Брус Лий ~ Ако обичаш живота, не си губи времето, защото времето е това, което съставя живота

“Умът е като плодородна градина, в която всичко засято – цветя и плевели – ще порасне един ден.”

“Той не беше просто боец. Брус беше философ и учител”, казва Линда Емъри за Брус Лий – артистичния псевдоним на най-легендарната личност в бойните изкуства през миналия век. “Спомням си веднъж, когато Брус беше на 14 години, той винаги е обичал да се бие… Но имаше една група от негови съученици, които не го харесваха много. И един ден, когато излизал от училище, те просто се нахвърлили отгоре му и го пребили от бой. Предполагам, че тогава е почувствал, че трябва да се защитава”, спомня си брат му.

Брус Лий е роден на 27 ноември 1940 г. в Сан Франциско, САЩ. Филмите, които прави, включително последният му “Драконът идва”, извисяват до нови върхове традиционното хонконгско бойно изкуство, като на 32-годишна възраст Брус Лий и се превръща в кунг фу легенда след филма “Операция Дракон”. Днес се навършват 78 години от рождението на Брус Лий, а ние почитаме майстора на бойни изкуства с вечните му мисли.

“Изпразни ума си, бъди безформен – като вода. Ако сложиш водата в чаша, тя става чаша; Ако я сложиш в бутилка, тя става бутилка; Ако я сложиш в чайник, тя става чайник. Водата може да тече и може да бушува. Бъди вода, приятелю.”

“Аз не мога да те науча, аз мога само да ти помогна да откриеш себе си.” 

“Умът е като плодородна градина, в която всичко засято – цветя и плевели – ще порасне един ден.”

“Няма граници. Има пречки, но ти не трябва да стоиш там, ти трябва да ги преодолееш. Ако те убие, убило те е. Човек трябва постоянно да подобрява нивото си.”

“Ако обичаш живота, не си губи времето, защото времето е това, което съставя живота.”

“Приемайте нещата такива, каквито са. Удряйте, когато трябва да удряте. Ритайте, когато трябва да ритате.”

“Самият живот е учител и ти си в състояние на постоянно учене.”

“Добрият майстор по бойни изкуства не става напрегнат, а готов.”

“Забрави за победата и загубата, забрави за гордостта и болката.”

“Не се страхувай от провала. Не провалът, а ниската цел е престъпление. Във великите опити е славно дори да се провалиш.”

“Това, което е, е по-важно от това, което трябва да бъде.”

“По дяволите обстоятелствата, аз създавам възможности.”