Писмо до всички жени, на които им предстои да станат майки

Писмо до всички жени, на които им предстои да станат майки | Диана

Преобразяването в майка може да се окаже трудно. И то за всеки!

– Просто не съм скроена да бъда добра майка – чувам уморения глас на приятелката си по телефона…

– Не мога да накарам бебето да спи през нощта. Непрекъснато крещя по другото, дето вече прохожда и прави пакости. А пък шестгодишната ми дъщеря непрестанно хленчи, че няма какво да прави. В работата ми поне има кой да ми покаже как се прави това или онова, а имам и почивни дни.

Напълно я разбирам, защото и аз съм майка. Трудното е не само при първоначалния преход. Най-труден е постоянният преход от едно състояние на личността и начин на живот в друг, за да бъдеш майката, от която детето има нужда на дадения етап от развитието си.

Идеалната характеристика на лицето, което би било идеална майка за едно бебе например, е може би нещо такова:

Търси се – Спокоен, неприпрян, любвеобилен индивид, който да се грижи за бебе. Да обича да люлее и гушка, търпеливо и без да нервничи да държи бебето по време на хранене в продължение на 20 минути на всеки три-четири часа. Да има лек сън и да се буди рано. Висше образование не е задължително. Да може да поеме всички смени, на 7-дневна работна седмица. Без право на почивни дни, освен ако не уреди собствената си майка да го замества. Никакви шансове за растеж в работата.

Година и половина по-късно идеалният кандидат за майка на същото дете би отговарял на следното описание:

Търси се – Спортист в идеална форма за охраняване на неизтощимо прохождащо дете. Необходими бързи рефлекси, неизчерпаема енергия, безкрайно търпение. Свръхестествените способности биха били от полза. Задължителни умения по оказване на първа помощ. Да може да шофира, да готви, да говори по телефон, да работи въпреки постоянното разсейване. 15-часов работен ден. Без право на почивка за кафе или обяд освен ако детето не е заспало. Предпочитат се медицински сестри с педиатричен стаж и олимпийски постижения.

След още 18 месеца същата майка трябва да има следната квалификация:

Вакантно място – Специалист по начално детско образование, който да осигури стимулираща, творческа и предразполагаща атмосфера за индивидуално обучение на дете в предучилищна възраст. Необходим стаж в областта на изкуството, музиката, спорта, да говори поне един чужд език. Познания в областта на езикознанието, психологията и Монтесори. Два часа почивка дневно при петдневна работна седмица, когато забавачката работи и детето е здраво.

Мястото става малко по-стабилно, когато детето е между 6 и 12 години. За да се справят добре, майките трябва да отговарят на следните изисквания:

Добра възможност – За специалист в следните области: активен отдих, лагеруване, индиански изкуства, всички спортове. Добър рефер. Да има желание да бъде майка на цялата бърлога, на стаята, на квартала. Изявени умения в областта на обществените отношения. Да се справя ефикасно с учители, активисти от родителско-учителския комитет и други родители. Необходими познания в областта на сексуалното образование и аритметиката. Охотно да търпи кал и мръсотия, сбирки от насекоми, домашни животни, съседски деца.

Майката отново сменя длъжностната си характеристика, когато детето стигне 13 или 14 годишна възраст и трябва да отговаря на новите изисквания.

Вакантна длъжност – За специалист по юношеска психология с опит в готвенето на значителни количества храна. Основно изискване – толерантност. Препоръчителна е лека загуба на слуха, в противен случай да си носи тапи за уши. Да усеща кога присъствието му е нежелателно за детето и да изчезва на мига.

След 18 години в ролята на работеща майка, жената може да запълни още само една квалификационна празнина:

Спешно се търси – Лице за финансиране на студент с пари, дрехи, музика, кола. Съвети не са необходими. Длъжността е безсрочна. Предоставя достатъчно свободно време, което да се посвети на доходоносна работа.

Като при повечето обяви, длъжностните характеристики не споменават някои неща:

(1) Майка с повече от едно дете трябва да заема едновременно няколко поста;

(2) тези, които се справят с работата най-добре, сами се задължават да напуснат поста си;

(3) възнаграждението и удовлетворението от работата са по-големи от всичко, което човек може да си представи.

Автор: Джоан Бек