Да победим самотата: (почти) 100%-ов метод

Докато ние вярваме, че причината за нашата самота е в това, че с нас нещо не е наред, ние никога няма да се отървем от нея.

„Защо никой не страда от самотата така, както страдам аз? Изглежда, че всички са щастливи, а аз просто не знам как да стана такъв. “

Мислили ли сте за себе си по този начин? В интернет не би имало толкова много статии за самота, ако само вие сте изпитвали такива чувства. Обикновено ние забравяме, че не сме първите, и не сме и последните, попаднали в такава ситуация.

Но преди да поговорим за това, как да се отървем от самотата, ние трябва да разберем нашия компонент за такова състояние. Не, не става дума за това, че някой ви е напуснал. Става дума за това, че вие сте сигурни, че ако сте самотни, значи нещо с вас не е наред, а у другите всичко е ОК.

Вие вярвате в това и то предизвиква негативни чувства към самия вас. Ние така сме устроени, че сме склонни към самокритика, постоянно, 24 часа в денонощието.

Защото ако по-добре се вгледате в това чувство на самота, то не е просто „Аз съм самотен и изглежда никой не ме обича.“ Това е много по-лошо – нямаме правилно отношение вътре в себе си, към самия себе си.

Затова докато ние вярваме, че причината за нашата самота е в това, че нещо не е наред с нас самите, ние никога няма да се отървем от нея.

Ако се следва една будистка мъдрост, е необходимо да се фокусираме не върху проекцията, а върху проектора. Значи не върху Защо аз съм самотен, а върху това, което създава това отрицателно чувство – върху себе си.

Вие знаете, че самотата може да се чувства и сред много хора, затова:

Спрете да се фокусирате върху негативните чувства на самотата
Спрете да тормозите себе си и да мислите, че с вас нещо не е наред
Осъзнайте, че сте достойни за много
И когато отново ви обземе чувство на самота, си спомнете предишния абзац:

Представете си едно дете на ваше място. Нима това дете не е достойно за всичко добро? Нима, когато видите едно дете, че е само, мислите, че нещо не е наред с него и че то го заслужава? Едва ли. Но всъщност вие си повтаряте същото нещо, кoгато се самоубеждавате, че сами сте си заслужили самотата.

По материали на Soulpost

Източник: http://drugitenovini.com