9 майчини тайни

Мама е онази личност, която ни дарява с живот и никога не престава да се грижи за нас, независимо от възрастта ни. „Гладен ли си? Студено ли ти е? Добре ли спа? Как ти мина деня?“ Всяка майка задава тези въпроси милиони пъти в живота си и никой не се замисля, че понякога й отговаря твръде грубо или пренебрежително, без да осъзнава колко много обида може да й донесе това. И въпреки всичко тя остава до нас винаги, и в радост, и в беда, независимо дали е щастлива или наранена, изпълнена с чувства и емоции, които често остават скрити за околните.

Те – майките, са за това. Да дават! С цената на собствените си желания и планове, с готовността да пожертват най-хубавите години от живота си напълно безкористно и безрезервно.

Но нека погледнем, ако можем, отстрани своя собствен живот и да се опитаме да оценим какво имаме в лицето на мама, която неотлъчно стои до нас всеки ден.

1. Ти си причината майка ти да плаче толкова много.
Когато разбра, че е бременна – плака, когато те гушна за първи път в живота си, също. И след това винаги, когато ти плачеше, тя плачеше с теб.

2. Понякога й се иска последната хапка от тортата да е за нея.
Но винаги ще се откаже от него, защото знае, че ти също го искаш. Тя е мама и е готова да даде не само последната хапка от тортата за теб, но и да го прави през целия си живот.

3. Мама винаги ще се притеснява за теб.
Още от преди да се родиш, докато беше бременна, тя непрестанно мисли за теб, за твоето здраве и удобство. Когато закъсняваш, тя няма да си легне, а ще те чака, независимо колко късно ще се прибереш. Каквото и да се случи, тя винаги ще е на твоя страна и ще се опита да те защити, ще ти помогне в каквато и каша да си се забъркал и ще те спаси от всяка беда.

4. Винаги ще я боли.
От момента на раждането, безсънните нощи, твоите колики, ревове, първи зъбки – всичко това я лишава от сън и почивка, но й стигаше да види само една твоя усмивка, за да забрави всяка болка и умора.

5. Тя не е перфектна.
Понякога успява да разбере от какво имаш нужда, но те понякога не може да отгатне, но никога не престава да се опитва да бъде най-добрата за теб и полага много усилия за това.

6. Обича да ви наблюдава.
Тя просто не може да отдели поглед от теб, особено от твоята усмивка, с която я даряваш всяка сутрин, когато се събуждаш.

7. Когато те чуе да плачеш, целият й свят се разпада.
Всяка твоя сълза е истинска рана в сърцето й. Тя е готова на всичко, за да си отново щастлив.

8. За нея най-трудно е да се отдели от теб.
Тя е човекът, който те познава от първият миг на твоя живот, още преди да се родиш. Ти си целият й живот. Майка ти трудно ще осъзнае, че е дошъл моментът да свиеш свое гнездо, в което да заживееш самостоятелно и щастливо и вероятно ужасно ще ти досажда, но бъди търпелив и се опитай да я разбереш.

9. Въпреки всичко тя би повторила всичко това отново.
Въпреки болката, грубостите и обидите, тя би се втурнала отново да премине по този път от началото до края, защото те обича повече от всичко на света.

Ние често си мислим, че добре познаваме нашите майки, но много от своите емоции, преживявания и чувства те винаги ще пазят в дълбока тайна от всички. И докато шеметно препускаме в преследване на невъзможното щастие е добре да се сещаме от време на време и да спираме за миг, за да признаем на най-скъпите ни хора колко много значат те за нас и да им казваме колко ги обичаме и колко те са ни мили.

Защото майката е светлинката в тунела, която ще ни посочва верния път в живота. Винаги! Затова, когато я срещнеш следващия път, не забравяй да й кажеш колко много я обичаш.
 

превод от: www.vospitaj.com