Първите 7 признака за рак! Ако усетите някои от тях, веднага идете на лекар

Първите 7 признака за рак! Ако усетите някои от тях, веднага идете на лекар | Диана

Раковите заболявания са доста коварни и в много от случаите остават незабелязани. Според някои специалисти обаче това не е съвсем така и всъщност тялото се опитва да ни подскаже за проблема, но ние не го чуваме. Ето и кои могат да са те:

Умора и отпадналост

Умората и изтощението са познати на всеки и обикновено е нормално да ги усещате в края на деня, след напрегнат и изтощителен работен ден. Но ако забележите, че това усещане ви спохожда по всяко време на деня и нямате обяснение за него, говорете с лекаря си.

Кожни промени

Ако кожата ви започне да придобива странно обагряне /жълтеникаво, кафеникаво или др./, без за това да има логично обяснение, определено в тялото ви протичат някакви необичайни процеси. Измененията по кожата обикновено се свързват с рак на кожата или с някои туморни образувания, намиращи се в тялото ви.

Необичайна промяна в теглото

Както необяснимата загуба на тегло, така и внезапното покачване на телесна маса трябва да ви накара да си направите изследвания. Имайте предвид, че драстичното понижаване в теглото може да е признак за рак в черния дроб. Покачването на килограми, от своя страна, се свързва с рак на яйчниците при дамите.

Промяна в гласа и трудности при дишане

Да, тези два симптома могат да подсказват за раково заболявания на белия дроб. Не е изключено също така изменянето на гласа или загубата му да е индикация за рак на гърлото.

Изменения при зърната на гърдите

Смята се, че когато при зърната на гърдите започне да се наблюдава зачервяване или обръщане навътре, е налице някакъв проблем. В такъв случай дамите трябва да отидат на преглед по най-бързия начин, защото може да ги грози рак на гърдата.

Болезненост в областта на гърба

Такъв тип неприятно усещане може да се дължи както на неправилна стойка, така и на протичат болестотворен процес. Лекарите предупреждават, че в някои случаи, за жалост, става въпрос именно за рак на гърдата.

Промяна в цвета и консистенцията на изпражненията

Ако забележите, че имате проблеми с изхождането и изпражненията ви често са обагрени от кръв, потърсете помощ от лекар. Проблем като този задължително трябва да бъде диагностициран, защото може да подсказва за рак на дебелото черво.

Все пак трябва да сте наясно, че тези симптоми могат да подсказват не само заракови заболявания, но и за много други състояния, така че не бързайте да си правите прибързани изводи, преди да сте се консултирали с лекар пише ezine.bg.