Изборът да си автентичен

Когато сме задоволили нашите естествени потребности, животът ни се струва прекрасен и ни се живее. Когато не сме постигнали това, се чувстваме зле и се опитваме да компенсираме с хероин, алкохол, цигари, кокаин, 24 часа интернет, храна, прекомерна жажда за пари, слава и известност. За съжаление този опит за компенсация е винаги неуспешен. Всичко, което не е естествено и хармонично съобразено с нашата природа, води до страдание.

Винаги, когато искаме да живеем по някакъв привлекателен за другите начин, да изглеждаме такива, каквито те биха искали, и да не се съобразяваме достатъчно с нашата истинска същност, си създаваме проблеми. Затова, ако искаме да сме доволни и щастливи, трябва да бъдем хармонични, а това означава първо да се подчиним на нашите естествени нужди и потребности, на нашата природа и второ, да се задвижим и да ги задоволим.

Ако живеем най-вече за себе си, със сигурност няма да сме удобни на много хора около нас, включително и на някои от най-близките си. Дори може би ще ни обвинят, че мислим само за себе си, особено ако до момента сме живяли така, както е искал някой друг. Всеки може сам да прецени дали да живее собствения си живот или този на другите. Ако е първото, има щастие, ако е второто – едва ли.

~ Велизар Вангелов ~

Източник: http://5itagor.com