Пет съждения за жените, правещи всичко за останалите

Има много жени и мъже, които искат да дадат всичко от себе си и да държат всичко под своя контрол. В резултат от това те пренебрегват грижата за самите себе си до степен на пълно претоварване.

Има жени, които посвещават целия си живот на другите: на децата, които отглеждат; на роднините, които зависят от тях; на половинката си, а понякога и на твърде много други неща.

Всички познаваме поне по един такъв човек. Има и мъже, които притежават такива самоотвержени качества и са отдадени на всеки човек от социалното си обкръжение.

Както сигурно знаете обаче, тези характеристики са по-присъщи на жените.

Милиони жени по света правят много за останалите, а получават малко в замяна. Тези хора дават всичко за другите, като същевременно пренебрегват самите себе си.

Много от тях обаче не осъзнават как им влияе това в дългосрочен план.

Всяко нещо си има граници. Рано или късно това отдаване на другите се превръща в психическо и емоционално бреме. Макар и умът ви да ви казва „продължавай напред“, тялото ви достига до своя предел и се разболява. Тялото ви страда.

Ако и при вас е така, ако се чувствате претоварени и страдате от постоянни промени в настроението, трябва задължително да си дадете почивка, независимо дали го искате.

Забавете темпото на живота си и помислете върху тези пет въпроса. Те ще ви бъдат от огромна полза.

1. От колко време не сте се наслаждавали на тишината и спокойствието?

Тишината е полезна за мозъка ви. Тя дава също и покой на мислите ви.

Ежедневно си взимайте доза тишина и уединение. Това ще даде летящ старт на деня ви. Освен това ще ви помогне да се свържете със себе си.

Някои жени са свикнали да прекарват по-голямата част от деня си в грижа за останалите. Това включва грижа за зависимите от тях роднини, грижа за децата, грижа за родителите и така нататък. Като цяло тези жени не се възползват от моментите на уединение, тишина и спокойствие, от които всички ние се нуждаем, когато сме под стрес.

С други думи, има много хора, които са свикнали с високи нива на активност и напрежение, свързано с работата им. Те смятат тишината и усамотението за нещо странно и ненужно.

В такъв случай е необходимо да отделите един час и да се уедините на спокойствие. Ще има незабавен ефект.

2. Водите ли смислени разговори?

Смислените разговори са тези диалози, които водим с хора, които са способни да ни слушат и разбират. Сред тези хора са приятелите и семейството ви, които се свързват емоционално и когнитивно с вас.

В същото време този тип разговори ви карат да се освободите от грижите си. Тези разговори ви позволяват да навлезете по-дълбоко в някои аспекти на ежедневието си, за да може да получите нова гледна точка.

В забързания и напрегнат свят, в който живеем, смислените разговори започват да губят своята стойност.

Погрижете се за това. Срещайте се лице в лице с хората и говорете за всичко и за нищо. Срещайте се с хора, с които може да се свържете истински и да споделите емоциите си.

3. Макар и да си мислите, че можете да направите всичко, в действителност това не е възможно. Имате пълното право да негодувате.

Не, няма 30 часа в денонощието и не, не може да дадете всичко за всичко в 90% от времето. Изразите „мога да направя всичко“ и „трябва да направя всичко, което очакват от мен“ рано или късно ще ви доведат до задънена улица.

Вероятно не умеете да казвате „не мога“. Въпреки това е необходимо и полезно за вас да започнете да изказвате на висок глас някои от следните изрази:

  • Днес съм претоварена. Не мога да ти помогна.
  • Не, мисля, че няма да мога да ти помогна в близките дни. Имам нужда от малко време за себе си.
  • Не, реших, че не мога да направя това, което ме караш да направя. Натоварва ме.
  • Не се чувствам добре и трябва да се погрижа за себе си.

4. Чувствайте се горди от себе си и се ценете.

Жените, които са свикнали да правят всичко за останалите, не се чувстват оценени.

Постепенно хората в обкръжението на такъв тип жени предполагат, че те винаги ще бъдат насреща. Те винаги са наблизо, за да помогнат, подкрепят, за да дадат кураж, да подадат ръка и да се погрижат за всичко.

Ако другите не могат да забележат всички добри дела, които вършите, може би е по-добре да си ги вършат сами.

Няма нищо лошо в това да цените и обичате себе си. Не е лошо да се чувствате горди от всички добри неща, които правите и да си оказвате сами ежедневна подкрепа.

5. Научете се да се грижите за себе си

Вероятно единствената грижа, която ви е добре позната, е грижата за останалите. Тя управлява времето, емоциите, вниманието и енергията ви.

Какво би станало, ако полагате малко повече грижа за самите себе си?

  • Отделяйте време за себе си.
  • Направете си подарък. Вземете си нещо, което ви харесва.
  • Всеки ден правете по нещо, което обичате.
  • Пътувайте.
  • Погрижете се за фигурата си.
  • Сприятелете се с хора, които ви разсмиват.

Помислете върху тези съждения. Направете промяна в живота си, ако смятате, че ви е необходима.

Източник: https://zdraveikrasota.bg