Дъще, бъди категорична, познавай себе си и посоката си

Любовта на майката е една от най-силните и изстраданите. А отношенията с децата, могат да се превърнат в безценен урок. Откровени майчини думи в следващите цитати от книгата Житейска навигация на Марго Берген.

Ти ми даваш жар, с която да се изправя пред безкрайната рутина на подредения си живот.

Да познаваш себе си е дар. Той ще ти позволи да откликваш, вместо прост ода реагираш на хората и събитията. Познаването на емоциите ти ще ти помогне да овладяваш инстинктивните си реакции и да оформиш отклика си съзнателно.

Важното е да се научиш как да позволяваш на едната част да взима надмощие над другата. На мен не ми е лесно да превключвам между двете. При мен материалното и духовното се сблъскват и понякога се съревновават за място и внимание.

Всъщност обаче това време на мързелуване е много полезно. Забавяйки темпото до ходене или пълзене, често намираме вътрешен баланс и укрепваме силата си. Но да знаеш как да подхванеш полуоформения навик или да си създадеш нов, е ключово умение, тъй като цялата литература по въпроса твърди, че за налагането му са необходими около шестдесет дни.

Какво означава да бъдеш лидер? Избирам тази дума умишлено, защото вярвам, че ако всички се опитаме да открием, да достигнем и после да оформим силните си страни – с други думи, да водим, обществото ще има полза, все едно дали водиш само себе си или цял екип. Това е съзнателен процес на постоянна самооценка.

Онези, които избират да водят, познават себе си и посоката си. На тях не им е необходимо да принуждават, да се противопоставят и да унижават. Вземат правилните решения умело и бързо и изискват от себе си и от екипа си най-доброто.

Бъди категорична. Питай се кои са силните и слабите ти страни. Това ще ти помогне да разбереш в какво си наистина добра и какво мразиш да правиш.

Научи се кога да почиваш и кога да се напрегнеш. Задай границите си и пести силите си. Това означава да не правиш куп неща едновременно – или поне не твърде много. Ще си отделиш ли време за мълчание и време да останеш насаме със себе си? Ще се научиш ли да чакаш без нетърпение?

Какво бих могла да искам за теб, което да е едновременно съвършено и разумно? Може би живот, без особена болка, но не и без трудности.

Подбор: Мария Ковачева, http://mostzaknigi.com

Житейска навигация – Марго Берген, margauxbergen.com

Издателство: Кибеа, kibea.net