Изненадващо – между вредните продукти има и зеленчуци…
Дори и да се храним изключително здравословно и в малки количества, проблемът с подутия стомах няма начин да бъде избегнат винаги. Някои зеленчуци, както и влакнестите бобови растения са една от основните причини за изхвръкване на корема като топка напред, според диетолози и експерти.
Ако искате да го запазите плосък – по-добре ще бъде да избягвате следващите храни. Изненадващо, сред тях има както зеленчуци, плодове и дори подправки. Освен това е добре да хапвате по-малки количества храна, но по-често, както и да дъвчете добре.
1. Кръстоцветни зеленчуци
Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, карфиол и зеле, могат да ни причинят неприятности. При някои хора те не се усвояват напълно в тънките черва, което най-вероятно се дължи на липсата на специфични ензими. Това означава, че когато те достигнат дебелите черва, могат да предизвикат газове и подуване на корема.
2. Бобови растения и кореноплодни зеленчуци
Въпреки че са много полезни и неизменна част от всяка здравословна диета, бобовите растения и кореноплодните зеленчуци могат да доведат до подуване на стомаха. Освен това лещата съдържа фитинова киселина, която има същия ефект върху корема ви. Това може да се избегне, ако я накиснете в много студена вода с малко лимонов сок или оцет за една нощ.
3. Костилкови плодове
Костилковите плодове, както и сушените им варианти, съдържат органични съединения, наречени захарни алкохоли, които са от полза за нашето храносмилане и общото ни здравословно състояние. Ако обаче не се усвояват правилно, те могат да ферментират, причинявайки подуване на корема и газове.
4. Подправки
Въпреки че имат много полезни свойства, някои пикантни подправки могат да стимулират освобождаването на стомашна киселина, което пък да предизвика дразнене. Възможно е други да ферментират в храносмилателната ни система, което води до подуване на корема.
5. Дъвка
Тя може да държи устата ви заета и да ви спре от посягане към кутията с бисквити, но дъвченето води до поглъщане на въздух, което пък причинява подуване на корема. Освен това дъвката кара ензимите в стомаха ви, които се активират от дъвченето, да очакват храна, което пък да доведе до глад.
6. Сол
Солта може да увеличи задържането на вода в организма. Затова експертите съветват никога да не слагате допълнително сол към храната си. Този навик е изключително вреден за сърцето и кръвното ви налягане. Освен това задържането на вода ви прави да изглеждате „раздути“.
7. Диетична кола
Напитката може да е с ниско съдържание на калории, но газираните мехурчета в нея предизвикват газове и подуване на корема. Вместо да пиете газирани напитки, опитайте да ги замените с чай от мента – билката помага за намаляване на подуването на корема. Освен това способства и детоксикацията на организма.
8. Подсладители
Задължително трябва да избягвате изкуствените подсладители и то не само защото са вредни. Много хора страдат от подуване на корема, защото консумират твърде много изкуствено подсладени храни и напитки.
9. Млечни продукти
Някои хора не произвеждат ензима лактаза, който им помага да разграждат лактозата. Заради това тя ферментира в червата и причинява болка, газове и подуване на корема.
10. Рафинирани въглехидрати
Храните, съдържащи рафинирани въглехидрати, като сладки и тестени изделия, имат по-висок гликемичен индекс. В резултат на това при преработката им от организма се отделят газове и се наблюдава подуване на стомаха. Същото се отнася и до пшеничните храни, които не се отразяват добре на част от хората заради ферментацията им в храносмилателната система.