Синдромът на сварената жаба или в какво пропиляваме енергията си

Помислете откровено дали това не се е случвало и с вас…

Синдромът на сварената жаба е свързан с емоционалната умора. Тя възниква, когато откриете че сте заклещени в ситуация, от която смятате, че е невъзможно да избягате. Така вие просто продължавате да я приемате, докато накрая не се опарите.

Може да се каже, че в това положение вие просто се движите в един порочен кръг. Този порочен кръг ви разрушава умствено и емоционално, докато накрая не се почувствате абсолютно изтощени.

Оливие Клерк, френски писател и философ е използвал тази проста фраза за да илюстрира „синдрома на сварената жаба.“ Нека да разгледаме по-задълбочено какво означава това и как можем да приложим за себе си поуките от това.

Синдром на сварената жаба: жабата, която пропилява възможностите си

Тази история е базирана на реален физически феномен. Този феномен гласи, че „ако скоростта, с която температурата на водата се загрява е по-малка от 2 градуса по Целзий на минута, жабата, която сме поставили в тенджерата ще продължи спокойно да живее и ще умре едва когато температурата стане прекалено висока. Ако скоростта е по-голяма, жабата просто ще подскочи и ще избяга от загряващата се вода.“

Оливие Клерк обяснява, че ако сложите една жаба в тенджера с вода и започнете да я загрявате бавно, жабата не се усеща и просто постепенно настройва тялото си към покачващата се температурата.

След като водата вече започне да ври, жабата няма да бъде в състояние да се настрои към високата температура и ще се опита да скочи.

Но за съжаление тя вече не може да избяга, защото е изхабила цялата си енергия за регулиране на температурата и няма сили да избяга.

Следователно жабата започва да ври докато умре. Тя няма да може да скочи, за да се спаси.

Това води до въпросите: какво е убило жабата? Дали това е врящата вода или неспособността на самата жаба да реши кога е точния момент да скочи?

Ако сте я потопили в тенджера с вода с температура от 50°C, тя би скочила веднага, за да се спаси. Но когато привиква с постепенното увеличаване на температурата, жабата никога не разбира, че може и наистина трябва да се измъкне.

Бавното влошаване на нещата, което ни кара да си мислим, че всичко е наред

Когато емоционалното влошаване е бавно и постепенно, то остава незабелязано. Това донякъде оправдава нашата липса на реакция и защо не му се противопоставяме. Накрая се задушаваме в токсичните събития, които бавно и сигурно са ни обгръщали във времето.

Когато промяната се случва достатъчно бавно тя всъщност е скрита от нашето съзнание. Поради това обикновено ние не реагираме и не се съпротивляваме.

В този смисъл има различни видове романтични връзки, работни места, семейни ситуации, приятели и дори много социални ситуации в които никак не е необичайно да се видят жертви на синдрома на сварената жаба.

И когато зависимостта, гордостта, егоизмът или желанията започнат да се проявяват малко по малко вече е трудно да се осъзнае колко си бил заблуден и колко вредно е да си на това място.

Всъщност, вие може дори да се чувствате добре, че партньорът ви има нужда от вас, че шефът ви се доверява и ви поверява доста задачи, или че доверен приятел постоянно се нуждае от вашата помощ и подкрепа.

С течение на времето тези искания бавно приглушават възможностите да реагирате. Те са изразходвали цялата ви енергия и способността да видите, че не сте в здрава и честни отношения.

Не забравяйте да скочите, когато се налага

Този бавен процес на адаптиране към дискомфорт ще ви разруши. Той постепенно и много неусетно ще поеме контрол върху живота ви. Това ще ви попречи да забележите и да се подготвите, за можете да реагирате по начин, който наистина отговаря на вашите реални собствени нужди.

Ето защо е абсолютно необходимо да направите съзнателно усилие и да държите очите си отворени, а също така и да знаете какво искате за себе си. Това е единствения начин, по който можете да поемете контрол върху нещата, които размътват здравия ви разум.

Единственият начин да се развиете е макар и временно да приемете дискомфорта, причинен от промените, които самите вие сте инициирали и искате за себе си, а наложените ви от другите.

Защото много пъти на хората около вас не ми харесва, когато решите да следвате и предпочитате собствените си интереси и права. Те вече са свикнали да ви нагаждат към тях и за тях тази промяна в отношението ви е неудобна и неизгодна.

Не забравяйте, че понякога да кажете „Стига!“ ще доведе до вашето благополучие. Така вие защитавате себе си, достойнството си и собствените си интереси.

Така че винаги си спомняйте за синдрома на сварената жаба и избягвайте да бъдете натикани в схемите на други хора, организации и дори правителства. Не е добре попадате в дълбокия кладенец на болката и разочарованието. Всичко това би могло да бъде предотвратено, ако се усетите навреме и предприемете действия. Скочете, ако се налага!