Казват, че Теодосий Спасов е “кавалджията на света”, а музикалната критика отдавна е отличила божествения му талант.

Роден през 1961 г. в Исперих, той започва да свири на кавал в Котелското музикално училище.

Впоследствие завършва Академия за музикално и танцово изкуство в град Пловдив със специалностите „Ръководство на народни състави“ и инструментален факултет – кавал.

През годините е носител на множество международни награди (наградата на Международната академия за изкуства в Париж през 1996 г., взима и наградата “Музикант на годината” през 1997 и 2002 г.) за уникалния си личен стил – комбинация от фолклор и джаз (бел. ред. неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика).

Сега той се включва в едно прекрасно събитие – целодневен концерт под надслов „Обичам българската музика”, който ще се състои в зала България и камерна зала България.

Там между 11 и 22 ч. публиката ще има удоволствието да чуе най-представителните състави на българската инструментална, фолклорна, хорова и духова музика, като събитието ще се ще се проведе със специалното участие на Теодосий Спасов и Владимир Пенев, но и още Софийската филхармония, НФХ „Светослав Обретенов”, София Квартет и съставите на Столична община – Софийски солисти, Софийски духов оркестър, Джаз формация „София”, Хор „Св. София”.

Какво разказа Теодосий Спасов за обичта към българската музика, как определя уникалния си стил, къде усеща, че е домът му, с какво е изпълнено сърцето му – вижте в интервю с музиканта на Наталия Такова-Мазгарева от Vesti.bg:

– Здравейте, господин Спасов. Срещаме се по повод едно прекрасно събитие, в което вземате участие на 3 март, под наслов „Обичам българската музика“. Вашето творчество сякаш е ярък пример за това и няма как да не започнем с въпроса – а у Вас как се зароди обичта към българската музика?
– Бях 9-годишен, когато баща ми организира на село детска музикална школа за народни инструменти и аз започнах да вземам уроци при бай Димитър. По-късно бях приет в музикалното училище в Котел.

– Всеки китарист има няколко китари, всеки цигулар – няколко цигулки. Вие колко точно кавала имате и кой е най-любимият Ви в колекцията и защо?
– Ето два от любимите ми инструменти:

Източник: Личен архив

 

Източник: Личен архив

– С годините сте разработил свой собствен, уникален стил на свирене. Вие самият как бихте го описал?
– Авторски, лично мой, вдъхновен от впечатленията ми от живота.

Тъй като интервюто е обвързано с българската музика, но и с най-българското, предвид датата на събитието, моля довършете следните изречения:

– Когато свиря… летя.
– Вдъхновението идва… неочаквано.
– В тишината чувам… идеи.
– Домът е там, където… са моите близки.
– Любимото ми кътче в България е… всяко, което ме кара да съм щастлив.
– Нещо все ме връща… назад.
– Във вените ми… тече кръв.
– Сърцето ми е изпълнено с… ритъм.
– Традицията, която спазвам… също и нарушавам.
– Българин да се наричам… Авръп тсодар е аз енем.