Зигмунд Фройд: Преди да изпаднете в депресия, първо проверете дали не сте заобиколени от абсолютни идиоти!

Зигмунд Фройд: Преди да изпаднете в депресия, първо проверете дали не сте заобиколени от идиоти! | Диана

Зигмунд Фройд е един от най-противоречивите учени на двадесети век. В цял свят студентите по психология уважително го наричат “Дядо Фройд”.

Някои са го смятали за шарлатанин, а други за гений. Коко Шанел някога го нарече първия мъж феминист, а две от неговите открития са увековечили името му завинаги. Тези открития са разкриването на мистерията за човешкия сън и “намирането” на ключа към подсъзнанието на човека.

Представяме ви десет от цитата от Зигмунд Фройд – Бащата на психоанализата. Освен че цитатите са интересни, те определено ще стимулират мисленето ви и дори ще ви позабавляват.

  1. Размера на вашата идентичност се определя от големината на проблемите, които са в състояние да ви извадят от равновесие.
  2. Преди самите вие да се самодиагностицирате, че сте изпаднали в депресия и че имате ниско самочувствие, трябва задължително да се уверите, че не сте заобиколени от идиоти.
  3. Никога не сме толкова беззащитни както когато обичаме. Никога не сме толкова безнадеждно нещастни, както когато загубим любовта.
  4. Хората са по-морални отколкото самите те си мислят. Но в същото време те са и много по-неморални отколкото биха могли да си представят.
  5. Всеки нормален човек на практика е такъв само отчасти.
  6. Ако сте простили всичко на някого, това означава, че завинаги сте се изяснили с него.
  7. Човек може да се защитава от всичко друго, но пред похвалите си остава безсилен.
  8. Повече се стремим да избегнем болките, отколкото да открием радостите.
  9. Човек се разболява, когато започне да се съмнява в живота си и в своята стойност.
  10. Въпреки всички мои тридесет годишни изследвания на женската душа, аз не бях способен да отговоря на въпроса, на който всъщност никой на света все още не е отговорил. А той е: “Какво иска една жена?”