9 фрази, които е по-добре никога да не произнасяте

9 фрази, които е по-добре никога да не произнасяте | Диана

Отношенията са като лист хартия: смачкаш ли ги веднъж, никога няма да им върнеш предишния им вид, колкото и да се стараеш. Думите могат да извисяват, но и да ви сгромолясат в бездната на лошите отношения. Затова трябва да се отнасяме много внимателно към тях. Едни и същи фрази могат да изглеждат напълно безобидни на тези, които ги произнасят, и в същото време да наранят онези, за които са предназначени. Ето девет фрази, които е най-добре да изхвърлите завинаги от речника си!

1. „Това не ми влиза в задълженията, не ми плащат за това”

Най-разпространените „скатавания” от работа, но в 99% от случаите предизвикват раздразнение и демонстрират единствено вашето равнодушие. А шефовете често тълкуват равнодушието като безотговорност. Затова, по-добре кажете: „Днес имам много задачи, с кои да започна?”

2. „Зает съм/ Нямам време”

Подобни отговори са преди всичко признак на лошо възпитание. Етиката би отговорила в такива случаи така: „Моля, да ме извините, но след малко започваме съвещание и трябва да вървя. Да се чуем след час”.

3. „Може би звучи глупаво, но…”

Подобно „встъпление” поставя изначално под съмнение обосноваността на това, което се каните да кажете. Забранете си да произнасяте тази фраза.

4. „Не се обиждайте, но…”

Звучи като предупреждение, че следва нещо неприятно. И освен това, създавате предпоставки вашият събеседник да приеме думите ви като обидни. Изтървете ли тази фраза, по-добре веднага сменете посоката на разговора.

5. „Поналяла си се!” или „Ау, колко си отслабнала!”

Теглото е чувствителна тема за много хора. По принцип, хората не приемат лесно промените, които се случват с тялото им. Коментари от този род могат сериозно да наранят самочувствието им. По-добре кажете” „Изглеждаш страхотно!”

6. „Добре изглеждаш за годините си”

Може би си мислите, че правите комплимент, но по-вероятно е да сте огорчили обекта на вашите похвали. Тази фраза може да се изтълкува като злобничък намек за възрастта, нещо от сорта на „в сравнение с другите старци на твоите години…” Кажете просто: „Изглеждаш великолепно”.

7. „Все същият репертоар!”

Старайте се да не слагате етикети. Вместо конфликтни фрази, бихте могли да кажете: „Разстроен/а съм, защото отново не си направил/а това, за което те помолих. Какво да направим, за да не се случва повече така?” С употребата на „аз” формата в първата част на фразата насочвате вниманието към това как се чувствате, а не че вашият партньор е лош. Това е стимулът, който може да го задвижи да отстрани проблем, който ви безпокои.

8. „Ако наистина ме обичаше, нямаше да/ щеше да…”

Така не просто манипулирате партньора си, но и му показвате, че сте недоволни от отношението му към вас. Едва ли това би направило връзката помежду ви по-стабилна. По-добре кажете: „Щях да се чувствам по-добре, ако можехме да…” Най-добрият начин отношенията да бъдат запазени продуктивни е просто да обясните защо сте разстроени и след това да предложите решение.

9. „Беше прекалено добра за него/ прекалено добър за нея”, „Много се радвам, че се отърва от нея/ от него”

Вярвате, че това е целебна утеха за ваш близък след любовна раздяла, но не си давате сметка, че може да възприеме тази фраза като обида за неговия вкус и свидетелство, че не разбира от хора. Вместо това използвайте: „Той/Тя губи много!”

Източник: Lifehacker