Разтърсващи книги, които ще оставят трайна следа в паметта ви

Всички книги са различни и всеки читател има свой собствен вкус.

Но ако са ви досадили плажните четива, които лесно се забравят с прелистването на последната страница, ето няколко романа, които ще ви оставят с невероятно дълъг и тежък книжен махмурлук. Трудно е да оставиш такава книга, защото историята в нея е така завладяваща, че те кара да забравиш, че четеш роман.

Алис Сиболд – „Очи от рая”

Сузи е 14-годишно момиче, жертва на сериен убиец. Заклещена между два свята, тя наблюдава как семейството и приятелите ѝ се променят вследствие на нейната смърт. Тя отчаяно се опитва да се върне в света на живите, за да помогне на роднините си да открият убиеца и да изпълнят най-силното ѝ желание.

Даян Сетърфийлд –  „Тринайсетата приказка”

Маргарет Леа получава писмо от известната писателка Вида Уинтър, която я кани да напише биографията ѝ. Въпреки че много пъти тя се опитва да разпита Уинтър за миналото ѝ, тя така и не разкрива историята на живота си. Но докато разкрива биографията си, тя споделя мрачна история за две близначки, която отразява собствения живот на главната героиня.

Харуки Мураками – „Норвежка гора”

Любовта на Тору и Наоко е всеотдайна, но белязана от трагичната смърт на най-добрия им приятел. И докато Наоко все повече се оттегля в някакъв свой свят, Тору открива, че светът край него е крайно интересен и се чувства силно привлечен от една независима и сексуално освободена млада жена.

Маркъс Зюсак – „Крадецът на книги”

Разказвачът на тази история е не друг, а Смъртта. Действието се развива в Германия през тъмните дни на Третия райх, а главният герой е малката Лизел, крадецът на книги. Това е нейната история и историята на обитателите на нейната улица, когато бомбите започнат да падат.

Патрик Зюскинд – „Парфюмът: Историята на един убиец”

Този блестящ роман, написан от Патрик Зюскинд, е публикуван за първи път в Швейцария през 1985 г. Оттогава книгата е преведена на много езици и е класирана сред най-продаваните в света. Загадъчна и романтична, тази история, разкриваща зловещата тайна на поредица необясними убийства, вълнува, интригува и очарова както читатели, така и критици.

Нийл Гемън – „Никога, никъде, никой”

Под улиците на Лондон има място, което повечето хора не са и сънували. Всяка дума там има огромна сила и човек може да влезе само ако отвори Вратата. Опасен и тъмен, този свят е дом на чудовища и светци, ангели и убийци.

Съмърсет Моъм – „Души в окови”

Животът на Филип Кери не е никак лесен. Ранната смърт на двамата му родители, отчаяното търсене на житейско призвание и една връзка с доста фриволна жена, обречена на неуспех, го тласкат от следване на прищевките си към пълно себеотричане. В крайна сметка той опитва да изтъче нишката на живота си.

Робърт Галбрейт – „Зовът на кукувицата

Завладяваща, елегантна криминална история, която ни потапя в атмосферата на Лондон – от притихналите улици на Мейфеър до съмнителните кръчми в Ийст Енд и оживлението в Сохо. Това е първият криминален роман на Дж.К. Роулинг, пишеща под псевдонима Робърт Галбрейт, възхваляван от критика и публика.

Източник: http://www.manager.bg