Световен скандал! Немските медии гръмнаха: Сладкишът „Киндер” е карцерогенен, изтеглете го от пазара!

Световен скандал! Немските медии гръмнаха: Сладкишът „Киндер” е карцерогенен, изтеглете го от пазара! | Диана

Тестове, проведени от немска независима организация за контрол в хранителната промишленост, разкриха, че шоколадчетата „Киндер”, както и още два десерта от други марки, любими на децата от цял свят, съдържат карцерогенни вещества, съобщи rt.com.

Foodwatch призова десертите Ferrero’s Kinder Riegel, Lindt’s Fioretto Nougat Minis и Sun Rice Classic Schokohappen да бъдат изтеглени незабавно от търговската мрежа, тъй като в продуктите са открити “възможни канцерогени.”

„Всъщност лакомствата са били замърсени с така наречените ароматни минерални масла (MOAH)”, съобщава Foodwatch.

“Производителят е виновен за груба небрежност. Вместо да изтегли продукцията си от рафтовете в търговската мрежа, твърди, че всичко е по правилата на закона”, коментира Джон Хиг от Foodwatch, пише БТА.

Foodwatch е тествал над 20 различни вида чипс и шоколадови десерти, като в част от тях са открити наситени минерални масла (Mosh), които имат способността да се натрупват в човешкия организъм и да доведат до увреждане на различни органи и системи с течение на времето. На практика децата са изложени на сериозен риск, уточняват от Foodwatch.

“Няма приемливи нива на минерални масла в храни за консумация”, коментира Хиг пред германско издание, позовавайки се на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA).