Правила за нарушаване на правилата

Правила за нарушаване на правилата | Диана image 1

Успешните лидери не са станали такива, защото са спазвали правилата. Стив Джобс ги наруши, когато представи един достъпен и мощен персонален компютър на публиката. Сър Ричард Брансън погази всички принципи, когато създаде Virgin Group, защото, както той казва, „Така и не научих правилата”.

И аз съм нарушавал много правила – когато напуснах процъфтяващата си карира в Industrial Bank of Japan, когато задължих всички служители на Rakuten да говорят на английски. Ще продължавам да нарушавам всяка норма, която се изпречи на пътя към визията ми и пред мисията на Rakuten да направи обществото по-свободно чрез силата на Интернет.

Успехът изисква да предизвиквате установения ред. Когато обаче го правите, не бива да компрометирате своите интереси и ценности. Постигането на такъв баланс е нелека задача. Всички сме виждали и чували за брилянтни идеи, които са си останали на рафта, защото собственикът на бизнеса не е открил начин едновременно да всее смут и да оцелее.

Ето кои са моите правила за нарушаване на правилата:

1. Знайте причината

Правилата трябва да бъдат потъпквани по ред причини. Нарушаването на старо правило може да ви отведе до нови възможности. Наемете човек, чиято сила е ваша слабост, и отворете ума си за нов начин на мислене. Игнорирайте конкуренцията и се фокусирайте върху това, да правите нещата по различен начин да надскачате  очакванията на клиентите.

2. Дайте си време

Погазването на нормите звучи като че ли трябва да е бърз процес, но не е. За да промените даден принцип, може да е необходимо време, в което да съберете аргументи, да поправите действията си и да натрупате последователи. Ако сте решени да нарушите установения ред, трябва също да сте решени да изчакате колкото е необходимо.

3. Право напред!

Предизвиквам и променям правилата в компанията си откакто съм в нея и вероятно никога няма да спра. Бизнесът не е статичен. Той непрекъснато се променя, а с него и принципите. Щом веднъж започнете да ги погазвате, очаква ви дълъг и натоварен път.

Има много възможности да нарушавате правилата и да предизвиквате сътресения. Всеки път, когато чуете „Но нещата винаги са се случвали по този начин!”, вероятно пред вас се е открила възможност да прекрачите някоя граница. Но намирането на такава възможност и това, да се възползвате от нея, са две различни неща. Научете правилния начин да нарушавате стари правила и ще постигнете успех.

Хироши Микитани, главен изпълнителен директор на Rakuten Inc., за LinkedIn.com