Безработният мъж е като природно бедствие

Правила за жени, жертви на икономическата действителност.

Той е свикнал да побеждава, да печели пари, от него да зависят почти всички неща в семеството. Но вече не е така.

Тя се събуди и установи простия факт – от днес и нейният мъж е без работа. Така започнаха дните, в които видя съпруга си в непозната светлина, сполетя я нещо като природно бедствие. Той, съпругът, досега като един Атлас е крепил нейната стабилност, сега е клюмнал, с мъгляви идеи за бъдещето и в отвратително настроение. На всичкото отгоре раздразнен от собственото си чувство за вина. Тя трябва на всяка цена да закрепи това семейство, разклатено от психическа и финансова криза.

Тя започна ведро, с подкрепа – намери различни поводи да изтъкне колко е способен. Поощри всичките му идеи, дори най-абсурдните – нека поне фантазира. Даже веднъж му каза, че е най-сръчният мъж, почти велик. Той не й повярва, но се подсмихна доволно. И това е успех на фона на отвратителното настроение, което го е обзело. Мъжете обичат комплименти. Тя му даде примери как и на други се случват провали, но умен и талантлив човек като него няма начин да не успее да стъпи на крака. После се опита да търси заедно с него нови варианти за работа по вестникарските обяви. Звънна на всички приятели и познати, за които си спомни, за да намери макар и временна възможност. Колкото и да е нищожна, тази подкрепа успя да му върне част от вярата. Но само част. Предстоят месеци летаргия. Той си стои от сутрин до вечер вкъщи. Телевизорът непрестанно е включен.

Мъчно й е да гледа как той отчаян се залъгва с буйно избликваща спортна страст от екрана. Напрежението расте с часове. Децата имат късмет, че част от времето прекарват в училище. Тя трябва често да е мила и отзивчива на капризи, на кризи, на настроения, на пълзящата неувереност и ужас, че нещата скоро няма да се променят. Той сега заплашва да рухне под натиска на събитията. Тя също е уязвима от ужасната тежест на колебанието – между недоволството и опънатите нерви, нежността и състраданието. И така объркана, виждайки наяве колко травмиран става мъжът, поставен на колене, тя сложи кадифените ръкавици и се зареди с колосално търпение. После седна и състави правила за жени, жертви на новата икономическа действителност:

1. Никога, ама никога не натяквай: „Навремето, като ти говорех, ако ме беше послушал…“ и „За нищо не ставаш! Виж Пешо как си подреди живота!“ Нищо не може да се върне – гледай напред.

2. Не споделяй с приятелки, приятели и общи познати, а още по-малко с родителите си/му: „Мъжът ми е неудачник.“ Не давай хляб на публиката.

3. Не нападай първа и не го прекъсвай, ако е решил да споделя някакъв проблем, с думите: „Това вече сме го чували! Знам какво ще кажеш!“ Остави пространство и на другия до теб.

4. Опитай се да преодолееш естествения си бяс и провеждай спокоен и по възможност делови разговор. Дискутирай, а не се налагай над падналия. Утре това може да си ти.

5. Не се опитвай да го занимаваш с дреболии като пазаруване и мръсни чинии – ще увеличиш и без това огромния му комплекс в момента. Всеизвестна истина е, че мъжете са търтеите, а жените – работните пчелички. Толкова години цивилизация не се пребори с това статукво, та ти ли?

6. Ако, не дай Боже, започне да прекалява с питиетата, все пак опитай да му намериш някакво друго занимание – хоби или да поправи отдавна развалената вратичка на шкафчето, да боядиса нещо в банята, да подреди мазето. Трудова терапия.

7. Направи любимия му сладкиш, торта, ястие. Прекрасно подредена маса, бутилка, но без да се изхвърляш. Нека уютът и захарта свършат останалото за така необходимото в този момент спокойствие. Стомахът и мъжът са взаимосвързани понятия.

8.  Ако проблемите са отслабили неговата активност в леглото, не се опитвай да върнеш старото положение с напъване, а опитай нещо алтернативно. Купи и за двамата ново еротично бельо. Новото възбужда. Гледай да изпревариш дубльорката.

9. Не помогне ли – ходете на изложби, позволете си поне един концерт, срещайте се със старите приятели – ще видиш, че в това също има чар, ако не се прекалява. Ами ако се е затворил в себе си? – тогава излизай сама от време на време. Ще добиеш свежест и самочувствие. То е нужно и на двамата.

10. Бъди мила, заложи на полезната в такива моменти рутина в отношенията. Опитай се да намериш подходящия тон, така че заедно да търсите изход от ситуацията. Две очи виждат по-добре, а пък ако гледат и в една посока…

11. Намали до минимум дългите телефонни разговори – това е нещото, което винаги го е дразнило. Лишения в името на общото добро.

12. Не забравяй децата, но им обясни, че баща им има временни трудности и сега е техен ред да го подкрепят доколкото могат. Хубаво е да разберат тъкмо сега, че семейството е общност.

13. Опитай да спечелиш пари от нова работа, дори тя да бъде под очакванията ти – все някога облаците ще се разсеят или – както китайците казват – най- тъмно е преди зазоряване.

14. Разходките сред природата също разтоварват. Ако ти се забива нож – забивай го в кората на някое дърво в парка. Насочвай енергията си в правилна посока, както японски работник, който не боксира шефа си, а неговото чучело двойник.

15. Накрая, ако въпреки всички твои усилия положението не се подобри, утешавай се, че играта на нерви все някога свършва и този, който умее да изчаква, печели.

Източник: https://www.jenatadnes.com