Учени откриха нов метод за лечение на депресия

Учени от Медицинския институт към Калифорнийския университет в Сан Диего откриха потенциално ново, по-бързо лечение на депресия, съобщи ЮПИ, цитирано от БТА.

Стандартното лечение на депресия включва употреба на антидепресанти. Те обаче нямат незабавен ефект. Някои пациенти прибягват до употреба на няколко вида антидепресанти, за да се получи желаният ефект.

Новото изследване установило, че потискането на ензима GLO1 (Глиоксалаза 1) у мишки облекчило симптомите на депресия и въздействало значително по-бързо от лекарството “Прозак”.

“Много хора страдат от депресия в различен стадий от живота си” – заяви експертът по психиатрия Ейбрахам Палмър от екипа учени, направил откритието.

“По-доброто опознаване на молекулярната и клетъчната основа на заболяването ще ни помогне да открием нови пътища за потискане на симптомите му и за борба с него”, добави той.

Ензимът GLO1 обикновено отстранява страничния продукт при генерирането на енергия от клетките. Оказало се, че потискането на ензима увеличава активността на някои неврони в мозъка и това има благотворен ефект.

Учените тествали редица антидепресанти и сравнили реакциите у мишки, които не били лекувани, с тези у гризачи, които били лекувани чрез потискане на GLO1, и с онези у мишки, които били лекувани с “Прозак”.

Резултатите показали, че потискането на GLO1 намалило подобните на депресия симптоми за 5 дни, а лекарството “Прозак” – за 14 дни.

Методът все пак е изпробван единствено с мишки и ще минат години, преди да бъде тестван с хора, но учените увериха, че GLO1 предоставя мишена за разработване на нови терапии.

Резултатите от изследването са публикувани в Molecular Psychiatry.