Отживелица ли е бракът?

Отживелица ли е бракът? | Диана

 

Все повече семейства избират да живеят без да сключат граждански брак. Запитах се каква е причината? Какво не намират съвременните млади хора в него и каква е била причинта да е бил толкова важен преди 20 години например.

Първо да тръгнем от това какво представлява семейството? В класическия вариант това са двама души, които са решили да споделят животите си. Ако искат могат да имат деца, куче, котка и най-различни други допълнения. Ако искат живеят в обща къща, често си купуват имот заедно, може да имат ипотека, за която двамата се грижат. Разбира се могат и да не живеят заедно. Историята познава и такива случаи и все пак са семейство.

Сега, когато го пиша това се замислям, че това е съвременният вариант на семейство. Преди не е било така. В миналото е било важно да имаш подпис, това ти е давало някакъв вид сигурност. Често браковете са били уредени. Или родителите са имали голяма намеса. Хората са се женели и едва тогава са заживявали заедно. В същност така са се създавали семействата – първо сватба, после дом, след това деца. Такъв е бил реда.

Идва обаче едно ново поколение, което няма нужда от строго дефинирани модели, по които да живее живота си. Започваме да разчупваме разбиранията за семейство и сами създаваме правилата. Имаме право да поживеем без брак известно време и след това сами да решим дали искаме да остареем заедно, без да биваме осъждани от обществото, защото навремето не се е гледало с добро око двама млади да живеят без заедно без брак.

И в този смисъл създаваме семейства без да имаме нужда от един лист с два подписа. Вярвам че семейството е отвъд това. Вярвам, че сами решаваме как искаме да изживеем живота си и с кого искаме да го прекараме. И дали имаме писмено доказателство за това че някой иска да прекара живота си с нас вече не е необходимост, а право на избор.

Автор: Диана Гинова – психолог и психотерапевт

За контакти:  http://psychology.diana.bg