Петнадесет от тайните на дълголетието

Петнадесет от тайните на дълголетието | Диана

Някои от тях са очаквани и добре познати, други – странни и любопитни.

Пожеланието за дълголетие безспорно е едно от най-разпространените. Но дълголетието може да бъде доста различно – някои прекарват последните 10-20 години от живота си буквално “в плен” на заболявания, характерни за напредналата възраст, пише здраве.бг.

И все пак – как да постигнем не само дълъг, но и пълноценен живот до самия му край? Поредният отговор на този въпрос се опитват да дадат авторите от изданието Prevention, които са обобщили колкото очаквани, толкова и необичайни “тайни” на дългия живот.

1. Отказ от вредните навици

Надписът за вредата на цигарите върху здравето съвсем не е прищявка на някой бюрократ. Отказът от цигарите и злоупотребата с алкохол може значително да удължи живота – това е доказано. А за сметка на икономисаните пари, на стари години ще можете да се порадвате на нещо далеч по-интересно от кутия цигари!

2. Червено вино

Специалистите отдавна твърдят, че разумната употреба на червено вино (100-200 мл на ден) е полезна за работата на сърдечно-съдовата система. Главното е напитката да бъде качествена, а и да нямате проблем със спирането след първата чаша.

3. Борба с наднорменото тегло

Дори и малкото килограми над нормата увеличават риска от хронични заболявания в напреднала възраст. Те са свързани не само с подвижността, но и с общото здравословно състояние. Мастните наслоения влияят отрицателно на съдовете и повишават риск от диабет.

4. Спорт

Не забравяйте за спортните занимания. Физическата активността (пък било и само редовни разходки) е един от главните залози за здраве и дълголетие. Тя спомага за поддържането и на здравото тяло и на високия дух. Не е толкова важно с какво се занимава човек на преклонна възраст – със сутрешно бягане, гимнастика върху килима или билярд. Нали в крайна сметка животът е движение…

5. Умствена активност

Тя е не по-малко важна за здравето, отколкото физическата. Изследвания доказват, че хората, които се занимават с умствена дейност, по-дълго запазват бистрата си мисъл, добрата си памет и интереса към външния свят. Много по-бързо изпадат в състояние на старческо слабоумие тези, които през живота си не са правили нещо по-сериозно от гледането на телевизионни програми.

6. Творческа дейност

Тя е полезна за здравето, тъй като стимулира мозъка, при това без да го затормозява с автоматични реакции, а всеки път му поставя нови задачи. В зряла възраст творчеството е дори по-необходимо за здравето, отколкото физкултурата, смятат специалистите.

7. Чувството за хумор

Не напразно казват, че смехът удължава живота. Това мнение може да се приеме и буквално, тъй като наскоро резултатите от изследване показаха, че смехът помага в борбата с наднорменото тегло, лекува сърдечните заболявания и подобрява кръвообращението.

8. Редовният секс

Според учени от Тайван, той действа подмладяващо на организма и забавя процеса на стареенето. В това можете да се убедите и сами, разглеждайки снимките на известни хора, славещи се с репутацията на донжуан.

9. Ранният брак

Спорно, но и доста интересно е мнението на средновековни арабски лекари, че ранните бракове спомагат за дълголетието. На Изток и днес е прието хората рано да създават семейство, а не са редки случаите, в които и мъже на 80-90 г. правят здрави деца. Арабските лекари са обяснявали този факт с мнението, че бракът прави човек отговорен и му помага достойно да извърви житейския си път.

10. Свободното изразяване на емоциите

Съвременната психология твърдо стои зад становището, че човек трябва свободно да изразява своите емоции. Според любопитните резултати от едно скорошно изследване, жените, които изразяват емоциите си на висок глас по-лесно и бързо преодоляват стреса, докато за мъжете то е противопоказно, тъй като повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Т.е. лекарските препоръки потвърждават матриархална картина – жената вика на мъжа си , а той мълчи.

11. Антиоксидантите

Доста скоро те навлязоха в медицинската терминология, като специфични вещества, които предотвратяват окисляването на органичните съединения и по този начин укрепват клетките. Чрез този механизъм може да се каже, че те имат съществено значение за забавяне процеса на стареене на целия организъм. Антиоксиданти се съдържат в големи количества в много плодове и зеленчуци: моркови, зеле, праскови, кайсии, ягоди, а също така в рибата, нара, зеления чай.

12. Орехите

Употребата на орехи удължава живота средно със 7 години, показват резултатите от изследване, проведено в Университета на Калифорния. В орехите се съдържат вещества, които предпазват сърцето и съдовете от вредното въздействие на холестерола. За постигането на този ефект, според учените е достатъчно всяка седмица да се изяждат по 5 ореха.

13. Ябълките

Резултатите от редица мащабни изследвания показват, че наравно с правилното хранене и физическите натоварвания употребата на една ябълка дневно позволява да се удължи живота на човека средно 3 години.

14. Плачът

Тази “тайна” на дълголетието е неочаквана може би за мнозина. Но според Уилям Фрей, специалист по лакримология (науката за сълзите) хората, които от детство сдържат сълзите си, в по-нататъшния си живот боледуват по-често и умират по-рано. Това, според учения, е особено валидно за момчетата, които усърдно и от рано се учат да “бъдат мъже”. Разбира се, мнозина оспорват подобна зависимост, но и те не привеждат доказателства, че плачът е вреден за здравето, т.е. заслужава си да се опита.

15. Почесването

Това е сигурно най-необичайният начин за удължаване на живота. Екип учени от Университета “Кембридж” са установили, че навикът за чесане при маймуните води до увеличено отделяне на ендорфин – хормона на радостта. Според британските специалисти, почесването е успокояващ и хармонизиращ жест.