Тест: Открийте и разрешете проблемите си с помощта на древните китайски мъдрости

Поместените тук тринадесет китайски мъдрости могат да ти помогнат да разбереш по-добре себе си. Прочети ги внимателно и нека интуицията ти подскаже кои три от тях най-добре отговарят на твоята същност. След това, по номерацията им, ще се ориентираш за основните си проблеми и за тяхното решение, използвайки отговорите в края на страницата.

Избери най-добре описващите те афоризми.

1. Животът е като куклен театър. Трябва да умееш да държиш конците в свои ръце, сам(а) да решаваш кога да излезеш на сцената и кога да се скриеш. Ако се справиш, ще полетиш над „декорите“ на живота.

2. Ако искаш да запазиш самообладание в напрегнат момент, научи се  да се владееш в момент на почивка! (Защото – да владееш себе си,  означава да владееш най-голямата империя.)

3. Който се изправя на пръсти, не може да стои дълго време прав.  Който прави големи крачки, не може да ходи дълго. Който сам себе си  хвали, няма да разбере що е слава.

4. На този, който се старае да доведе нещата до край НА ВСЯКА ЦЕНА и да получи МАКСИМАЛНО удовлетворение, душата му ще стане червива и мъката няма да го напусне. (Защото, в многото мъдрост се крие много мъка и този, който увеличава знанието си, увеличава своята болка.)

5. Когато съдиш другите, търси във вината им отсъствие на вина. Когато съдиш себе си, търси вина дори там, където тя отсъства.

6. Ако на тясна планинска пътека срещнеш друг човек срещу себе си – стори му път. От храната, която имаш, изяж една трета, а другата я дай на ближния. (Ако някой поиска от теб да извървиш, заедно с него, 1 км., ти извърви с него 2 км.!) Това е тайната на истинското земно щастие.

7. Който трупа богатства, го очакват загуби. Който знае мярката, не знае що е несполука. (Човекът е сам мерило за всичко).

8. Ако бързаш да свършиш, независимо с какво си се захванал(а), ще  претърпиш неуспех.

9. Ако можеш да живееш в хармония, както с родителите си, така и с  децата си, това означава, че 1000 пъти по-добре регулираш дишането си.

10. Добрият плувец потъва и се дави, а безупречният ездач пада от коня си.

11. Първите изкачват планинския връх сами, а последните ги догонват. Първите прокарват следа, вторите вървят по стъпките им. Първите може да попаднат в ямата, а вторите могат или да я прескочат или да я заобиколят.

12. Талантливите имат своите предимства и недостатъци. Те не се занимават с дреболии, но рискуват да изпуснат ИСТИНСКИТЕ неща.

13. Съди за бъдещето по днешния ден (защото „Утре започва от днес.“), а за хората – по себе си!

Проверка:

Избрал си Номер 1. Проблем: Нямаш цел в живота си или обратното – ти си кълбо  противоречиви цели.

Решение: Не позволявай на когото и да било да те ориентира  в живота. Не обръщай внимание на чуждите успехи, когато  планираш своите собствени.

Избрал си Номер 2. Проблем: Ти си самовлюбена и горделива личност.

Решение:  Възприемай всеки свой успех като междинна гара, а не  като последна спирка.

Избрал си Номер 3. Проблем: Искаш да надскочиш възможностите си.

Решение:  Бъди наясно със себе си – какво можеш и какво – не.  Освен конкретни цели, си доставяй и малки удоволствия.

Избрал си Номер 4. Проблем: Ти си перфекционист(ка) до мозъка на костите си. Вероятно, следваш Библейската заръка: „Бъдете съвършени, тъй както е съвършен небесният наш Отец!“.

Решение:  Анализирай отново всичко около себе си и намери  неповторимостта и красотата в незавършените неща.

Избрал си Номер 5. Проблем: Имаш високо мнение за себе си, за което, вероятно, имаш (или – не) основания, но недооценяваш другите хора.

Решение:  Вслушай се в съвета, даден в любимия ти афоризъм.

Избрал си Номер 6. Проблем:  Това, че близките ти не те обичат много – много, се дължи, вероятно, на твоя егоизъм.

Решение: Състави списък от 10 души, които са значими за теб, и се  опитай да ги зарадваш, без да очакваш благодарност от тях.

Избрал си Номер 7. Проблем:  Страхуваш се от провал.

Решение: С каквото и да се захванеш, помисли си какво би станало,  ако не успееш. Определено, няма да настъпи краят на света.

Избрал си Номер 8. Проблем: Непрекъснато си напрегнат(а) в очакване.

Решение:  Научи се да се радваш на дребните неща, както и на  мига, независимо за какво става въпрос.

Избрал си Номер 9. Проблем:  Имаш навика да усложняваш нещата.

Решение:  Обърни внимание на близките си и на удоволствието от  общуването с тях.

Избрал си Номер 10. Проблем:  Прекалено си привързан(а) към някого или към нещо.

Решение: Престани да слагаш „яйцата“ на едно и също място.  Има и по – красиви „кошници“. Не наливай ново вино в стари мехове.

Избрал си Номер 11. Проблем:  Искаш винаги да си пръв/първа, обичаш лидерството.

Решение: Намери онзи приятелски кръг, в който, с удоволствие,  ще вървиш зад лидера и не си втълпявай, че си  най – добрият/добрата или пък – незаменим(а).

Избрал си Номер 12. Проблем:  Стремиш се към СЪВЪРШЕНСТВОТО.

Решение: Състави списък на 10 неща, които не умееш и никога  не се докосвай до тях

Избрал си Номер 13. Проблем: Прекалено си напорист(а).

Решение: Не спори излишно. Постарай се да откриеш истината  в спокойна обстановка, а не – чрез скандали.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: