Пет от най-честите грешки, които родителите допускат във възпитанието на децата си

Пет от най-честите грешки, които родителите допускат във възпитанието на децата си | Диана

Ако попитате всеки родител какво иска за децата, отговорът, който ще получите е „Най-доброто за тях!“. Понякога родителите отиват твърде далеч в начина си на възпитание. Акцентират върху някои неща много, а други неглижират.

Представяме на вашето внимание пет от най-честите грешки, които родителите допускат във възпитанието на децата.

Карате ги да се чувстват като царе

Всеки родител трябва да накара децата си да се чувстват специални, но е много важно да не преминавате известна граница, защото ефектът ще бъде обратен. Много често родителите глезят твърде много децата си.

Те стават капризни за всичко, учат се да бъдат манипулатори. Обгрижвайте децата си, но им възлагайте и определени отговорности.

Не възпитавате в тях позитивно мислене

Мислите ли се за позитивен човек? Ако отговорът е положителен, то в такъв случай трябва да възпитате това качество в децата си. Ако не сте позитивно мислещ човек, вие сте не по-малко длъжни да възпитате малките в това да бъдат мотивирани, вдъхновени, креативни.

Искате да са щастливи, да виждат в грешките възможности, а не провал, да бъдат успешни. Тогава възпитайте в тях позитивното мислене.

Всеки ден им четете по една вдъхновяваща мисъл и разсъждавайте върху нея. Един ден децата ви ще бъдат благодарни за това.

Давате им твърде много пари

Децата трябва да знаят, че парите са средство, че трябва да се уважават. Живеем в свят на изобилие, в който децата сравняват своите материални придобивки. На вас се пада отговорността да управлявате собствените си финанси, тези на децата ви, но и да ги научите те сами да правят това.

Внимавайте с покупките, с подаръците и луксозните прищевки на децата. В даден момент малките спират да оценяват това, което имат, не ценят и парите, а това неминуемо ще се отрази на по-късен етап от живота им като отношение към средствата, които един ден ще получават за своя труд.

Ето защо е добре те да разполагат със свой ежедневен бюджет, който вие да контролирате как бива похарчен.

Не възпитавате в тях благодарността като качество

Част от възпитанието на децата е това да ги накараме да оценяват живота и да бъдат благодарни всеки ден за всичко, което получават. Думата „благодаря“ е една от първите с особена важност за малките.

Помислете само, ако не изисквате от тях да бъдат благодарни за усилията ви, грижите, които получават, а и за всичко останало положително, което им се случва, какви биха били те като възрастни индивиди.

Не ги държите отговорни за грешките

Децата често правят пакости. С годините тези пакости променят своя профил. Знайте, че не само вие носите отговорност за действията на децата ви, те също. Децата се учат от грешките си, когато им се поиска отговорност, обясни им се защо не е правилно и им се даде възможност да се поправят и да се поучат от тях.

Снимки: istock

Източник: Аз Жената