Любовта достатъчна ли е?

Моя приятелка, наскоро претърпяла раздяла, ме попита този въпрос: „Защо любовта не е достатъчна?“ Като човек, склонен към идеализъм, и като писател, в чиито книги винаги присъства любовта като сюжетна линия, в първия момент бях готова да изрека „Напротив, достатъчна е.“

Но тъй като, за разлика от повечето хора, първо мисля и тогава говоря, се спрях навреме. В секундите, които си дадох за размисъл, осъзнах следното – ако любовта беше достатъчна, защо толкова двойки се разделят, въпреки че продължават да се обичат?

Затова отговорът към моята приятелка беше простичкото „Не знам.“

Все пак от онзи наш разговор нейният въпрос не ми даваше мира. Установих, че любовта е достатъчна, ако искаме просто да обичаме, а ние далеч не искаме просто това.

Ние искаме щастие, страст, разбирателство, уважение, вярност и още куп неща, които нямат нищо общо с любовта. Те са бонуси.

Така въпросът започна да се променя – любовта достатъчна ли е за щастлива връзка?

И тук отговорът ми е категорично не.

За да имат щастлива връзка, двама души, разбира се, трябва да се обичат, но освен това, трябва:

1. Да бъдат приятели

Една от най-важните съставки за успешни отношения е приятелството между партньорите. Това включва интересните разговори, нещата, които обичате да правите заедно, смеха. Аз бих искала мъжът до мен да е най-близкият ми човек – онзи, на когото мога да споделя всичко, знаейки, че ще ме разбере, успокои или посъветва.

2. Да си имат доверие един на друг

Няма как да живеете щастливо, ако не можете да имате доверие в партньора си – ако постоянно имате усещането, че ви лъже, ако не спирате да следите всяка негова дума и действие, ако го дебнете. Дори обратното, ако вие сте в ролята на лъжещия във връзката, също няма да изпитвате щастие.

3. Да има страст и да са на едно сексуално ниво

Няма как една връзка да съществува без страстта – обикновено това е и първото нещо, което ни е привлякло един към друг. Какво става обаче, когато първоначалната тръпка отмине и се окаже, че с партньора си не сте на едно сексуално ниво? Това означава, че единият иска и има нужда от повече секс от другия или пък желае неща, които за другия са неприемливи. Най-често започвате да се карате, да се чувствате неудовлетворени и сексуалният ви живот отива на кино, а с него и щастието помежду ви.

4. Да са на едно интелектуално ниво

В точката за приятелството споменах интересните разговори, но как би могъл разговорът да бъде интересен, ако двамата не сте на едно интелектуално ниво? Не ме разбирайте погрешно – тук не става въпрос дали единият е по-глупав или по-умен. Говоря за това, както става, ако мъжът иска да разкаже на жената до себе си за последната новост от света на технологиите, която би могла да промени живота на всички ни, а тя се интересува единствено от маникюра си. Ще оставя тук изводите да си ги направите сами.

5. Да гледат в една посока

Всичко във вашите отношения върви чудесно – обичате се и сте на седмото небе, когато сте заедно. Бихте се разбирали перфектно, дори ако сте заедно до края на живота си. Но имате мечти, които си пречат една на друга. Например, единият от вас има бизнес в страната, който е успешен и му носи удоволствие, вълнение, тръпка, но другият иска да се развива в чужбина и изобщо не вижда бъдещето си тук. Ето в тези моменти, любовта оказва се, не е достатъчна.

6. Да държат повече да са заедно, отколкото на егото си

Има хора, чието его е по-голямо от любовта им, затова при спорове и неприятни ситуации, те трудно прощават на партньора си. Предпочитат да се правят на обидени, дори да се разделят с човека до тях, отколкото да преглътнат нараненото си его и да си кажат – какво пък, това не е толкова сериозно, ако го изясним и се опитаме повече да не става така.

7. Да приемат различията си

Всички ние сме различни и това е прекрасно. Но често има неща, които не разбираме у партньора си, неща, които ни дразнят. Те обаче са част от човека, който всъщност е. Затова ако не сме готови да ги приемем, то по-добре да не бъдем заедно. Една от най-големите грешки, които жените правим, е да започваме връзка с мисълта, че ще променяме мъжа до себе си или той ще се промени заради нас.

Автор: Йоана Вълчева