Педиатърът Петерис Клява: Голяма част от родителите са откровено малоумни!

Педиатърът Петерис Клява: Голяма част от родителите са малоумни! | Диана image 6

През последните 25 години, ден след ден Петерис Клява връща към живот или изпраща по последния им път безброй деца. Външно той мъничко ни напомня на популярния телевизионен персонаж – доктор Хаус. Също като него, Петерис обича малките си пациенти и в същото време той е  абсолютно безпощаден към човешките глупости и грубата реалност на нашия свят. Разказвайки ни за причините за детските страдания, доктор Клява е праволинеен, не украсява фактите и назовава нещата с истинските им имена. Съгласете се, че макар истината да е неприятна, все пак тя струва скъпо, ценна е и е нужно да бъде чута.

Дебилните родители

– Като начало, Петерис – разкажете ни защо станахте детски лекар?

Врач Петерис Клява: 60-70% родителей - дебильны


– Може би това е просто моята съдба. Попаднах в педиатричния факултет, подтикнат от учителите ми. Те смятаха, че е задължително да работя с деца.

– А какви травми най-често получават децата?

– В Латвия заемаме първо място в Европа по отношение на детската смъртност, причинена от автомобилни катастрофи. Много характерно за нашата страна е това, че много често пияни родители качват децата си на АТВ-та или им разрешават да ги карат сами без надзор. Подобни своеволия стават причина за много сериозни наранявания. Често децата получават сериозни травми и при каране на велосипеди или кънки без предпазни средства. Някои се давят в различни водоеми или се нараняват, когато биват оставени без родителски надзор или под надзора на други деца. Много от нещастните случаи са свързани с медикаменти и различни химически разтвори, а понякога дори получават изгаряния от огън и различни врящи течности. Трябва да кажа, че ако детето ви някога получи изгаряне (от огън или вряла течност), ЕДИНСТВЕНАТА помощ, която трябва и можете да му окажете до пристигането на специализираните органи е да обливате мястото на изгарянето с хладка вода в продължение най-малко на три до пет минути. Това е много важно, защото ще намали болката и поразяващия фактор, тоест дълбочината на изгарянето с цяла една степен!!!

– Според Вас, защо списъка с такива детски страдания е толкова дълъг?

– Главната причина за това е следната: В Латвия, както и в цял свят – поне 60-70% от родителите са откровено казано дебили! Дори според наблюденията на охранителите в болницата ни долу горе такъв е процента на родителите, които докарват децата си до тук, без да са ги обезопасили с предпазен колан или детско столче.

Всеки ден ставам свидетел на страдания и дори смърт на деца, които са предизвикани от невежество, глупост или невнимателността на родителите им. Говоря ви за системно и брутално невежество! Например – момиченце, което беше изпило химически разтвор за почистване на канали. Той е бил поставен в кухненски шкаф в най-обикновена бутилка от лимонада. На детето се наложи да бъде направена трансплантация на черен дроб в клиника в Европа, за което бяха платени 200 000 евро от парите на данъкоплатците – от нашите пари.

Много често деца се давят във водоеми на метри от уж внимателните си родители. Само за една единствена седмица по време на майските празници към нас се обърнаха за помощ родителите на поне 1500 деца!

Също така аз ви питам: Защо никой в Латвия не се вълнува, че сме на второ място сред страните, чието население не си мие ръцете?!? На кого е изгодна и кой желае тази наша безпределна свобода, която по-скоро е слободия?

Момента, след който връщането назад е невъзможно

– Много родители забелязват, че са много уморени, че работят твърде много както и, че не успяват да се грижат за децата си. В същото време от глад по света умират десетки хиляди деца. Това добро ли е или е лошо? Помислете си – ако те бяха оживели – щеше ли да има качествена храна за всички деца? Ако в Близкия изток всички започнат да използват тоалетна хартия след няколко години на планетата няма да остане нито едно дърво. Говоря ви за това, че ако всички започнат да живеят добре и цивилизовано, според западните стандарти след двайсетина години Земята просто ще загине. Просто няма начин всички да живеят добре.

Призивите за намаляване на населението може да звучат ужасно според емоционалната гледна точка на тълпата, но от гледната точка на разума и науката това е абсолютно необходимо. Затова и никой друг освен самите вас няма да положи някакви големи усилия за оцеляването на детето ви! На него по-скоро ще му дават някакви наркотици, за да си умре само, при това плащайки солена цена! Точката от която няма връщане назад отдавна бе премината. Затова някаква коригираща регулация ще бъде осъществена на различни нива и по различни начини. (Бележка на редакцията: Интервюто и статията са отпреди Ковид 19 пандемията. Интересно, нали?)

– Някога наричали ли са ви расист?

– Да, случвало се е. Някъде бях чел, не си спомням точно къде, че в ООН вече не се смята за проблем всяко насилие, свързано с експлоатацията на деца. Видно е, че сега това вече е станало нормално за тях. Когато в Курзем или Латгалия виждам замръзващи и гладни деца, които са били подложени на насилие, аз започвам да се чудя защо на родителите им изобщо е било разрешено да се размножават и дори това бива наричано “човешко право”… Тази “цивилизация” е тотално идиотска. Много е необходимо въвеждането на контрол върху раждаемостта. В различни страни по различно време дори е била провеждана стерилизация, при това не само на педофили, а и на някои, намиращи се на аморално и животинско ниво хора. И това е правено, понеже ако не се направи, децата на тези хора страдат ужасно от болести, лошо хранене и висока смъртност.

Когато ми докарат малко дете, изпаднало в безсъзнание аз имам само три секунди за да разбера каква е причината. На четвъртата секунда вече трябва да започна да действам, за да подобря състоянието му. И смятам, че по такъв бърз и ефективен начин трябва да се случва всичко и така да бъдат управлявани всички процеси, включително обществата и държавите.

За последните 10 години нашата болница направи гигантски скок в развитието си. Появиха се огромни нови възможности да помогнем на децата. Но пропорционално на тези възможности се влошават както моралното, така и духовното и физическото състояние на децата.


Ще ви дам няколко примера от практиката си за да разберете гледната ми точка по-добре: Извикаха ни по спешност. Момиченце беше изпило някакъв препарат за почистване на канали. Последствията от това бяха ужасяващи. Детето беше получило силни изгаряния на хранопровода и стомаха. Наложи се да бъде поставено в медикаментозна кома, докато се намери донор и начин за присаждане на органите. Беше включено на командно дишане, вливаха му големи дози обезболяващи… Когато дойде разплаканата му майка, аз започнах да я разпитвам как точно се е случило нещастието. И правих това не за да я упреквам, а за да може тя самата да осъзнае целия ужас, на който е подложила детето си, чрез собственото си безхаберие и безотговорност. Нейния отговор беше: ами тя сама си е отишла в банята, взела е препарата и го е изпила. За нея детето само си беше виновно, можете ли да си представите?!?

Друго дете, докато е било с родителите си на пикник, някак си се беше заляло с течността за разпалване на барбекю и бе пламнало… В реанимацията баща му започна да ни командва и да ни казва какво да правим, представяте ли си??? Да беше командвал ситуацията край огъня, за да не се стигне до тук… Наложи се да му кажа: “Още една дума и ще извикам полиция и в протокола, който те ще съставят ще опишем ситуацията като престъпна небрежност, проявена от ваша страна”… Бащата веднага спря да ни дава акъл, сви се и седна тихо настрани, за да не ни пречи да работим.

Един друг подобен случай: Бабата прави краставички в буркани, а четиригодишния малчуган, пристига тичешком, бързо хваща бутилката от кока-кола, в която е налята оцетна киселина и пие от нея пред очите на баба си…

Майката се пече на плажа, а детето цял ден си играе на слънцето. Докараха ни го почервеняло като рак. И да не си мислите, че майка му си взе поука? Ние трябва да намерим начин да повлияем и да променим малоумното и безотговорно отношение на възрастните към децата. Повтарям го още веднъж – такива неща просто не е редно да се допускат.

– За какви неща точно говорите?

– Всички химически разтвори, които имаме в домакинството, кухнята, гаража и т.н. трябва да са абсолютно недостъпни за децата. Същото важи и за лекарствата. При нас всяка година умират деца погълнали лекарствени бета-блокери. На бабите им е много трудно да признаят дори и пред себе си, че макар и без умисъл на практика нехайството им е убило внучето им. Жалко и за бабата и за детенцето…

Никога не бива да се слагат в бутилки от безалкохолни напитки или минерална вода различни химически разтвори. Доктор Диана Свиридова е превела канадска книга педиатричен наръчник за родители. В края на книгата точка по точка в цели 40 страници тя е описала как трябва да предпазвате детето си – в кухнята, в колата си, сред природата, в зоопарка… Навсякъде! Ако родителите следваха съветите ѝ, нямаше да има хиляди деца нахапани от кучета всяка година, например.

Image result for pēteris kļava

Най-трудното за нас е да успеем да убедим хората, че велосипедните каски са необходими. Казвам им следното: Щом имате глави и мозъци, значи трябва да ги защитавате.

Аз мечтая за свят в който децата, макар и появили се неочаквано и дори да са нежелани да се раждат при родители, които са способни да носят отговорност за тях. В Германия е проведено проучване сред млади хора, което е имало за цел да установи техните приоритетите. Резултатите от проучването: На първо място 70% от тях са поставили образованието, работата си, доходите си, жилището и културното си ниво. Децата за тях са били поставени чак на последно място. Тоест, когато си започнал поне малко да се замисляш за живота си и когато има какво да дадеш на детето си, когато имаш добри възможности, чак тогава ще си позволиш да имаш деца. Това е цивилизован, обмислен и последователен подход, не е ли така? А когато хората просто се размножават като зайци, това им поведение не е ли абсолютно безотговорно?!?

– Тогава, защо спасявате деца, които умират или са обречени на мизерия или смърт?

– В нашата страна по време на войната е живял един много известен хирург от еврейски произход – доктор Зик. Немците не са го убили, защото е бил много добър специалист. След като пристига Червената армия, руснаците са искали да го разстрелят, понеже е оперирал немци, но разбрали, че той е оперирал и червеноармейци… По-късно този лекар получава наградата “Златен скалпел”. Аз смятам, че всеки човек е нужно да прави това, което съдбата му е отредила. Това е негов личен дълг пред Бога, хората и самия него.

Невежеството на ограниченото съзнание

– Влияе ли нивото на развитие на обществото в което живеят върху възпитанието на децата?

– Ние виждаме и възприемаме света според нивото на което се намира собствения си ограничен и невеж ум. В Тибет наричат това “кармично видение”. Най-доброто, което човек може да даде на детето си е да намали колкото може повече невежеството на собствения си ум, за да не предаде това невежество и ограничено мислене на него. Както казваше Людвиг Феербах – в замъка мислят много по-различно отколкото в селото. Плаче ми се когато виждам, че някои хора се грижат по-добре за кучетата си отколкото за децата си… Милват ги, чешат ги, радват им се, говорят им… Дори ги обличат и целуват. Хранят ги по-добре… А много деца не получават дори частица от това отношение. За каква цивилизация говорим?!?

– Да, всъщност за каква цивилизация говорим?

– По света много често има войни, банки, кражби, убийства, неконтролируеми раждания, болести и така нататък. Гении като Константин Циолковски, Едуард Успенски и Николай Бердяев, както и много западни учени говорят, че има седем степени на развитие на цивилизацията. Ето ние сега се намираме на дъното. На ниво Нула! Планетата се управлява чрез лъжи и насилие. В Принстън, Харвард, Йейл учат възпитаниците си как да изнасилват света ни в името на собствената си изгода и личното си благо. Нашата цивилизация се намира в каменния век в сравнение с тази, за която говорят Николай Рьорих, Елена Блаватска, Исус Христос и светите лами от Тибет. Интелигентните родители винаги търсят компромиси. Те търсят всякакви начини да предадат на децата си мъдростта и познанията си за това, как са устроени умовете и вселената, за да могат те да живеят в по-умно и по-добро бъдеще.

Демокрация с дъх на педофилия

– Преди няколко години вие публично и открито се изказахте в защита на смъртното наказание. Сега какво мислите по този въпрос?

– Не. Не съм променил мнението си. Аз съм твърд поддръжник на такъв тип наказания, като съществуващите например в Сингапур или Арабските държави. Тоест – за педофилия да се налага смъртно наказание.

– Ако прочетем криминалните хроники, ще си създадем впечатление, че дори и елементарни понятия като “добро” и “зло” са загубили всякакъв смисъл и тече процес на подмяна на вечните ценности, понятия и смисъл.

– Човека е толкова недоразвито животно, че се подчинява единствено на страха. Само той го държи в рамките на приличието. Днес хората вече от нищо не се страхуват. Страхът е заменен от аромат на демокрация с дъх на педофилия.

Проблема не е в демокрацията, а в нейното възприемане от хората. Инга Марте Турдкисен (министъра по въпросите на децата и половото равноправие в Норвегия, която в едно от интервютата си каза, че кръвосмешението е “социална традиция” в Норвегия), ходатайства за въвеждането на уроци в началните училища, които да са посветени на кръвосмешението. Това ли е нормално за тези хора?!?

Ние вече не четем автори като Чехов, Толстой, Пушкин, Райнис или Блауман. Когато обществото ни е лишено от естествения контрольор – страха, то се изражда. Това извратено и неестествено разбиране, което ни е наложено за демокрацията може да провали всяко едно общество в рамките само на две поколения. Това се случва, понеже няма механизъм, който да вразуми същото това общество. Болшинството от него се старае да живее на максимума, само ден за ден… Да отхапе от живота колкото може по-голяма хапка. А децата живеят в атмосфера на оцеляване за нечия чужда сметка.

Комплексите на мъжете

– Никакви шансове?

– Доказано е, че когато човек взима решения въз основа на мъдростта си и познавайки правилата, той променя себе си, както и света около него. Родителите трябва непрекъснато да се занимават с образованието си, с образованието си и пак с образованието си! В Русия все още е останала някаква духовност и Запада много се бои от нея. Нямам предвид духовност от типа на Църквата, а космическата духовност, която идва при нас под формата на ново Познание. В нея се крие бъдещето на човечеството.

– Кой от родителите трябва да поеме водещата роля в семейството?

– В семейството винаги всичко започва от бащата. Но бащите в днешно време деградират. Те са били възпитавани от самотни изоставени майки или са израснали в семейства на пияници. Една подобна майка е способна да отгледа единствено “мамино синче”. Тези комплексирани синчета не могат да създадат здраво семейство или дори да защитят страните си.

Комплексите на мъжете са бича на човечеството. Би било мъдро да възродим пионерските или скаутските организации, които имахме в миналото. Няма никакво значение как ще ги наричаме. Важното е, че те възпитаваха мъдри и духовно отговорни мъже. В Европа осем милиона образовани млади мъже не желаят да работят. Просто не искат. Трудно им било. Но пък искат да получават всичко наготово. И то бързо и лесно.

– Така е. Все повече и повече слушаме за инфантилността на млади и не чак толкова млади мъже. А има ли начин да ги променим?

– Днес хората се опитват да си създадат представа за света, използвайки ограничени и невежи страхове и знания и едновременно с това да създадат потомство. Ако ти възприемаш детето си като божествено духовно същество… като Божие чудо, то неговия потенциал ще бъде безграничен и то ще се развие в тази енергийна среда. Но, ако нещата са по обратния начин – просто ще отрежете крилете на развитието на това дете. Повтарям ви го: днес всичко зависи от майките и бащите. Но важно е и училището. Важна е и добрата воля на колективния интелект на всички разумни хора. На един кораб може да има хиляди души, но този кораб може да бъде управляван само от 30 човека и това ще е достатъчно, за да пристигне благополучно до дестинацията си. На хората трябва да се помогне на съвременно психологическо и информационно ниво. Това е което аз се опитвам да направя чрез лекциите си.

– Но стотици хиляди майки и бащи, които нямат висше образование ще ви възразят с думите: “Ние и без академии сме отгледали доби деца”. Още повече хора ще кажат: “Защо ни е изобщо да учим? Ние и така знаем всичко”…

– Винаги ще помня един случай, при който родители, които не бяха интелектуалци се съгласиха да дадат сърцето на своето 3 годишно умиращо дете на друго болно дете. Това беше първия такъв случай в Латвия. Не е задължително човек да е професор. Неговото земно образование няма голямо значение, ако той знае кой е и се развива всеки Божи ден. В това се състои Висшата мъдрост. А светците какво образование са имали?

– Имали са любов…

– Помня един друг случай – млада майка с криминално минало. Тя роди детенце с цял куп вродени заболявания. Докато беше в реанимацията, тя открадна телефона на друга майка… Такива хора не бива да се съдят, а да се положат усилия да бъдат превъзпитавани. Френски психотерапевти доказаха чрез изследване, че ако човек не бива погален 32 пъти на ден, то той не може да бъде щастлив и да се развива добре. Погледнете колко малко ние днес се обичаме и милваме.

– Какво е любовта за вас?

– Любовта представлява както понятие, така и състояние. Като понятие – на земно ниво тя е отговорност, способността да даваш благородно, да предаваш знания и от цялото си сърце да изпълняваш дълга си. В духовен аспект тя е пълно просветление и абсолютно състрадание.

Източник: ЕкоНет