Богините не остаряват: 5 съвета как да запазим телата си млади по-дълго време

Кога „остаряването“ се превърна в дума, натоварена с толкова негативно значение? Къде са добрите стари времена, когато „една година по-стар“ е означавало „една година по-мъдър“. Сега ние гледаме към бъдещето, изпълнени със страх, че с възрастта здравето ни ще се влоши, ще ни налегнат болежки и ще ни сполетят всички онези т.нар.„старчески“ проблеми.

Доктор Кристиан Нортръп – гинеколог, холистичен лекар и воин в името на здравето и добруването на жените, е решила да промени тази нагласа. Книгата й „Богините не остаряват“ е една крачка напред в дългогодишните й усилия да научи жените как да разбират какво се случва в телата им. Целта на новата й книга е да възпита у жените нова житейска нагласа, така че те да могат да са щастливи във всеки един етап от живота си.

Ето какво казва Кристиан Нортръп за отражението на годините върху жената:

Няма значение на каква възраст сте. Никога не е рано – или твърде късно – да ревизирате начина, по който гледате на остаряването и преживяванията, свързани с него. Ако сте на двайсет, това, което ще ви кажа, може да удължи живота ви. Ако пък сте над петдесет, позволете ми да ви отведа отвъд разпространените културните схващания – те ви убеждават, че най-добрите ви години са вече зад гърба ви, а този начин на мислене е разрушителен за здравето ви.

Да станете неостаряваща богиня е по-лесно, отколкото си мислите. Вие сте създадена да бъдете такава – силна, чувствена, здрава и плодовита. Не се страхувайте да опознаете и да обикнете тази своя страна. Няма нужда сама да подценявате себе си и живота си. Неостаряващата богиня може да изразява своята креативност и да се наслаждава на живота по много начини, като например да се чувства добре в своето тяло, да преоткрие своята сексуалност или да постави началото на нещо ново – връзка, проект или дори нов начин на живот.

Ако последвате следните 5 съвета, можете да промените напълно отпечатъка на годините върху тялото и здравето си:

1. Ревизирайте убежденията си

Убежденията оказват много по-силен ефект върху здравето, отколкото гените. Да, точно така е! Това как гледате на остаряването определя колко здрави ще бъдете, колко дълго ще живеете и как ще се чувствате с времето. Доктор Бека Леви установява в своите изследвания, че хората, които вярват, че остаряването си има и позитивни страни, живеят около седем години повече от онези, които се вкопчват в негативните промени, случващи се с възрастта, и се страхуват от тях.

Може и да не вярвате, но е установено, че тази седемгодишна разлика важи дори при хора, които пушат, имат наднормено тегло, страдат от високо кръвно налягане или други здравосложни проблеми, за които обикновено се смята, че увеличават риска от по-ранна смърт. Това показва каква голяма сила имат нашите убеждения. По-интересното е, че те се формират някъде до 11-годишна възраст. Така че помислете кои убеждения, свързани с възрастта, е добре да преосмислите и ревизирате.

2. Променете представата си за остаряването

Това да ставаш по-възрастен не значи непременно да остаряваш – дума, която обикновено предизвиква асоциация с упадък. Причината за хроничните дегенеративни състояния са не годините, а резултатите от решения и избори, които ние правим още от ранна детска възраст и които се трупат с времето. Ето защо всичко подлежи на превенция и промяна. Така че спрете да мислите, че би боли само защото сте станали на определена възраст.

3. Движете се

Не изживявайте живота си в седене. Да, ако стоите цял ден пред компютъра, вие остаравате по-бързо. Ето защо се твърди, че седенето е новото пушене. Хората, които прекарват целия си ден в седнало положение, са по-предразположени към развиване на сърдечносъдови заболявания и други хронични болести, дори ако се хранят правилно и правят упражнения. Така че, ако трябва, сложете си таймер и след като мине един час, станете, разходете се, свършете нещо, и после можете да се върнете пред компютъра. В идеалния случай е добре да ставате на всеки петнайсет минути. Движението, което преодолява гравитацията, има подмладяващ ефект, затова да стоите на крак цял ден също не е полезно.

4. Регулирайте нивото на кръвната си захар

Това ниво трябва да е стабилно, затова си правете редовно изследвания – както за кръвна захар, така и за нивата на хормона инсулин. Стабилните нива на кръвната захар са ключ към неостаряващото тяло. Когато кръвната захар скача рязко и после спада, това води до натрупването й във вътрешността на кръвоносните съдове, а оттам и до възпаления в тялото – основната причина за развитие на дегенеративни заболявания.

Ако приемате храни, които водят до бързо отделяне на глюкоза в кръвта (бял хляб, паста, бисквити, сладки, прекалено много плодове и алкохол), има голяма вероятност кръвната ви захар да е висока – ако не постоянно, то най-малкото в някакви интервали от време. С годините това натоварва панкреаса, който не може да изпълнява както трябва функцията си да отвежда излишната глюкоза в мастните клетки. Често резултатът е развиване на диабет. Дори деца страдат от „диабет, развит с възрастта“, така че не чакайте да стане твърде късно. Един лесен начин да стабилизирате нивото на кръвната си захар е като приемате храни с нисък гликемичен индекс.

5. Стремете се към оптимално здраве

Не се задоволявайте с това кое е нормално, стремете се към оптималното. Проверете нивото на витамин D в организма си. Оптималното ниво (40-80 нанограма на милилитър) ще понижи наполовина риска от рак и засилва превенцията срещу почти всичко – от възпаление до депресия и множествена склероза. Не се успокоявайте. Когато лекарят ви каже: „Това е нормално“, стремете се към оптималното – също като при кръвната захар.

Още информация, медитативни техники и практики, посветени на Богинята, можете да научите от предстоящия онлайн курс:”Женски практики и техники за отключване на женствеността“ . Повече информация можете да получите тук: https://www.facebook.com/events/930610013664129/

Източник: http://thechalkboardmag.com