Митът за супержената и пропагандата да имаш деца

Митът за супержената и пропагандата да имаш деца | Диана image 1

Ще ми повярвате ли, ако ви кажа, че за мен е истински стресово и потискащо цялото това напомняне, че биологичният ми часовник тиктакал и е крайно време да имам деца, щом съм на почти 30 години! Не само ме стресира, но и ме натъжава, понякога депресира, а най-често ядосва.

Изчела съм един куп текстове и хиляди коментари към тях за това, че смисълът на живота на жената са децата, че след 27 години шансът да забременееш нормално се топи с всеки изминал ден, че е толкова хубаво да бъдеш майка, че е важно да планираш кога да имаш деца, не знам си още какво…

Отделно са доброжелателните хора (най-вече току що станали майки жени), които ти пожелават да усетиш и ти какво е да расте живот в теб (глистите явно не се броят), или пък коментари от сорта на „е, защо си взехте куче, вместо да си родите едно дете!?“, и на последно място, но не и по сила – „няма да ти се размине и на теб“…

Родителите, които на всеки техен или мои празник ми пожелават дете или откровено си питат „не мислите ли вече за нещо по-така?“, да ги споменавам ли?

За капак на всичко днес разбрах за изключителната италианска кампания за насърчаване на раждаемостта – Ден на плодовитостта (Fertility Day).

Преразказано накратко – правителството в Италия, съвместно със съответните медицински и социални институции, решили, че е страхотна идея да проведат една масова кампания, която едно хубаво да натрие на жените в носа, че е крайно време да станат майки, а ако случайно вече са такива – да родят още едно дете (поне).

Посланията и самите визии на кампанията са меко казано потресаващи, направо са скандални! Жена с налудничав поглед навира в лицето ти пясъчен часовник, а отгоре надпис: „Красотата няма възраст. Плодовитостта има“, или пък щъркелово гнездо на фона на залеза с един самотен щърк в него и послание „Побързай, недей да чакаш щъркела“. И други поразяващи като „Подгответе люлка за бъдещето“ и „Най-добрият начин да бъдеш креативен“, изписано до два чифта крака на мъж и жена, които явно правят секс…

Чиста пропаганда, която обаче забележете – е насочена единствено към жените!

Както и българските сладури от „Майка навреме“. Татко навреме защо няма?

Защо никой не казва на мъжете, че трябва да помислят за деца или пък да си тестват спермата дали „плувците“ стават за нещо?

Защото ако на 30 години той бута количка, ще му казват „млад татко“ и ще му се умиляват, докато ако ти забременееш на 30, ще те поздравяват, че си хванала последния влак!

Защото говорим за някакво си равенство, феминизъм и дрън-дрън, но нещата си остават едни и същи.

Ако случайно си останала без деца, то тогава гледай поне да имаш добра кариера, че да се оправдаваш с нея. Ако пък имаш деца, то гледай и кариерата ти да не изостава, защото митът за супержените, които с всичко се справят перфектно, е създаден и поддържат от самите жени!

В крайна сметка, след силния обществен отпор (разбира се, от страна на т. нар. „слаб пол“), кампанията в Италия бе спряна и определена като обидна. Колко ли обаче са хората, които не виждат нищо лошо в нея? Със сигурност много повече от протестиращите против… И с още по-голяма сигурност вярвам, че това са основно жени. Защото едно от най-силно изразеното и дълбоко вкоренено в самото ни ДНК качество е да искаме и на другия да му се случи същото, което и на нас. За да може първо да му кажем „ти ще видиш един ден“, а след това самодоволно да заявим „много добре знам какво е!“.

logo-fertility-day-2016-grande

Не можеш да си представиш как някой може и да не иска деца, особено пък ако е жена, особено пък ако ти си майка. Не само не можеш, но най-вече и не искаш. След като ти си преминал през това, значи и на другите трябва да им се случи, това е.

И вместо финал ми се иска само да цитирам гинеколога си, когото реших никога повече да не виждам след тази реплика:

„Защо не си родиш едно дете?! Виж колко си хубава! Време ти е вече“ – гарнирано с приятелско смигване.

Източник: vitamorena.com