Разликата между това да си влюбен в някого и да обичаш този човек

Разликата между това да си влюбен в някого и да обичаш този човек | Диана image 1

Отне ми много време, за да науча каква точно е разликата между това да си влюбен в някого и да обичаш този човек. Научих това по един доста труден начин… И да си призная честно, все още продължавам да се обърквам понякога и да се замислям любов ли е това.

Доста сърца бяха разбити не веднъж през годините и въпреки че ми се иска да бях избегнала тази болка, да бях се предпазила, точно тя ме научи на много повече от всяка една книга, която съм прочела или всеки един съвет, който съм получила.

Израснала съм с приказките и много любовни истории, които ме научиха да вярвам, че да си влюбен и да обичаш е едно и също нещо. Но когато се сблъсках с реалността, когато започнах да срещам различни хора, към които изпитвах различни чувства, разбрах, че истината е далеч от това.

Научих, че любовта и влюбването са различни по вид емоции. И разбирайки разликата между това да си в влюбен в някого и да обичаш този човек може да ни помогне да избегнем много разочарования, както и да имаме една здрава, дълготрайна връзка. Просто трябва да си дадем сметка какви точно са нашите чувства към този човек.

Затова ви представям няколко разлики между това да се влюбиш в човека до теб и това просто да го обичаш, да държиш на него:

Когато сте влюбени в някого, вие искате този човек

Искате него и само него. Вярвате, че този човек е толкова прекрасен, толкова перфектен за вас, че искате да бъдете точно с него, той да стане част от вас. Искате този човек в живота си и не може дори да си представите той да не е част от него. Да бъдеш влюбен в някого означава да вярваш, че имаш нужда от този някой, за да бъдеш щастлив.

Когато обичате някого, вие имате нужда от него

Ето я и съществената разлика между това да си лудо влюбен и да обичаш. В първия случай вие искате този човек, а във втория – имате нужда от него. Когато обичате някого, вашето желание е този човек да е щастлив, искате да виждате усмивката му, да знаете, че всичко е наред, защото вашето щастие е зависимо от неговото.

Това не е желание за притежание, това означава да си готов да направиш всичко за щастието на този човек, дори и това да означава да потиснеш чувствата си. Тук се сещам за една приказка, която гласи: “Когато обичаш някого, пусни го на свобода…”

Когато сте влюбени в някого, вашите емоции се издигат на високо

Вашият мозък може да произведе дори най-невероятния химически коктейл, който да ви накара да се чувствате така все едно летите из облаците. Можете да се издигнете толкова на високо, когато сте влюбени в даден човек. И чувството е повече от страхотно, не искате никога да спре. А кой човек изобщо би искал да се приземи на земята, когато се е издигнал толкова високо? Тук идва и проблемът: все някога трябва да слезете от облаците.

Когато обичаш някого, емоциите се появяват, а след това се колебаят

Да обичаш някого не е ли толкова свързано с емоциите, колкото и с мислите? Мислейки си постоянно за някого, искайки най-доброто за него, правейки всичко, което е необходимо, за да бъде щастлив, грижейки се за този човек толкова, колкото и за себе си (понякога дори повече) – не е ли това любовта?

Емоциите, които идват с всичко това са просто бакшиш. Веднъж преминали етапа на това просто да бъдете влюбени в някого до това истински да заобичате този човек, вие ще научите, че това да политаш на високо е само част от многото емоции, които ще изпиташ. Ще разберете, че не всичко е толкова розово, но въпреки това няма да се откажете, ако не сте “просто влюбени”, а обичате истински.

Когато сте влюбени в някого, си мислите, че ви пука за него повече, отколкото всъщност ви

Повярвайте ми, да се влюбите е много, много по-лесно, отколкото да изпитате истинска любов. Когато има химия между двама души, когато изпитате онова чувство на страст, на привличане, този човек се превръща за вас в най-прекрасния на света. Мислите си, че той е специален, че не трябва да го изпускате за нищо на света. Толкова много ви пука за този човек, че не ви вълнува нищо друго. И когато цялата тази химия между вас започне да намалява, разбирате каква всъщност е реалността и че той е далеч от перфектния човек. Тогава вие отново се чувствате изгубени и объркани.

Когато обичате някого, на вас действително ви пука за него, повече отколкото си мислите

Дори и да не вярвате, любовта лесно се разпознава, тъй като тя ви кара да чувствате постоянен копнеж, постоянна нужда. Вие дори не може да си дадете сметка колко много ви е грижа за човека, когото обичате, независимо дали е до вас или не. Понякога животът за добро или зло, държи някои хора далеч от нас, а понякога дори ни ги отнема изцяло. Когато наистина обичате някого, тези моменти на раздяла и загуба ви затрупват с емоция. Хората често забравят колко много обичат даден човек или просто не успяват да го осъзнаят до момента, в който не го загубят.

Когато сте влюбени в някого, вие може и да го разлюбите

Това, което се издига нагоре, в един момент може да слезе надолу. Или с други думи, ако сте се влюбили в даден човек, един ден може просто да го разлюбите. И това се случва доста често. Просто защото цялото това привличане, страст, романтика, в един момент може да се изчерпат, просто да изчезнат и тогава няма да остане нищо освен хубав спомен. Много често хората сами се убеждават в това, че са се влюбили в някого, просто защото е привлякъл вниманието им или се е държал добре. Понякога влюбвайки се в някой, си създаваме собствен свят – прекрасен, и когато се върнем в реалността разбираме, че това не е любов.

Когато обичате някого, вие никога няма да спрете да го обичате

Тези, които обичаме, тези, които се грижат за най-много, тези, които означават най-много за нас, и които са ни най-засегнати в живота ни, са тези, които никога не ни оставят. И каквото и да се случи, дори и да са далеч от нас, хората, които наистина обичаме ще са винаги в сърцата ни и в мислите ни. Тяхното присъствие в живота ни е имало такова невероятно влияние върху нас, че заради тях, ние сме различни хора, по-добри.

Накрая може да обобщим, че това да си влюбен в някого често означава да искаш този човек до лудост, просто да го искаш. Мислиш си, че ако той е живота ти това ще те направи щастлив/а. А когато обичаш някого, твоето щастие остава на заден план и ти си готов да направиш всичко за неговото щастие, дори това често да означава, че трябва да го пуснеш да си отиде.

И едното, и другото са прекрасни неща, едни красиви емоции и чувства, които всеки човек трябва да изпита. Важното е да не бъркаме любовта с обичта, така ще си спестим много разочарования и несполучливи връзки.