Това ще ви накара да се замислите: Прозренията на Кърт Вонегът за живота

„Не си губете времето в завист. Понякога ще бъдете в предна позиция, понякога ще изоставате. Надбягването е дълго и в крайна сметка е със самите вас.” Това са думи на американския автор Кърт Вонегът.

Той е прочут с оригиналния си творчески стил. Част от творбите му са с нецензурни заигравания. Използва скандални думи, контекст, дори рисунки в книгите си. Например в прочутия роман „Закуска за шампиони”.

В произведенията си Вонегът вгражда научно-фантастични елементи като пътувания във времето. Някои от героите му се появяват епизодично или трайно в различни негови сюжети.

Представяме ви няколко негови цитата, които ще ви накарат да се замислите.

***

„Не се тревожете за бъдещето. Или пък се притеснявайте, но знайте, че притеснението ви ще бъде от полза не повече от дъвченето на дъвка по време на решаване на уравнение по алгебра. Истинските проблеми в живота ви ще бъдат неща, които никога не са минавали през разтревожения ви ум. От този вид неща, които ви поразяват в 4 часа следобед в някой мързелив вторник.”

***

„Радвайте се на силата и красотата на младостта си. О, всъщност, както и да е! Вие ще разберете силата и красотата на младостта си, едва когато те вече са избледнели. Повярвайте ми, след 20 години, когато разглеждате старите си снимки, ще си припомните по начин, който сега не можете да си представите, колко много възможности е имало пред вас и колко невероятно сте изглеждали. Ще видите, че не сте толкова дебели, колкото сте си мислили.”

***

„Всеки ден правете нещо, което ви плаши.”

***

„Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим.”

***

„Любовта е там, където я срещнеш. Глупаво е да я търсиш.”

***

„Хората те оценяват най-пълно, когато положат цветя на гроба.”

***

„Не си губете времето в ревност. Понякога ще бъдете в настигаща позиция. Надпреварата е дълга и в крайна сметка е само със самите вас. Помнете комплиментите, които получавате. Забравяйте обидите. Ако успеете, кажете ми как сте го постигнали.”

***

„Не се чувствайте виновни, ако не знаете какво да правите с живота си. Някои от най-интересните хора, които познавам, не са знаели на 20-годишна възраст какво ще правят с живота си. Някои от най-интересните 40-годишни, които познавам, все още не знаят.”

***

„Животът може да бъде съвсем лек и приятен; достатъчно е да намериш нужното удоволствие в десетина неща, които да се повтарят безконечно.”

***

„Ние сме това, което претендираме, че сме, затова трябва да внимаваме какво претендираме, че сме.”

***

„Зрелост, това е способността да осъзнаваш предела на своите възможности.”

***

„Ако един учен не може да обясни на 8-годишно дете с какво се занимава, той е шарлатанин.”

***

„Може би ще се ожените, може би не. Може да имате деца, може и да нямате. Може би ще се разведете на 40 години, а може би ще танцувате патешкия танц на 75-годишнина от сватбата си.”

***

„Каквото и да се случи, не сe поздравявайте или самообвинявайте твърде много. Вашият избор е наполовина късмет. Както и изборът на всеки друг човек.”

***

„Радвайте се на тялото си. Използвайте го по всякакъв начин. Не се страхувайте от него или от това, което другите мислят за него. То е най-великият инструмент, който някога сте притежавали.”

***

„Бъдете мили с братята и сестрите си. Те са вашата връзка с миналото и хората, които е най-вероятно да ви останат верни и да бъдат до вас в бъдеще.”

***

„Работете упорито да запълните разликите помежду си в географското разположение и начина на живот. Колкото повече остарявате, толкова повече ще се нуждаете от хора, които са ви познавали на младини.”

***

„Приемете някои вечни истини: Цените ще се повишават. Политиците ще флиртуват с вас. И вие ще остареете. И когато това се случи, ще си въобразявате, че когато сте били млади, цените са били поносими, политиците благородни, а децата са уважавали възрастните хора.”

***

„Не очаквайте някой да ви помага. Може би ще имате доверителен фонд. Може би ще се ожените за богат човек. Но никога не можете да знаете кога този източник ще се изчерпа.”

***

„Внимавайте чии съвети приемате, но бъдете търпеливи с тези, които ви ги дават. Съветите са форма на носталгия. Отдаването на съвети е вид изваждане на миналото от мястото му, забърсване на миналото, боядисване на грозните му части и преработване, за да се представи то с по-висока стойност.”