Ваксината срещу ебола вече е факт

Ваксината срещу ебола вече е факт | Диана

Ваксина против ебола със 100-процентова ефективност създадоха учени в Норвегия. Тестовете са напълно успешни и медикаментът VSV-EBOV дава сериозни надежди за епидемията на смъртоносния вирус в Африка, съобщи Световната здравна организация. Ваксината е тествана върху пациенти в Гвинея, една от най-силно засегнатите страни.

Процесът на изследванията започна през март, а до момента са се включили над 4000 доброволци. Те са осъществили контакт със заразени от ебола пациенти, но не са прихванали вируса – убиец.

Предстоят още тестове, за да се докаже ефективността на VSV-EBOV. Преди няколко месеца Русия съобщи за голям напредък в научно-изследователската си работа.

Епидемията от ебола отне над 12 000 живота в Западна Африка, отприщи вълна от паника в света, затвори летища и границата между Сенегал и Гвинея, предизвика лекарски протести в Нигерия, а според оценки на специалисти епидемията е била силно подценена, което обяснява масовото й разпространение. Над 27 000 души са заразени.

Вирусът се предава от близък контакт със заразен чрез телесни течности като пот, кръв и клетки. Около 90 на сто от заразените умират. До момента общият брой на жертвите е около 5000.

Симптомите на ебола са близки до тези на грипа и включват треска, отпадналост, болки в мускулите, главоболие, възпалено гърло, повръщане, диария, обрив, а накрая – кървене и смърт.