Зигмунд Фройд: Преди да изпаднете в депресия, първо проверете дали не сте заобиколени от идиоти!

Той е един от най-противоречивите учени на 20-ти век. Студентите по психология от цял свят уважително и галено го наричат „Дядо Фройд“.

Някои го смятали за шарлатанин, други – за гений. Коко Шанел го нарече първия мъж феминист, а две от неговите открития са увековечили името му. Това са разкриването на мистерията за човешкия сън и „намирането“ на ключа към подсъзнанието.

Представяме ви 10 от цитата от Зигмунд Фройд – Бащата на психоанализата. Освен че са интересни, те определено ще стимулират мисленето ви, а и ще ви позабавляват.

1.Големината на вашата идентичност се определя от размера на проблемите, които са в състояние да ви извадят от равновесие.

2.Преди самите вие да диагностицирате, че сте в депресия и че имате ниско самочувствие, трябва първо да се уверите, че не сте заобиколени от идиоти.

3.Никога не сме толкова беззащитни както тогава, когато обичаме, и никога толкова безнадеждно нещастни, както когато изгубим любовта.

4.Хората са по-морални отколкото самите те си мислят, но и много по-неморални отколкото могат да си представят.

5.Всеки нормален човек на практика е нормален само отчасти.

6.Ако сте простили всичко на някого означава, че завинаги сте се изяснили с него.

7.Човекът може да се защитава от всичко, но пред похвалите остава безсилен.

8.Повече се стремим да избегнем болката, отколкото да открием радостта.

9.Когато човек започва да се съмнява в живота си и в своята стойност, става болен.

10.Въпреки моите 30-годишни изследвания на женската душа, не бях способен да отговоря на въпроса, на който всъщност никой все още не е отговорил: „Какво иска една жена?“

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: