Как да преодолеем емоционалната травма с помощта на изкуството

“Всеки наранен човек е принуден да се промени.” –

Борис Сирюлник

Травмата е емоционална рана, която засяга нашето благополучие, отнема спокойствието и щастието ни, а много често напълно ни лишава от надеждата, че нещата в живота могат да бъдат различни. В такива периоди да се изолираме от света и да се затворим в себе си ни изглежда най-естественото решение, но то само ще влоши състоянието ни и ще удължи страданията ни.

Има няколко стратегии, които можем да използваме, за да не се затваряме в болката си и една от тях безспорно е изкуството, което помага да трансформираме болката, която изпитваме.

Преодоляването на травмата чрез изкуство се състои в преоформяне на травматичната ситуация, използвайки творчеството. По време на процеса страданието се трансформира в уроци, а емоциите – в изкуство.

Как можем да преодолеем травмата чрез творчески занимания

За да преодолеете травмата, използвайки изкуството, е важно да се свържете с дълбините на душата си. Трябва да идентифицирате емоциите, които провокира травматичната ситуация и да бъдете готови да ги трансформирате. След като определите емоциите си, започнете да ги насочвате към творчески занимания като композиране на песни, писане, рисуване, танци, пеене или скулптура.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да предизвикате творческото си вдъхновение:

– Провокирайте въображението си и запишете всички идеи за творческа работа, които ви хрумнат.

– Осигурете си време, в което да останете със себе си.

– Вслушвайте се в себе си.

– Приемайте всичките си мисли и емоции с внимание и състрадание.

– Не се съдете.

– Помислете за това какво можете да научите от болезнената ситуация.

– Помислете за начин да трансформирате емоционалната болка и да я използвате в работата си.

– Изберете място, на което се чувствате комфортно.

– Изберете материалите, които ще използвате.

– Пуснете си музиката, която ви харесва най-много.

– Помислите за проблемната ситуация, опитвайки се да я погледнете от възможно най-много гледни точки.

– Когато започнете да мислите все повече и повече за това, което ви притеснява, съзнанието ви ще се изчисти и ще успеете да пресъздадете емоциите си в това, което творите.
Преодоляване на емоционалната травма чрез изкуство

Според терапевтите изкуството улеснява изразяването на това, което е трудно да бъде казано с думи. Изкуството е средство за освобождаване и постигане на емоционален контрол, начин да се почувстваме „чути”.

Художници и психолози са изследвали начините, по които изкуството помага за преодоляване на травматичните преживявания. Вижте някои от изводите, до които са стигнали:
Арт терапия

Психологията, изкуството и образованието се събират, за да създадат дисциплина, стремяща се към емоционално благополучие. Тя използва изкуството като терапевтичен път, който психолозите наричат арт терапия.
Психоанализа

Чрез изкуството ние можем да изразим несъзнателните си страхове и болки, например тези от травматичната ситуация. Изкуството помага да изразим емоциите си, а това води до катарзис и освобождение.
Гещалт

Тази мисловна школа разглежда човешкия ум и поведение като цяло и предполага, че ние не се съсредоточаваме върху всеки малък компонент, когато се опитваме да разберем света около нас. Изкуството може да ни помогне да променим това, разбира се с помощта на опитен специалист.
Изкуството е изцеление

Изкуството ни позволява да изразяваме идеите и чувствата, свързани с травматичните ни преживявания, помага ни да общуваме със себе си и да трансформираме емоциите, които ни притесняват, и дава възможност да превърнем емоционалната болка в творческо произведение.

Изкуството е страхотно средство да се свържете с най-дълбоката част от себе си и да започнете преформулирате болезнените ситуации в живота си. Всичко, което трябва да направите, е да изберете материалите и типа изкуство, което ви харесва най-много!

Редактор: Ина Фенерова
Източник: https://psychology.framar.bg/