниция за щастие и в крайна сметка това е вашето пътуване. Затова изберете само тези, които смятате, че са най-добри за вас.

Преди да завърша тази публикация, искам да знаете, че имате силата в себе си да създадете щастлив и пълноценен живот. Знайте, че щастието е на една ръка разстояние. Подкрепям те.