Семейното щастие зависи от жената

Семейното щастие зависи от жената | Диана image 2

Щастливият семеен живот зависи от това дали мъжете се вслушват в предложенията на своите половинки. Това съобщиха американски психолози.

Психологът Джон Готман е на мнение, че дългите обяснения в опитите да се изгладят различията в семейството са грешка. Статистиката сочи, че това е един от най-преките пътища до развода.

Той и неговите колеги провели изследване сред 130 млади семейства, което продължило в период от 6 години. Целта на изследването била да се установи как се справят двойките с неизбежните конфликти.

Голяма част от двойките в изследването залагали на метода “активно изслушване”, който предполага да се изяснява какво е казал всеки от партньорите и защо.

Учените направили паралел между съпружеските двойки в наши дни и тези в близкото минало. Оказва се, че преди години партньорите не са използвали психоанализата във връзките си и не са се впускали в дълги обяснения, което е направило браковете им стабилни и дълготрайни.

От резултатите на новото проучване става ясно, че семействата, в които цари хармония и разбирателство, това се дължи на добрата способност на мъжете да позволяват на жените си да им влияят положително и да ги съветват.

Психолозите смятат, че е изключително важно, за да бъде едно семейство щастливо, мъжете да споделят отговорността в семейните дела със своите половинки.

Те обясняват и кои са най-сигурните знаци, че идва края на брака – безразличието, неуважението, обясненията и нападките.