Емоционален вакуум: празнотата, която не вярвам, че мога да запълня

Ами ако нямате нужда някой друг да запълни празнотата, която изпитвате вътре в себе си? Спрете да търсите навън някой, който да запълни емоционалния вакуум, в който се намирате, а го изпълнете сами с любов към себе си.

Емоционалният вакуум е тясно свързан с чувството на самота.

Опитваме се толкова усърдно да страним от самотата. Повечето хора я отхвърлят. Някои дори се подиграват на самотниците и критикуват тези, които обичат да прекарват време сами със себе си.

Като се има предвид, че сме социални същества, ние автоматично се опитваме да бъдем като останалите, дори и да имаме високо самочувствие.

Но какво ще стане, ако не сме като другите? Какво лошо има в това?

Непрестанното търсене на нещо, което да запълни емоционалния вакуум

Изправени пред това, ние се опитваме да запълним тази вътрешна празнота, отекваща в едва ли не в съзнанието ни. Тази дупка ни кара да вярваме, че ни липсва нещо, че сме незавършени.

Вероятно всичко това се корени в детството.

Нефункциониращата връзка на родителите ви в допълнение към културните вярвания за търсенето на принц на бял кон, са ви накарали да се чувствате като половин човек, като същество, което се нуждае от някой друг, който да го запълни.

Какво постигаме с това свое убеждение? Нищо. Просто се подхранваме с емоционална зависимост, ужасно безпокойство и постоянно търсене на тази „друга половина“, която никога няма да запълни празнотата, която така или иначе усещаме.

Винаги търсим извън себе си това, което смятаме, че ни липсва отвътре. Това е доста парадоксално, защото да разчитаме на другите да запълнят празнотите ни, ни кара да се нуждаем от тях, за да се чувстваме добре и щастливи.

Въпреки това, няма значение колко усилено търсим, колко ентусиазъм влагаме в търсенето и колко много се самозалъгваме. Ще продължим да се озоваваме в една и съща ситуация, в която изпитваме болка и разочарование.

Как да не разчитаме на другите да запълнят емоционалната ни празнота

Не всичко, което другите считат за правилно, е такова в действителност.

Когато се чувствате объркани, защото сте различни, когато ви се подиграват, че не сте намерили някого и ви очаква самота, просто спрете с опитите си да се впишете.

Спрете да желаете животът ви да е такъв, какъвто хората ви казват, че трябва да бъде.

Понякога трябва да започнем да поставяме под съмнение определени убеждения, които считаме за правилни. В крайна сметка в реалния живот има много различни гледни точки.

Да се опитвате да живеете като всички останали може да доведе до изтощение и разочарование. Не е задължително да имате нито партньор, нито пък деца, за да се чувствате завършени и пълноценни.

Това убеждение цели да накара да се чувстват нещастни хората, които се дистанцират от пътя, който обществото смята, че всички трябва да следваме.

Обичайте себе си

Самата идея, че се нуждаем от другата си половина ни кара да спрем да поставяме себе си на първо място, за да дадем приоритет на другия човек, който ще ни накара да се почувстваме завършени.

Това обаче единствено ще подхрани празнината ни с хора, романтични думи и изблици на привързаност и любов, които не даваме дори на самите себе си.

Не сме наясно, че ако искаме тази емоционална дупка да изчезне, трябва да започнем да обичаме себе си. Трябва да се грижим за себе си и да мислим за себе си, преди да започнем връзка и да демонстрираме любов, която дори не даваме сами на себе си.

Само тогава няма да се налага да зависим от останалите.

Тогава, дори и връзката да не върви, тази празнина няма да се появи отново. По този начин ще узнаем, че не ни е нужен някой друг, който да я запълни.

Трябва просто да насочим вниманието си върху самите себе си.

Спрете да мислите, че се нуждаете от някого. Спрете да подхранвате тази празнина, създадена от грешни убеждения за това кои сте и какви трябва да бъдете, за да се чувствате пълни.

Време е да започнете да обичате себе си и да поставяте себе си на първо място, въпреки че на това все още се гледа с лошо око и се смята за егоистично.

Спрете да вярвате, че всичко, което чувате около себе си, е истина.

Научете се да поставяте под въпрос всичко. В крайна сметка много от вярванията вредят повече, отколкото помагат и някои от тях подхранват емоционалната ви празнота, без дори да го осъзнавате.

Източник: https://zdraveikrasota.bg